söndag, april 08, 2007

Och en avreglering gör ju saken sååå mycket bättre

Moderatern Tomas Tobé har låtit riksdagens utredningstjänst göra en rätt intressant utredning. Han har bett dem kolla upp var Svenska Spel placerar ut sina Jack Vegas-maskiner, och då kommit fram att kommuner med många låginkomsttagare (eller, som han själv uttrycker det, med ” låga inkomster och större sociala problem") är överrepresenterade. Och det här ger ju en ganska bra bild över vilka det är som spelar på automater, och om man så önskar kan man vara upprörd över det.

Men den slutsats Tobé drar av sina uppgifter är att de skulle vara ett argument för – en avreglering av spelmarknaden! Och här tar man sig för pannan. Snarare är det ju tvärtom. För orsaken till att det ser ut som det gör är utan tvekan att det statsägda bolaget har agerat enligt rent kommersiella hänsynstaganden. Jack Vegas går helt enkelt hem bättre bland arbetareklassen, om jag får uttrycka mig lite generaliserande.

Att Svenska Spel agerar kommersiellt är nu inget fel, det ska de göra. Sedan ska de också ta andra, sociala, hänsyn. Därför är det meningsfullt för Tobé att låta utreda var de placerar sina maskiner. Något det inte vore på en avreglerad marknad.

Väldigt mycket av den borgerliga kritiken i spelfrågorna går ut på modellen ”eftersom det redan är såhär illa så kan vi lika gärna göra det värre”. Jag köper inte logiken i den argumentationen. En upprördhet över spelandets sociala konsekvenser bör leda till krav på en striktare regleringe, inte tvärtom. Och det borde även Tomas Tobé kunna hålla med om, mellan skål och vägg.

Läs mer här, här och här

Andra bloggar om: , , och annat intressant

7 kommentarer:

  1. Anonym6:25 em

    Det som undersökningen egentligen visar är att det är outbildade låginkomsttagare som spelar på dessa maskiner. Kan man inte jämföra hur man röstar på sossarna och andra partier i förhållande till dessa spelmaskiner?
    Fast det är klart, då kanske det kommer fram att den normale sossen också är en outbildad låginskomsttagare som anser att alla andra skall betala deras liv och leverne.
    Med nuvarande regering så verkar det äntligen som att var och en skall behöva stå för sina val.
    Tänk om man kunde få göra sossarna ansvariga för det samhälle de skapat...

    SvaraRadera
  2. Tja, att man tillhör de övre samhällsklasserna är ju på intet sätt en garant för varken bildning, stil eller sunda värderingen. Vilket kommentarern ovan torde illustrera, mer än väl.

    Klassföraktet, det tycks däremot leva och frodas. Man tar sig återigen för pannan.

    SvaraRadera
  3. Anonym8:21 em

    Jag tycker nog att Tomas Tobé ska börja med att se hur det går att få bort låga inkomster som ger sociala problem. För nu kan han ju inte förneka att det fins.

    Ola

    SvaraRadera
  4. Anonym10:32 em

    Fredde här. Sannolikhetsteorin föddes ur en vilja att förstå tärnings- och kortspel. Har inte sosseskolan misslyckats att lära ut dessa ganska enkla resultat?

    SvaraRadera
  5. Anonym11:27 fm

    Mmm ja, klassföraktet verkar verkligen leva och frodas!! Håller med dig, Johan!

    Dessutom vill jag påpeka som en vän (själv ytterst välutbildad liksom sin man) att det är inte bara arbetarklass som röstat på och fortfarande röstar på (s) eller andra partier mer åt vänsterkanten!!! Och som aldrig skulle komma sig för med att rösta på högerpartier hur väl utbildade de än är.

    SvaraRadera
  6. Anonym3:59 em

    CENSUR

    Innebär att man förtrycker andras åsikter. Detta ägnar sig ägaren av denna blogg till. I sann sosseanda.

    Undrar hur länge detta inlägg får ligga kvar?

    SvaraRadera
  7. "Undrar hur länge detta inlägg får ligga kvar?"

    Käre anonym, hur länge som helst. För läsaren kan sägas att det jag raderade var en (anonym, såklart) kommentar som eventuellt bara var ett försök att skämta, men som mycket lätt kunde tolkas som ett (döds)hot mot en namngiven politiker. Eftersom jag är juridiskt ansvarig för det som står på denna blogg så valde jag att radera kommentaren - vilket inte bara är min rätt, utan också min skyldighet.

    Till skillnad från många andra tillåter jag fortfarande anonyma kommentarer, och jag tillämpar ett minimum av moderering. Däremot finns det självklart gränser.

    Om anonym kan hålla sig inom dessa gränser, är han/hon välkommen att återkomma med fler kommentarer.

    SvaraRadera