lördag, september 22, 2007

Läs detta (och det är en order)

Öppet brev till Fillipa Reinfeldt från en bröstcancer drabbad kvinna

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

25 kommentarer:

  1. Ja, det var ju synnerligen läsvärt. Jag kan se kvällstidningsrubrikerna framför mig: "En person till är missnöjd med budgeten." För det var väl det som var poängen?

    Uppfatta inte detta fel nu, visst var det ett gripande blogginlägg. Jag tycker mycket synd om Pysan, som drabbats av den kanske svåraste sjukdom man kan ha i Sverige. Men hennes "brev" innehåller inte ett konstruktivt uns. Att påstå att budgeten "saknar medmänsklighet" är inte kritik, det är GNÄLL. Och kritik blir inte automatiskt bättre för att det är synd om den som skriver.

    När Pysan blir frisk så kommer hon att få hjälp tillbaka till ett normalt liv av en borgerlig regering. I sossarnas sverige skulle hon bli nedmald i ett system där hon bara är ytterligare en bidragstagare.

    SvaraRadera
  2. Anonym9:04 em

    Ja, det är en himla tur hon blev sjuk nu när hon får så bra hjälp av högern!!! Hur hade det blivit om sossarna regerat!? Hemska tanke! (mannen ovan har nog inte varit sjuk själv - än??).

    Kolla gärna detta:
    http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/
    2007/09/den_som_inte_litar_pa_vanstern.php

    SvaraRadera
  3. Anonym9:05 em

    Är det jag som har smuts på läsglasögonen eller illustrerade Svenselius precis det Pysan skrev om borgerlig ekonomisk politik?

    SvaraRadera
  4. Anonym12:10 fm

    Johan, brevet var både läsvärt och inte läsvärt. Men använder du inte detta brev för att föra vidare din egen starka antipati? Det börjar aningen likna förföljelse av Philippa Reinfeldt här på bloggen.

    Du kanske var imponerad av klassgnället, t.ex. gliringen att ordet "kära" skulle vara något bara vad skrivaren kallar "övre skiktet" kallar varann. Det lät för mig alltför antagonistiskt och pinsamt lågt. Tyckte du det var juste av Pysan att spekulera i hur Ph.R. skulle reagera och klara av en cancersjukdom? Varken du, jag eller Pysan vet hur andra, vare sig från det övre eller undre skiktet för att använda Pysans egen terminologi, klarar av en personlig katastrof som cancer. Man gör det på sitt eget vis.

    Brevet var i min syn ett tecken på att Pysan tillfrisknat och återfått gnistan. Att använda Philippa Reinfeldt som syndabock för sin bitterhet över sjukdomen är kanske förståeligt men lite över kanten. Men det passade ditt politiska agenda.

    Däremot var jag imponerad av att Pysan har ordnat till det för sig och att det har gått framåt. Att Pysan har en man som inte städade när hon var sjuk och han arbetslös kan ju inte Philippa Reinfeldt hjälpa. Men jag beundrar Pysans gnista även om den är missriktad. Jag skulle önska att hon slog näven i bordet om det oacceptabla att någon i Sverige idag ska behöva resa en hel dag för strålbehandling. Finns det inte ens övernattningslokaler för långväga patienter? Vilka är det som har satt upp ett så stagnerat system? Inte kan det väl vara något allamäktigt landsting med uråldriga system som garanterar vansinniga väntetider? Kan det vara ett system som begränsar möjligheterna att bygga fler och nyare medicinska centra? Pysan kan säkert hitta många exempel på vad som gått fel inom svensk cancervård.

    SvaraRadera
  5. Du har länkat till en kritik av den politik som förs av den högste politiske ansvarige för Sveriges största region. Fan vad lågt - "det börjar aningen likna förföljelse av Philippa Reinfeldt".

    SvaraRadera
  6. Anonym1:52 em

    Ali Esbati, den var rolig! Den ensidige anklagaren, träder in på scenen och talar om "lågt". :)
    Du kanske inte kan räkna hur många inlägg Johan, har riktat mot Mme Reinfeldt i denna blogg. Det har dock alltid hittills handlat om agerande. Nu uppmanade han alla att läsa en artikel som var hånfull och full av sarkastiska antaganden och anklagelser. Men du kan kanske heller inte räkna hur många ensidigt anklagande, lögnaktiga, terrorstödjande och rent ut falska anklagelser du själv riktar i din egen censurerade blogg. Kan man inte räkna så kan man inte...

