onsdag, februari 08, 2006

Sverige – världens mest kreativa land?

Den 9 mars kommer Richard Florida till Sverige och håller konferens i Blå hallen. Temat är ”Folkhemmet 2.0, den kreativa klassen, tillväxten och Sveriges roll i en ny global ordning.” Så här skriver arrangören Svenska institutet på sin hemsida;

”Richard Florida refererar i sina böcker ofta till Sverige och Skandinavien. Han menar att Sverige har ovanligt goda förutsättningar för att spela en ledande roll i framtidens globala tillväxt. Och detta just för att vi har ett försprång när det gäller mjuka värden, som tolerans, öppenhet, jämställdhet och social omsorg.

Nu kommer Richard Florida till Sverige. För en unik föreläsning i Blå hallen i Stockholms stadshus. Efter föreläsningen följer fyra paneldiskussioner om vad detta kan innebära i ett svenskt perspektiv. Vår värderingsgrund skapade ’folkhemmet’. Frågan är nu: Hur uppdaterar vi det i en ny tid? Hur skapar vi Folkhemmet 2.0? Och är det det vi vill?”


Florida vänder onekligen upp och ner på en del fördomar om det svenska folkhemmet. Bilden som målas upp i media och inte minst på nätet är annars en helt annan – Sverige som ett bakvatten som motvilligt kravlar baklänges in i framtiden.

Jag tycker mig alltid ha sett sambandet mellan trygghet och utveckling. Faktiskt är det en av de grundpelare på vilket mitt socialdemokratiska engagemang bygger. Kul med ett, måste jag säga, lite oväntat stöd för detta från en person som Richard Florida.

13 kommentarer:

  1. Anonym4:15 em

    Först: Välkommen tillbaka till verkligheten!

    Vad gäller Herr Florida:

    Det är alltid komiskt när akademiker kommer från det stora landet i väster och klappar sossarna på huvudet för "deras" fina land.

    De sitter oftast hemma på sin kammare och har åsikter om Nordens förträfflighet (som om länderna i Norden utgjorde en homogen grupp), och ofta får Sverige stå som representant för denna förträfflighet. Okunskapen om hur det egentligen står till i Sverige brukar vara mycket stor. Det är ju inte så konstigt med tanke på att även en majoritet av svenskarna inte vet hur det står till.

    Såg att han har skrivit boken "The Flight of the Creative Class". Han kanske borde prata om hur det ser ut med brain-drain från Europa och Norden?

    Sverige blir ju alltmer ett ställe man kommer till när man tröttnat på karriär, eller när man är oförmögen att jobba. Har man ambitioner så är det vitala centra i länder som UK eller USA som gäller.

    Det är väl som med andra som gillar Sverige i teorin (och fantasin), att när det kommer till kritan vill de inte bo här. Sverige är till för medelmåttor -andra göre sig icke besvär!

    SvaraRadera
  2. Först: tackar. Rätt skönt att vara här, faktiskt.

    Sedan: Att svenskar rör sig runt om i världen kan man visserligen se som "flykt". Men man kan också se det som i grunden positivt. Och vad det gäller "brain-drain" tror jag bestämt att du har fel - Sverige har ett nettotillskott av akademiker, om inte jag minns fel.

    (För övrigt känner jag åtminstone en amerikansk akademiker som valt att bosätta sig här - mycket för att han giller den politiska modellen. Så de finns, de också...)

    SvaraRadera
  3. Anonym5:16 em

    "Sverige har ett nettotillskott av akademiker, om inte jag minns fel."

    Menar du studerande akademiker, akademiker verksamma inom högskolorna, eller f.d. akademiker verksamma inom näringslivet?

    "För övrigt känner jag åtminstone en amerikansk akademiker som valt att bosätta sig här - mycket för att han giller den politiska modellen. Så de finns, de också..."

    Visst. Det är ju de som brukar komma till Sverige. Man måste verkligen gilla den politiska modellen för att klara av Sverige. Det räcker inte med att man är allmänt ointresserad av politik, eller relativt neutral. Jag tippar att han är verksam inom just de akademiska instituten?

    SvaraRadera
  4. "Menar du studerande akademiker, akademiker verksamma inom högskolorna, eller f.d. akademiker verksamma inom näringslivet?"

    Jag menar personer med akademisk utbildning. Tror inte det är uppdelat på om de sedan är aktiva inom näringsliv, akademi eller offentlig sektor.

