fredag, augusti 17, 2007

Sågningar av regeringens nya fastighetsavgift

Den kommer att minska rörligheten på bostadsmarknaden. Göra det svårare för personer utan fet plånbok att skaffa sig en bostad. Och den slår extremt fördelningspolitiskt fel, eftersom omläggningen i princip bara gynnar personer med riktigt dyra hus i storstadsregionenerna (samtidigt som alla får vara med och betala kalaset). Så kan man sammanfatta statliga Boverkets fullkomliga sågning av den borgerliga regeringens förslag att ersätta den gamla fastighetsbeskattningen med en ny fastighetsavgift (via DN här).

Och Boverket är inte ensamt. Förutom den politiska oppositionen har även ledande borgerliga riksdagsledamöter kritiserat den fördelningspolitiska profilen (se här) och häromsistens gick några stockholmsmoderater ut och kritiserade den tänkta finansieringen (se här).

Det kan inte vara kul att vara Anders Borg i dessa dagar. Mot sin vilja tvingas han genomföra en reform som är så uppenbart bristfällig, och som dessutom riskerar att försämra arbetsmarknadens funktionssätt. Och på det här sättet sjabblar borgerligheten också bort ett av sina starkaste kort, möjligheten att spela på ett missnöje bland landets småhusägare mot den tidigare fastighetsbeskattningen.

Det är inte förnuft som är vägledande när Sverige ska styras i dessa dagar. Istället handlar det om förhandlingar mellan fyra partier, där helheten verkar komma i skymundan. Det är det enda sättet jag kan förstå hanteringen av fastighetsskattefrågan, från Almedalsveckan 2006 och fram till och med nu. Och visst vore det lite lustigt att se. Om det inte handlade om allas vår vardag och landets framtid, det vill säga.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

  1. Anonym9:31 em

    Förslaget gynnar bara de som skall bo länge i samma hus. Även "de rika" som har nyss flyttat eller skall flytta missgynnas av den höjda reaskatten.
    Det är obegripligt varför man skall ge sig på folk som flytta. Först betalar man hög fastighetsskatt, sen hög reavinstskatt. Det blir dubbelt!!

    SvaraRadera
  2. Anonym11:37 em

    Låt oss inte glömma att Boverket leds av s-märkta Ines Uusmann.

    SvaraRadera