    Johan, i min kritik syftar jag på de otaliga inlägg du riktat mot Filippa Reinfeldt. Inte mig emot när det är vettigt. Själv kunde jag ju inte ens stava hennes förnamn rätt. Men när man börjar dra in F.R. i en kvinnas kamp mot bröstcancer och tar allvarligt jiddret om städning och utseende osv blir det skvalleraktikt, jantelagsaktigt(?) och faller under ämnet "politiskt utnyttjande av personlig sjukdomskatastrof". Då har det barkat iväg, tycker jag. Som jag själv har klarat mig ur samma sjukdom som Pysan för många år sen har jag sympati men en annan inställning. Så var det med den saken.

    Länka till Ali Esbati är en annan sak...:) *&^&%#$@

    OT, så har jag äntligen påbörjat Stieg Larssons Flickan som lekte med elden och blivit fast. Intressant figur, Lisbeth. Tyvärr har jag inte läst första boken i Milleniumserien men ska be att någon skickar.

    A-K

    SvaraRadera
  7. Anonym6:20 em

    Men det var väl inte Johan som skrev ett öppet brev till Filippa Reinfeldt, däremot länkade han till det!? Hur är det med läsförmågan?

    Vilka är det som är ensidiga här?? Jag vet inte, men jag har läst åtskilliga kommentarer av A-K Roth...

    Och jag har haft cancerdrabbad nära anhörig på nära håll, men har en annan uppfattning än den Roth står för... Som nu inte längre lever... Men hon levde betydligt bättre frpn insjuknandettill hon dog (från ca 1973-1994).

    Tur hon levde då i alla fall. Mot hur det är idag och antagligen kommer att bli!!!

    Och Johan har inte skrivit något om Filippas R.s bakande alls, i alla fall inte i detta inlägg, väl! Det var väl den cancerdrabbade kvinnan som gjorde det??

    SvaraRadera
  8. Anonym9:46 em

    Wilhelm Svenselius: Det hjälper inte ett dugg att du säger att du tycker synd om Pysan. Möjligen framstår du för någon i bättre dager, men för mig framstår det mer som om du i själva verket avvisar Pysan. Du försöker ju inte förstå vad hon vill, vad är det då för mening att tycka synd om henne?

    För om du verkligen vill hjälpa - och det kanske du vill - måste väl grundregeln vara att först lyssna? Och respektera det hon vill. Säg din egen mening om det om du inte håller med. Det kan du göra utan att avvisa.

    SvaraRadera
  9. Kort angående Filippa Reinfeldt. Ja, jag skriver en del om henne här på bloggen. Den huvudsakliga orsaken är att hon är sjukvårdslandstingsråd i det landsting där jag också är politiskt verksam. Vi sitter i samma fullmäktige och i samma landstinsstyrelse, och vi ägnar i stor utsträckning oss åt samma frågor. Eftersom jag tycker att den politik Filippa R driver och ansvarar för är tokig, så skriver jag om detta. Och så kommer jag att fortsätta göra även framgent (jag skriver också en hel del om det moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm, även om hans namn av lätt insedda skäl inte väcker samma uppmärksamhet).

    Att jag länkade till pysan har dock inte med detta att göra. Utan att jag tycker att hennes inlägg är alltför viktigt för att inte bli läst.

    SvaraRadera
  10. Jag skulle tro att signaturen 'Pysan' hade varit kritisk till den sittande regeringen helt oavsett hennes sjukdom och rehabilitering.

    Jag tycker inte att hennes öppna men anonyma brev till Filippa R innehåller någonting. Hon skriver att det är jobbit att drabbas av och rehabiliteras från bröstcancer. (Är det någon nyhet för någon alls?)

    Jag förstår faktiskt inte ens varför hon riktar det till just Filippa R!? (Pga mörkhårig krin ~40?)

    Jag inser heller inte att Borg kan ändra någonting just alls i hennes begivenhet. En 'mer medmänsklig budget'? Vad betyder det? Konkret alltså?