    (För övrigt så är det naturligtvis fel att jämställa akademisk utbildning med med "hjärna" som i "brain-drain" - det finns många oehört smarta och kreativa personer som aldrig satt sin fot på en högskola. Men det är ändå ett exempel på att begåvningarna itne flyr landet.)

    SvaraRadera
  5. Anonym11:44 em

    Jag undrar dock fortfarande vad det är för siffra?

    Det är rätt allmänt känt att många av de bästa flyr landet. Tendensen i Sverige är ju att man skall "slakta" gåsen som värper guldägg så fort första ägget är värpt, och dessutom beslagta minst två tredjedelar av ägget. OK, "slakten" består ju "bara" i att man tar ifrån gåsen nästan allt och därmed förklarar för gåsen att vi inte uppskattar alltför duktiga människor i det här landet, men du förstår nog vad jag menar?

    SvaraRadera
  6. TCO skrev i en rapport för något år sedan;

    "Vi har granskat utbildnings- och befolkningsstatistik från SCB samt ett antal befintliga
    rapporter på området1. Genomgången visar, till skillnad från den bild som målas upp i
    samhällsdebatten, att:
    · Det finns en utflyttning av högskoleutbildade från Sverige, men också en stor
    återflyttning.
    · Det finns en signifikant inflyttning av högskoleutbildade till Sverige.
    · Detta ger sammantaget att det är en nettoinflyttning av akademiker till Sverige.
    · Problemet är inte en kunskapsflytt utan det faktum att vi inte tar tillvara
    högutbildade invandrares kompetens.

    Fler högskoleutbildade flyttar till Sverige än härifrån och de högskoleutbildade som flyttar
    utomlands återvänder i hög grad - 50 procent inom 5 år. Den debatt som beskriver
    utflyttningen som massiv är inte sanningsenlig."

    Sedan det där med att det är "allmänt känt" att de "bästa" flyr landet (är det därför du stuckt till London;-) - ja, det är ju det Florida bestrider. Han är ju verkligen en modern pop-akademiker som pratar om behovet av kreativitet och humankapital, och inte någon insnöad vänsterromantiker. Men han menar, om jag har förstått honom rätt, att de "bästa" kanske har andra krav på det samhälle de vill leva i än "världens lägsta skatter".

    Och det tycker jag är hoppfullt.

    SvaraRadera
  7. (Rapporten finns på

    http://www.tco.se/ArticlePages/200405/25/20040525105305_TCO340/Nr%206%202003%20Myten%20om%20kunskapsflytten.pdf.pdf

    för övrigt)

    SvaraRadera
  8. Anonym2:53 em

    För något år sen hörde jag på ett TV-program att det var många holländska småföretagare som flyttade till svenska landsbygden. De gillade utrymmet, luften och naturen.

    SvaraRadera
  9. Anonym3:39 em

    Hmm.. bara måste dela med mig med ett citat från en kollega i partiet som kom som en felsägning i ett samtal under dagen;

    ”Ta´t lugnt
    Där det finns lösningar
    Hittar vi problem”

    SvaraRadera
  10. Anonym5:56 em

    Verkligheten talar sitt tydliga språk. Det behövs inga rapporter som grumlar siffrorna. (Vilka åldrar var t.ex de som flyttade ut, och de som flyttade tillbaka? Vad hade de för utbildningar? Vad var skälen att flytta ut respektive tillbaka? O.s.v)

    Bättre än att munhuggas om detta är att titta på näringslivets kräftgång. Nu har ju t.o.m toppolitikerna fått stora fnatten och börjat anklaga företagen för att inte investera nog för att de tydligen inte tror på en framtid med sossarna vid makten... Snacka om självmål av Laila!

    Så vad sysslar då alla dessa högutbildade, som inte har lämnat landet, med? Genusforskning?

    SvaraRadera
  11. "Verkligheten talar sitt tydliga språk."

    Tja. Tydligen inte tillräckligt tydligt för att vi ska kunna dra samma slutsatser av att betrakta den.

    LC, du bygger hela din argumentation på antagandet att Sverige håller på att gå åt skogen. Jag ifrågasätter detta antagande. Exempelvis har vi en hög tillväxt, vilket rimligen tyder på en stark utvecklingskraft.

    "Så vad sysslar då alla dessa högutbildade, som inte har lämnat landet, med? Genusforskning?"

    Ja, några av dem återfinns i den framgångsrika svenska industrin.

    SvaraRadera
  12. Anonym1:32 em

    Floridas bok finns nu på svenska hos Bokförlaget Daidalos. www.daidalos.se

    Pelle

    SvaraRadera