Visst – vädergudarna tycker uppenbarligen att det inte riktigt är dags för höst, än. Men med denna helg får det väl sägas att det politiska Sveriges sommarlov är över för den här gången. Både statsminister Reinfeldt och utmanaren Mona Sahlin höll sina sommartal – i Vaxholm respektive Botkyrka. Och nu har även Lars Ohly mött sina sympatisörer och dragit upp riktlinjerna för vänsterpartiet, när han idag höll sitt tal i Gnesta.
Själv var jag igår och hörde Mona Sahlin leverera sitt egentligen första konkreta politiska förslag som partiledare inför några tusen åhörare på en grusplan i Botkyrka, söder om Stockholm (planen var för övrigt poetiskt namngiven till Fittja äng). Och jag ska inte här trötta läsaren med några regelrätta recensioner. Däremot några reflektioner.
Till att börja med inleder den nye partiledaren sin förnyelse av socialdemokratin genom att i mitt tycke ta ett rejält steg vänsterut. Fokus lägg på storstädernas förortsområden, på det reellt existerande utanförskap som regeringen nedskärningar i socialförsäkringarna bara förvärrar. Vi är många som väntat länge på en sådan tydlig signar från den yttersta partiledningen. Samtidigt räds hon inte förslag som kanske av vissa skulle uppfattas som ”höger” – fler poliser, underlätta för företagsetableringar, betoning av kunskap i skolan genom att föreslå resurser för hjälp till läxläsning etc (och nej, jag tycker inte att detta är högerpolitik, men Sahlin rör sig med begrepp som den svenska högern försökt anamma.)
Vidare så har Mona Sahlin insett att politisk kommunikation innebär ett helhetsintryck. När Fredrik Reinfeldt – som kontrast – talar inför sina höginkomsttagarvänner bland skärgårdsseglarna i Vaxholm spelar det liksom mindre roll hur många gånger han säger lågavlönade kvinnor i vården. Vi vet alla vilka det är som egentligen gynnas av den moderata politiken, och både platsen och publiken vid moderatledarens sommartal understryker denna kunskap.
Mona Sahlin signalerade också ett ökat utrikespolitiskt fokus. Under hösten ska hon personligen besöka mellanöstern och träffa företrädare för såväl Israeler och Palestinier. Det här är också viktigt. Fredrik Reinfeldt är visserligen utrikespolitiskt grön, men statsministerämbetet – och inte minst det svenska ordförandeskapet 2009 – ger honom många möjligheter att bättra på den bilden. Oppositionsledaren Sahlin får då se till att använda socialdemokratins breda internationell nätverk för att skapa sig en egen utrikespolitisk plattform.
Parallellt med de olika partiledartalen publiceras också nya opinionssiffror. Och de visar på en närmast overklig stor ledning för oppositionen – inte minst med tanke på den strålande konjunkturen (se här och här).
Regeringens politik har alltså – åtminstone år ett – fått underkänt. Och Mona Sahlin inleder nu en förnyelse av socialdemokratin som inte går ut på att försöka efterapa denna misslyckade politik, utan tvärtom göra upp med bilden av pamp-partiet som inte förstår hur människorna har det. Det bådar gott inför fortsättningen.
Jag gillar hösten, som årstid, tycker den är vacker. Nu hoppas jag att det också kommer att finnas anledning att glädja sig under denna tid, politiskt.
Andra bloggar om: politik, mona sahlin, fredrik reinfeldt, botkyrka, vaxholm, lars ohly, moderaterna, socialdemokraterna, regeringen, val 2010 och annat intressant
Ja fan vilken förnyelse,att ösa pengar in i en nergången förort....men hur ska det leda till jobb till dessa arbetslösa invandrare?
SvaraRaderaNämen fan..jag glömde bort att det gör ju borgarna nu,så det Mona vill göra är att fräscha upp deras bostäder istället för att man jobbar ihop pengar själv och renoverar som alla andra får göra.
Vilken smart idè,istället för att dessa 15 låtsasmiljarder går till favoområden som vården,skolan eller nystartarjobb..för alla då..inte bara dom i förorten.
Ja, Mona är fin hon. Mona har ingen aning om var hon ska få pengarna ifrån (kanske göra som Vpk och höja skatterna?) men hon vill rusta upp i träsket, det vill hon. Mona har haft flera företag (en av hennes 17 ministerposter som hon misskötte var ju för småföretag t.o.m) och av nån konstig anledning så gick alla i konkurs...kan inte förstå varför, hon som är så kompetent.
SvaraRaderaOhly vill som sagt höja skatterna, för de rika har det för bra i Sverige. Med de "rika" så menas förstås alla som tjänar mer än 12 papp (före skatt) i månaden och inte är politiker (Sovjet äger, fråga Ohly...han är stolt kommunist trots allt). Att Sverige redan har högst skatt i världen och vår välfärd sjunker är inget som vår vänster (de två kommunistpartierna och Mona Sahlins halv-rödingar) bryr sig om att fundera på. Att vi tog in en miljon av de lägre stående i andra länder under en 15 års period kan inte ha nåt med det att göra, samt att vi har några av de mest inkompetenta politikerna i västvärlden (båda blocken). De får in mer pengar än nåt annat land, men i stället för att sköta sina jobb och använda pengarna väl så föredrar de lösningen att höja skatterna. Konstigt att svenskar (riktiga, inte "nya") lämnar landet, va?