    Det kanske går att göra vissa ändringar på landstingsnivå i hanterandet, men hon bor ju dessutom i Västra Götaland. Varför Filippa?

    Mitt intryck är att damen ifråga är sosse (eller värre) och har varit det redan innan, och nu försöker krama ur lite simpla politiska snyftpoäng ur sin begivenhet.

    Och jag förstår faktiskt inte alls på vilket sätt Johan S menar att detta skulle vara så oerhört viktigt!?

    Jag kan inte ens se att det skulle vara speciellt synd om henne pga av budgeten som las. Hon verkar ju ha drabbats av allt detta under den förra regeringen tom ...

    Märkligt inlägg ...

    SvaraRadera
  11. Anonym1:07 em

    Karin, man läser på sitt eget vis och tar in olika saker beroende på olika erfarenheter i Sverige och på andra platser. Jag uppmärksammade frasen "detta är en order" vilket gjorde att jag tog länkningen som en allvarlig och seriös sak. Hade den uppmaningen inte varit där tror jag inte jag hade reagerat; det var ju inte, som sagt, Johan som skrev artikeln. Jag länkar och läser en hånfull artikel komplett med personangrepp. Men jag kan mycket riktigt brista i läsförståelse precis som andra. Angående ensidighet kan alla vara ensidiga nu och då. Den du ser som ensidig kan se dig som ensidig. Har du själv en ensidig ståndpunkt ser du ju en opponent som ensidig, eller hur?

    Jag har sett både bra och dålig vård i Sverige bland anhöriga och vänner under många år, precis som i andra länder. I min närmaste familj har det nästan enbart varit positivt. Där det brustit har dock varit när det gällt s.k. katastrofala sjukdomar och förebyggande aktioner, dvs allmän screening för t.ex. vissa cancerarter och kärlkransproblem.

    Svenska medicinska innovationer och expertis är berömda i världen; man ser tecken på dem då och då på sjukhus överallt. Där finns inga problem. Men byråkratien inom vården!!!

    SvaraRadera
  12. Anonym1:37 em

    Johan ditt engagemang att minska vårdköerna är berömvärt. Jag läste din senaste artikel. Nu är det bara att hoppas att de närmaste åren för en bättring med sig. Någon har skrivit någonstans att det inte blir bättring enbart av mer pengar, att det finns gamla system på hälsovårdscentraler och sjukhus som är tröga att bli av med. Det har jag liksom trott är sant. Somliga går så långt att de vill bli av med landstingssystemet. Vad vet jag! Fungerar landstingen som de ska?

    SvaraRadera
  13. Anonym6:15 em

    Kan faktiskt meddela att jag kan svara för mig själv.

    Vill någon diskutera varför jag skrev brevet till Filippa så är ni välkomna in på min blogg...

    Kram Pys

    SvaraRadera
  14. Pysan

    1) Jag vill på inget sätt förringa det helvete en svår sjukdom och rehabilitering innebär. Tror mig, jag har varit med själv ...

    2) Med det sagt menar jag att du inte tillför något alls i frågan. Snarare tvärtom som jag påpkeade: billiga politiska snyftpoäng, dessutom utan substans eller bäring på frågan.

    3) Jag har kollat din blogg nu: Dryga 100 inlägg av vilka nästan alla hade var variationer på temat: 'Jättebra skrivet, verkligen gripande', besvarat av Pysan: 'Tack så mycket, det värmer, läs gärna min blogg'.

    Några få ställde liknande frågor som jag och bemöttes: "Jag fick cancer.. det räckte.. eller ska jag på något sätt förklara mig för dig.. nä.. läs min blogg.. det räcker..."

    Så Nej! Du svarade inte alls där!

    Men min fråga var mer riktad till Johan: Vari bestod det viktiga innehållet? Var det något djupare än:

    'Någon får cancer, det är jobbigt. Alltså är den nuvarande regeringen inte medmänsklig' ?

    Märkligt inlägg!

    SvaraRadera
  15. Anonym10:48 em

    Jonas N:
    Nedanstående skrev jag på Pysans blogg, kommentar nr 62, om du missade den vid din genomläsning. Det var som svar på inläggen nr 14 och 23, skrivna av någon namnlös person som frågar om Pysan om hon har fått det sämre eller om hon känner någon annan som fått en försämrad situation efter regimskiftet. Och Pysans och andra sjukas situation har försämrats och kommer ytterligare att försämras.

