Förr i tiden var allt så enkelt. Microsoft var stora och maktfullkomliga, Apple små och kaxiga och på användarens sida. Men saker förändras. Inte så att Microsoft har blivit särdeles mycket snällare, såklart. Men Steve Jobs känns ju allt mindre som en skön kille i ett garage. Och även de mest fanatiska användarna börjar väl nuförtiden inse att även om att de är väldigt mycket snyggare, deras datorer (vilket de är), så är det inte så värst mycket av ung rebell kvar över att köra Mac (och än mindre över att använda iPod, vilket jag gör, och älskar, men särskilt underground är det då verkligen inte).
Nu sätter EU-kommissionen ner fötterna och tar upp kampen om mångfalden vad gäller musikdistribution på nätet (läs mer här). Måltavlan denna gång är det avtal mellan Apple och ett antal skivbolag som enligt kommissionen ” bryter mot EU:s förbud mot handelsbegränsningar".
För några veckor sedan gick EU:s konsumentkommissionär Meglena Kuneva ut i tyska tidningen Focus och kritiserade kopplingen mellan iTunes och bolagets egna spelare (se exempelvis mer här.) Den grundläggande frågan är om det är ok att du kan spela en CD-skiva i vilken CD-spelare som helst, men en låt från iTunes kan du bara spela upp på din iPod. Den gången blev det inga åtgärder kopplade till utspelet, utan vad det var frågan om var enligt kommissionären själv i efterhand bara ”början av en debatt.”
Och nu verkar alltså den debatten rasa vidare. Lilla EU mot stora stygga Apple. Ur led är tiden. Vi får se hur det går.
Andra bloggar om: eu, apple, iTunes, musik, konsumentskydd, iPod och annat intressant
Numera (eller från maj) kan man köpa musik från EMI utan kopieringsskydd på iTunes...
SvaraRaderaJag är tämligen säker på att om skivbolagen tillät så skulle musiken från iTunes music store vara fri från DRM. Det är bara att se på EMI och Apples utspel igår om att hela EMIs katalog av låtar ska gå att köpa DRM-fritt och med högre kvalité från och med Mars.
SvaraRaderaApple är inget skivbolag, de har antagligen inte så mycket emot piratkopiering eftersom det är försäljningen av iPodar som de tjänar pengar på. Däremot kräver skivbolagen DRM för att Apple ska få sälja deras låtar.
Som nämnes igår på presskonferensen kommer samtliga skivbolag som har låtar på iTunes music store att få erbjudande om att sälja DRM-fritt vilket Steve själv uppskattar att hälften av bolagen kommer nappa på.
Jag tycker Apples agerande i frågan känns ganska självklart, hellre att erbjuda DRM-fri musik än musik med DRM, däremot är DRM:ad musik fortfarande bättre än ingen musik alls.
iTunes & iPod hamnar i focus för det är en framgångsrik butik i kombination med en bra spelare. Det är så vitt jag vet inte så att det inte går att köpa musiken som finns på iTunes bara på iTunes. Däremot tvingar skivbolagen - förutom nu snart då EMI - Apple att köra med DRM. precis som skivbolagen på egen hand kört DRM också på CD-skivor. Eller vill ni hänga Philips för det DRM-stökandet? De uppfann ju CD-skivan?
SvaraRaderaFörhoppningsvis så förbjuder kommissionen DRM-skadad musik och då kommer enbart EMI finnas i katalogen tills de andra bolagen ändrar sig. Det kan bli förändringar väldigt fort för jag tvekar att de vill missa den marknaden som Itunes erbjuder.
SvaraRaderaVi får hoppas att EU nu snart reglerar att programvara inte får vara bunden till en leverantör. Att MS t.ex. måste leverera MS Office för Linux och inte låsa in kundens fria val.
SvaraRaderaMenar du då att alla spel som tillverkas också måste släppas till alla leverantörer/plattformar? Spännande, men det är tveksamt om det blir lönsamt eller för den delen kommer funka. Skall man dra det riktigt långt så skall väl spelen anpassas till den sämsta användarens maskin också... Kul framtid i spelvärlden...
SvaraRaderaJag tror inte att "kundens fria val" någonsin har existerat.
Fakta: EU tar INTE strid mot iTunesmonopol. Kommissionen påstår inte att Apple har monopol o ännu mindre att dom missbrukat det. Inte heller rör ärendet DRM Apple's DRM teknik, utan en helt annan fråga, nämligen det faktum att man t.ex. som svensk inte kan köpa musik från iTunes Spanien (även om man råkar vara flamenco-freak), pga de avtal som Apple har med musikbolagen.
SvaraRaderaTja anonym här senast, Meglena Kuneva låter åtminstone som om hon är lite bekymdad över situationen. Tycker jag. Sedan har du säkert rätt om vad det aktuella fallet handlar om.
SvaraRaderaNoterat också att det fortfarande finns en hel del som försvarar gamle Steve där ute. Och det är möjligt att ni har rätt. Vi kan väl hoppas. Det vore skönt om vissa saker var konstanta, i alla fall.
Jag tycker att du använder ordet monopol på ett slarvigt sätt. Se tex def i nationalencyklopedin:
SvaraRaderamonopo: "marknadsform som kännetecknas av att det på en marknad endast finns en säljare samt att det inte finns några näraliggande substitut till monopolistens produkt."
Itunes är väl knappast den enda butiken för musik via nätet? Och även om det vore så finns det ju substitut, tex CD i affären.
Det finns som du ser ingen praktisk möjlighet för monopol på någonting på en fri marknad, så att använda det som ett slagträ mot marknadsekonomi, vilket jag misstänker att du gör, duger inte!