Mona, gör världen en tjänst och ta Ohly i hand...ställ er sen på en hög bro och hoppa era satans landsförrädare och inkompetenta (dock politiskt korrekta) idioter. Antingen så blundar ni för alla Sveriges problem (ni har skapat de flesta) eller så är ni så sjukt korkade att ni inte förstår bättre. Oavsett vilket så är ni inte lämpade att styra Sverige (något t.o.m Goran den förskräcklige (som är ytterst ansvarig för Sveriges förfall) förstod när han glatt yttrade sin kommentar om Mona och tänkande).
Ledsen bloggaren om jag side-trackade lite, men mitt hat för Mona Sahlin är gammalt och brinnande.
öhh
SvaraRaderava trött jag blir när jag hör rött
Mona Sahlin har levererat flera konkreta förslag tidigare. På första maj gjorde hon t.ex. gemensam sak med LO och lovade att återställa A-kassenivåerna så att 80% av befolkningen skulle få 80% i ersättning.
SvaraRaderaDå som nu gick hon inte närmare in på hur det skulle finansieras men med tanke på att det redan är glömt kanske det inte är aktuellt. Om ingen kommer ihåg vad man säger är det billigt att lova saker.
Opninionssiffrorna ser jag som en masspsykos. Svenskarna gjorde valet att alliansens politik behövde genomföras men de tycker trots det att det är obehagligt att de invanda mönstren rubbas. Det är litet som att sluta röka. Med litet tur kan folket vara tillräckligt avgiftat 2010 för att åter kunna tänka klart.
Jag tror att det är helt rätt att gå mot vänster. Alliansen har ju nu visat hur galet det blir när man driver högerpolitik.Det är bara att hoppas att dom inte hinner förstöra statskassan innan dom blir så ovänner i alliansen så dom måste avgå. Det måste ju vara mera rätt att satsa pengar på förorterna som har stora problem än att satsa dom på villaägarna i Täby och Djursholm.
SvaraRaderaGrrottolle ...
SvaraRaderaDet där med att ekonomin snurrar fint och att allt fler får jobb ... har jag svårt att se som 'hur galet det blir med högerpolitik'.
De missunsamma sura gnället över att människor som skött sin ekonomi och sitt sparande under långa år också får det bättre ... kommer vi nog alltid att få höra. Främst från dem som inte vill sköta sin ekonomi, och som inte gillar att spara, och som helst vill att någon annan betalar för allt de anser sig behöva ...
Nej inte 'behöva', det som de anser vara en 'rättighet' att de skall erhålla ...
Jodå, vi har hört det förut!
Hej Johan.
SvaraRaderaJag lyssnade inte på Sahlins tal. Det är bra att satsa på förorten. Men jag undrar varför man inte från högre upp i partiet hör något om förbättringar i äldreomsorgen. Jag vill inte ställa det ena mot det andra. Men om man diskuterar med vissa sossar så får man fortfarande svaret att det ekonomiska uttrymmet inte tillåter och man måste prioritera. Jag tycker att det har blivit ganska klart i eftervalsdebatten att man borde ha satsat mer 2003 till 2006. Pär Nuder har till exempel sagt: om kommunerna borde ha anställt fler i offentlig sektor, då hade man nog också vunnit valet.
Äldreomsorgen har kvalitetsbrister. Kvalitetsbristerna i äldreomsorgen är direkt kopplade till underbemanningen eller om inte underbamanninningen, den slimmade organisationen.
Om man genomför rätten till heltid utan at föra till mer pengar så kommer man vara tvungen att sänka kvaliten för de äldre eftersom man då inte kommer att få ihop schemana på helger, kvällar och nätter.
Jag tror att det man bara behöver höja personaltäthen på varje avdelning med en helårstjänst för att tre problemområden lättare skulle lösas samtidigt. Livet för de svaga äldre skulle bli bättre. Minskad arbetslöshet. Och man skulle stärka kvinnorna/invandrarna/arbetarna som jobbar inom den lågavlönade tjänstesektorn genom färre osäkra anställningar, färre deltidsanställningar, bättre arbetsmiljö.
15 miljarder är ganska mycket. Skrev inte LO aldelles nyss att 8 miljarder skulle räcka till 16000 jobb inom skolan på ett år.
Säger man det här så säger ibland vissa socialdemokrater att man tidigare skjutit till pengar till kommunerna för att de ska anställa inom omsorgen men att pengarna gått till annat. Men borde man inte kunna diskutera fram något system så pengarna hamnar dit det är menat att de ska hamna. Åtminstone i socialdemokratiskt styrda kommuner. Det måste ju gå eftersom Sahlin verkar kunna rikta de 15 miljarderna till just vissa saker i vissa förorter.