    ”Tack Pysan, för att du delar med dig av tankar och svårigheter men också din livslust.

    Till ”svar” vill jag säga:
    Tidigare användes 80 procent av inkomsten som sjukpenninggrundande. Från 2007 sänktes den sjukpenninggrundande inkomsten och nu har regeringen beslutat att sänka den ytterligare. Den skall först multipliceras med 0,97.

    Låt mig ta ett exempel:
    Vid en månadslön på 20 000 kr var sjukpenningen, före 2007, 16 000 kr, alltså 80 procent. Den nya sjukpenningen, från 2008, blir i stället 80 procent av 19 400 kr, alltså 15 520 kr. Ett minus på 480 kr/mån. Efter 12 månaders sjukskrivning sjunker den till 75 procent av 19 400 kr och blir således 14 550 kr. Således en inkomstsänkning på totalt 1 450 kr/mån. för en sjuk efter ett år.

    Detta påverkar naturligtvis Pysan och alla andra cancersjuka. Det finns egentligen bara ett ord - tyvärr otryckbart - för ett sådant hanterande av sjuka människor. Det är Pysan och andra sjuka men också arbetslösa, som hennes man, som skall betala skattesänkningar för oss som har jobb, för dem som har förmögenhet, för dem som har dyra villor o.s.v. Jag är både förbannad och ledsen. Jag tror inte att vi har fått den regering vi förtjänar, så onda kan vi inte vara i detta land.

    Många kramar till dig, Pysan, och till alla andra som kämpar för att få ihop vardagen.
    Eva”

    Svaret på din fråga blir: När någon får cancer eller blir sjuk på annat sätt är inte den nuvarande regeringen
    medmänsklig!

    SvaraRadera
  16. Eva,
    tack för kommentaren. Du har rätt jag lusläste inte samtliga kommentarer. Dem jag läste såg extremt snarlika ut.

    Vad du säger nu är att om den sjukpenninggrundande inkomsten baseras på 97% är det omänskligt, vilket den inte är vid 100%.

    OK, det är 3% lägre, och givetvis sämre. Men det är så politik går till: trixande med %-satser. Och så har det alltid varit. Och jag håller inte med om att det är skillnaden mellan mänsklig och omänsklig.

    Speciellt inte om Sverige på det hela taget fungerar bättre och färre behöver gå på bidrag eller sjukskrinvning/förtidspension i syfte att dölja dålig dåligt fungerande arbetsmarknad. Då kan 97% vara en förbättring bara på nåt enstaka års sikt.

    Men det är inte det det handlar om. Varke ditt eller 'Pysans' inlägg är inlägg i debatten om hur svensk sjukvårdspolitk fungerar.

    I stället handlar de om vilken partifärg ni menar regerinegn bör ha, baserat på vad ni (som skrev inläggen) tyckte redan innan ...

    Alltså, att 'det är saker som är jobbig i livet ... alltså är en sosseregering bättre'

    Det sista kan man tycka (inte jag). Men det följer inte på minsta sätt av vad ni skriver. Snarare blir slutsatsen där att vi borde ha haft mycket mindre politik i hanteringen av sjukvård och försäkringssystem ... men det har ju vänstra sidan alltid motsatt sig.

    Alltså får ni faktiskt vad ni (sagt att ni) velat ha ...

    SvaraRadera
  17. Anonym12:03 fm

    Hej igen Jonas,
    Visst jag är socialdemokrat, jag ber om ursäkt att jag inte nämnde det. Det brukar jag alltid berätta, en sorts
    ”varudeklaration” som är viktig för att en läsare skall veta var jag står. Men tillbaka till sakfrågan.

    Utöver de nämnda sänkningarna av sjukpenningen skall cancersjuka som Pysan, och alla andra sjuka också, betala en höjning av avgiften till a-kassan med ca 200 procent, de har förlorat avdragsrätten på skatten för den och för fackavgiften, de skall betala en höjd bilförsäkringspremie med 32 procent, de ökade räntorna, de höjda matpriserna. Javisst, detta har drabbat också dig och mig som har jobb, (jag gissar att du är frisk och har ett jobb), men vi har fått ett jobbavdrag - ju högre lön desto högre avdrag - som kompenserar dessa ökade kostnader. Det får inte de som är sjuka. Klyftan mellan sjuka (även de arbetslösa) och oss som jobbar har ökat väsentligt redan – nästa år blir det en ravin.

