Professor Kents Asp från JMG i Göteborg presenterar idag en del av den nionde medievalsundersökningen på (lustigt nog) DN-debatt. Det är en stor vetenskaplig genomgång av hur medierna skildrar svensk rikspolitik. Och resultatet är slående om än inte överraskande – medierna skildrar högeralliansen mer positivt än samarbetspartierna och (s), och det är DN som står för den tydligaste perspektivförskjutningen.
Själv har jag både DN och svenskan på morgonen och har en längre tid slagits av hur mycket fräschare den senare känns i nyhetsvärdering och redigering. Däremot har jag känt mig lite skeptisk mot dem som kategoriskt pratar om mediernas högervridning. Kent Asps undersökning får mig faktisk att börja ompröva den inställningen.
Det blåser uppenbarligen högervindar i svensk massmedia. Men jag är fortfarande optimist. Jag tror att det finns tillräckligt många publicister därute för att en undersökning som den Asp presenterar ska kunna fungera som en väckarklocka. Och att redaktionerna nu tar sitt ansvar och ser till att vi går in i en valrörelse där de olika alternativen svenskarna har att ta ställning till skildras på ett balanserat och likvärdigt sätt.
Intressant att du använder ordet "högervriden", speciellt när Demokratirådet igår presenterade en rapport som visade att svensk media varken var höger- eller vänstervriden (vilket oftast frodas som en fördom från såväl höger- som vänterkantens politiker). Kent Asp syftar inte heller på att DN är högervriden utan att deras rapportering kring socialdemokraterna vart stor, men i mer än hälften av gångerna negativ för partiet. Rapporteringen kring de borgerliga partierna har däremot vart liten med i huvudsak positiv. Det är inte identiskt med ordet "högervriden".
SvaraRadera(klipper in en kommentar som jag nyss skrev på morians blogg:)
SvaraRaderaAtt DN på senare tid urartat till att bli ett borgerligt propagandaorgan är ett faktum som knappast behöver någon vetenskaplig granskning. Det är nämligen helt uppenbart. Också Aftonbladet är förvånandsvärt borgerliga i sina politiska kommentarer numera.
Vad det svenska medielandskapet mer än allt annat behöver är ett antal vänstermedier som motvikt till den borgerliga dominansen. Synd att s inte kommer att vakna upp och agera förrän de är utsparkade i kylan.
Jag brukar trösta mig med att det inte är många av s-väljarna som faktiskt läser DN. Hur som helst så verkar DN’s bevakning inte nämnvärt kunna påverka opinionsbilden i långa loppet. Nu när vänsterblocket är ikapp och förbi…
SvaraRaderaFast inte i Stockholm, där DN läses mest.
SvaraRaderaS vinner valet i Sthlm om vi kan få medborgarna i Blackeberg, Skärholmen, Fruängen m.fl att gå och rösta i högre grad än vanligt. Den kampen påverkas inte av vad DN skriver, anser jag.
SvaraRaderaDu kan bara dra slutsatsen att media är högervridet om det är så att kritiken mot sossarna inte är saklig.
SvaraRaderaDet är den.
Regeringen bör få mer press än oppositionen, vilket är precis vad som händer. Och om regeringen regerar dåligt, bör pressen vara negativ. Det gör dom, och det är den.
Det verkar, otroligt nog, som om svensk press ur denna synvinkel faktiskt gör sitt jobb.
Men är någon förvånad? Ett antal borgerliga tidningar intar en borgerlig ståndpunkt? Vad är konstigt med det? Om man som högervriden anser att journalistkåren i gemen är vänstervriden är det klart att man får lite gråa hår av en sån här undersökning.
SvaraRaderaFramförallt har jag redan - på diverse sosseätarsidor - läst kommentarer som inriktar sig på Kent Asps agenda, och om hans politiska preferenser. Som om det skulle spela roll.
Det handlar inte om hur man granskar regeringen - det handlar om hur man framställer socialdemokrater. DN har svarat i förnärmad ton - men låter en av de mest politiserade kolumnisterna gå i svaromål.Vad annars? Det vore hederligare om de låtit en journalist svara.
Försök hitta något om undersökningen i några tidningar i dag - men den kanske inte har något nyhetsvärde. Jag emottar gärna tips.
Kan vara värt att stanna upp och fungera över Kent Asps begrepp "balans". Enligt honom råder det "balans" om vänsterblocket får en positiv nyhet och alliansen får en positiv nyhet - alldeles oavsett vad de själva gör för att förtjäna detta. "Balans" utgår ifrån att det finns en exakt jämnhet i positivt och negativt nyhetsvärde sett till hur respektive politiska block agerar.
SvaraRaderaDet är svårt att ta en sådan inställning på allvar.
Om man som socialdemokrat vill använda Asps artikel i propagandasyfte är det lika naturligt som begriplig - det hör till politikens villkor. Men att också själv tro på budskapet är något helt annat.
Håkan, ni har naturligtvis skrivit om den här undersökningen i UNT....?
SvaraRaderaMen Håkan, nu skriver du mot bättre vetande. Låt mig bara ta ett exempel. En av sakerna Asp pekar på är att DN allt oftare puffar för ledarartiklar på framsidan. Vad har detta med verkligheten att göra?
SvaraRaderaAtt DN rört sig från att vara en tidning som (jämfört med andra media) har en balanserad verklighetsbeskrivning till att ligga i ena ytterkanten av skalan kan nog inte riktigt bortförklaras. Även om jag förstår att det känns lockande.