Vad tror du? I vilket fall som helst tycker jag att socialdemokraterna skulle borde prata mer om äldreomsorgen och koppla dess problem till att det är för lite personal. Och avslöja att borgarna i Stockholm drar ner pengarna till äldreomsorgen vilket kommer leda till nerskärningar.
Ulf, tack för din kommentar, ocjh jag håller med dig om att äldreomsorgen är ett område som förmodligen helt enkelt behöver mer pengar. Jag gillade också Ylva Johanssons idé om att svensk äldreomsorg skulle vara ett lika stort föredömme internationellt som vår barnomsorg faktiskt är.
SvaraRaderaDet "enda" Mona tog upp på den punkten i sitt tal var väl det att alla ska ha rätt till äldreomsorg på ett språk de behärskar. Nog så viktigt, iof.
Dessutom tog hon upp många andra saker som jag tror är viktiga för äldre; trygghet på gatorna, rena och fräscha miljöer etc. Men visst, själva omsorgen finns säket anledning att komma tillbaka till.
Sedan håller jag inte med mig om att rätten till heltid är ett hot mot äldreomsorgen. Har själv jobbar några år inom sektorn (som vårdbiträde) och omöjligheten att få mer än säg 70-80 procentiga tjänster var en av de saker som gjorde lönerna låga och att människor blev bittra. När vi under förra mandatperioden (då var jag politiker) satte oss ner för att få bort de ofrivilliga deltiderna i landstinget (det kommer fortfarande att finnas deltider såklart, inte minst eftersom vissa vill jobba så) så visade det sig att det inte var så rackarns svårt. Så att få bort de ofrivilliga deltiderna tror jag tvärtom skulle vara ett sätt att göra jobbet mer attraktivt och på det sättet faktiskt höja kvaliteten.
Det är väldigt viktigt med rätt till heltid. Särskilt för de som jobbar i detaljhandeln. Jag menade bara om SAP håller löftet om rätt till heltid och många går upp i tid så får vissa dåliga chefer i äldreomsorgen svårt att få ihop schemana. Det är lättare att lägga scheman när man har fler "huvud". Och fler huvud får man med samma påse pengar om man inte anställer folk på heltid.
SvaraRaderaDär jag jobbar i stadsdel Katarina-Sofia sköt s+v+mp till lite extra pengar förra mandatperioden så man kunde höja till heltid för alla som ville på två äldreboenden. Nu har cheferna på boendena varslat om nerdragning av tjänstegraderna eftersom borgarna har lagt ett allmänt sparbeting.
Behövde ni skjuta till några extra pengar i landstinget eller hur gjorde ni,finns det någon rapport man kan läsa?
Är det så här långt sossarna kommit? Hon har inte sagt vad hon vill göra. Men pengar får vi, vi stackars människor i Botkyrka. Verkar som om hon är helt ute och cyklar för det mesta.
SvaraRaderaDet var för övrigt sossarna som stod för försämringarna på 90-talet som Mona Sahlin så gärna nu vill rätta till. Botkyrka är inte den hemska plats som "bus-Mona" får det till. Inte många har hittills vunnit på sossarnas politik i denna röda kommun, som varit röd så länge jag kan minnas.
Att påstå något annat bevisar vilken fifflare hon är. Det är många politiker som blivit tvungna att avgå för bara hälften av sakerna på hennes lista. Så klart att jag röstar höger på grund av att jag sett vad röd politik leder till. Segregation, Resultatlösa subventioner och oansvarig imigrationspolitik.
Inleder Sahlin en förnyelse vänsterut?
SvaraRaderaÄr det förnyelse och vänsterpolitik att utan förpliktelser lova extrapengar i något munvädertal på en förortsgrusplan. Det har ju varenda socialdemokratiska partiledare före henne redan gjort, med sedvanligt nollresultat.
Vad är det som får Sjölander att tro att det här är något annat. Hon är ju lika ”höger”belastad för tidigare försyndelser som alla andra i partiledningen. Hon borde förresten nästan ha dubbel börda, hon är väl en av dem som suttit längst bland de nuvarande ledamöterna?
Finns det ingen självkritik bland gräsrötterna inom socialdemokratin, blir de alltid som blinda och okritiska undersåtar när partiordföranden öppnar mun. Ser de aldrig till personens trovärdighet och tidigare handling?
Är en person trovärdig och lovvärd när den, trots förbud, plockar ut tusentals kronor från ett skattefinansierat tjänstekort för att köpa kläder och hyra bil privat. Är det samtidigt vänsterpolitik och förnyelse alá Sjölander, att som Sahlin använda tiotusentals kronor av Fittjas och andra skattebetalares tjänstekort för att åka på semester.
Man tar sig bara för pannan, varför i herrans namn tror Sjölander att Botkyrkabor och andra ser detta cyniska facit som förnyelse och vänsterpolitik?
KG Holm