    Självklart reagerar jag mot detta. Inte för att jag är socialdemokrat - utan det är sådana här orättvisor som gör mig till socialdemokrat, en kamplysten sådan.

    SvaraRadera
  18. Ja precis ... ni sossar ogillar regeringens politik. Det har jag liksom redan förstått, det är ingen nyhet. Och vet du, det gör ni och skulle ha gjort helt oavsett vilken politk de hade fört och helt oavsett vilken sjukdomshistorik ni har eller har haft.

    SvaraRadera
  19. Anonym10:15 fm

    Återigen visar nyliberalerna på en fullständig avsaknad av empati. Även om en patient får förstklassig vård, blir hon inte frisk över en natt. En sjukdom tar år att utveckla och också år att bota.
    Ni verkar livrädda för KÄNSLOR. Så fort ni läser en berättesle av detta slaget börjar era försvarsmekanismer att jobba : nej, vill inte se, vill inte veta!!Det stör er! Det ruckar era ideal och ni försvarar er med att de sjuka bara är gnälliga sossar o gnälliga sossar behöver man inte lyssna på.
    Erkänn att ni blir berörda!
    En sjukdom påverkas inte av politik.

    SvaraRadera
  20. Anonym3:22 em

    Anonym, det du skriver visar fördomar mot icke-socialister. Själv har jag ingen partitillhörighet annat än att jag drivits av empatilösa och hurra-va-vi-ä-bra-socialister (finns massor av exempel) att bli icke-socialist. Har du information som visar att liberaler inte har engagerat sig, gått ihop och organiserat hjälp av alla de slag till utsatta i olika samhällen? Kanske du far med falska antaganden?

    Detta handlar inte om empati för Pysan, vilket alla här har visat, utan om att en tragedi utnyttjas politiskt på ett märkligt sätt. Att avreagera sig kan ju vara bra för läkningen; andra gör det på andra sätt, t.ex med att starta eller gå med i stödgrupper.

    Hoppas på snart tillfrisknande av Pysan, under vilket styre det än vara må. Själv hade jag min pärs 1992, lever och frodas. Lycka till!

    SvaraRadera
  21. Anonym8:46 em

    ”Detta handlar inte om empati för Pysan, vilket alla här har visat, utan om att en tragedi utnyttjas politiskt på ett märkligt sätt”, skriver A-K Roth i ett inlägg om debatten om Pysans cancersjukdom.

    Självklart är det inget utnyttjande av Pysan. Den handlar om de ekonomiska konsekvenserna för henne - och alla andra sjuka - som drabbas synnerligen orättvist, alldeles utan egen förskyllan, av den nya regeringens jakt på sjuka och dess nedskärningar av ersättningen. Allianspolitikerna har bestämt sig för att klämma åt dem och deras barn. Vi måste komma ihåg att många sjuka, precis som Pysan, också är föräldrar. Ibland ensamstående, ibland är också den andre föräldern sjuk eller arbetsklös, som Pysans man. Och då är eländet än värre.

    Ekonomiska problem ovanpå en svår sjukdom blir till en ännu besvärligare kamp, att tvingas dra in på utgifter för barnens fritidsaktiviteter. Att inte ha råd att låta dem gå med en kompis på bio, eller på ett kalas för att det saknas några tior till en liten present, tar mycket kraft av en sjuk förälder. Det är bland annat här empatin kommer in, A-K Roth. Jag tror att vi är många som känner starkt med Pysan och andra sjuka, så även du, men påstå inte att hon blir utnyttjad. Det finns många Pysan i Sverige nu. Hon är, tyvärr, inte ensam i sin svåra sjukdom eller knöliga ekonomi. Dessutom verkar inte Pysan vara en person som låter sig utnyttjas. Jag tror däremot - säger tror - att hon just ville sätta fokus på hur det är att vara svårt sjuk i alliansens Sverige. Jag tycker att hon pekar på väldigt viktiga saker i sitt skrivande.

    SvaraRadera
  22. Anonym9:18 em

    Det handlar om att medvetandegöra människors olika öden. Ska man bygga ett hållbart samhälle för alla.. kan vi inte gå omkring med skygglappar och tro att alla är friska o arbetsföra. Bra Att Pysen sticker ut hakan och biter ifrån*

    SvaraRadera
  23. Anonym12:47 em

    Eva h. a., jag antar att det jag stör mig på är den otrevliga och personpåhoppande tonen, hånet, sarkasmen från Pysan och Johans politiska snålskjutsåkande på den. Jag är för gammal att gå på billiga tricks. Om artikeln hade varit rakt på sak hade jag inte haft några invändningar. Tjabbla om fotomodell och annat trams! Men det är kanske en accepterad svensk stil? Den gick hem hos dig men inte hos mig.

    Svensk sjukvård som har såna ypperliga resurser i form av läkarutbildning och nya rön bör inte vara så stagnerad när det gäller hur det drivs på läkarstationer och sjukhus, köer och annat dumt. Det kan väl inte vara nuvarande regeringens fel, så kort tid den har suttit. Problemet är äldre än så.

    Om bidrag och annat svenskar får har jag inte mycket erfarenhet numera; på min tid fanns bara barnbidraget. Så jag ska nog inte uttala mig. Om det gäller enstaka biobiljetter eller födelsedagspresenter så kan kanske en snäll mormor eller morbror hjälpa? Eller ta med barnen på en heldagsutflykt som inte kostar mycket. Så gör vi i många delar av världen även om det kanske låter barockt för svenskar som vant sig att staten tar hand om allt. Gäller det liv och husrum är det självklart att ett modernt samhälle rycker in.

    SvaraRadera
  24. Anonym8:13 em

    Amerikanen (amerikanskan?) Jan Frel undrar ”Why can’t the U.S. have the debate about Naomi Klein’s book that Europe has?” Ett tips till bl.a. A-. Roth se intervju sidan: http://www.naomiklein.org/reviews/why-cant-u-s-have-debate-about-naomi-kleins-book-europe-has

    Där står det sist något i stil med, min ytterst snabba amatöröversättning (men eftersom du bor i USA lär det väl inte vara någon match att läsa denna intervju och kanske rentav Kleins bok, vilket jag också rekommenderar så många svenskar som möjligt:
    ”Frel: Du slutar boken med ett citat ur ett brev av Henry Kissinger till Nixon där han säger att det verkliga hotet från Allende inte var vad han talade om för allmänheten – att Allende ville ha detta auktoritära system (Friedmans idéer om ekonomi). Kissinger skrev att det verkliga hotet var problemet med socialdemokratin som spreds. Vad var det som var så skrämmande med denna idé för honom?
    Klein: Jag tror att det alltid är en skrämmande idé, därför att den är så populär. Människor vill ha konsumtionsval och de vill också att deras basbehov skyddas och de vill ha ett liv med värdighet (som Pysan); tak över huvudet, vatten elektricitet, sjukvård etc. Och med demokratisk socialism kan du faktiskt ha båda: en blandad ekonomi som har en nödvändig kontrollerad ekonomisk modell men som har rum för delning inom denna och har dess sociala garantier. Och det är alltid det störa hotet för en radikal vision om kapitalism än totalitär kommunism, därför människor gillar faktiskt inte att leva i kommunistiska länder, men de gillar verkligen att bo i demokratiska socialistiska länder.”

    Men massmedia och mainstream debatt i USA ignorerar tydligen nästan helt de idéer Naomi Klein för fram, idéer som bland annat diskuteras öppet i Storbritannien… Och så sker också här i Sverige i vår ultraliberala massmedia!!??

    Apropå korkade svenskar som bara förväntar sig en massa och sitter och rullar tummar!!! Och som tror att andra ska göra allting åt dem! Tror de?? Hur många tror det??

    SvaraRadera
  25. Anonym8:15 em

    http://www.naomiklein.org/reviews/
    why-cant-u-s-have-debate-about-
    naomi-kleins-book-europe-has

    Här hela länken till intervjun med Klein.

    SvaraRadera