torsdag, september 13, 2007

Så regeringen vill inte BARA jävlas med de sjuka?

”Men det här handlar inte bara om ett bortre datum för sjukskrivningen och om att dra åt tumskruvarna på de sjukskrivna” Fredric Federley till DN (min kursivering).

Så skönt.


Med anledning av den "reform" av sjukförsäkringen regeringen idag presenterar. Läs mer om den här och här

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

  1. Anonym11:00 fm

    Läser man artikeln ser man att den inte "bara" handlar om att "jävlas" med de "sjuka". Jag läste en del om strategier i artikeln också, t.ex. halvtidsjobb eller liknande. Har du synen att det inte finns problem med de långa sjukskrivningarna och de många förtidspensioneringarna i Sverige? Kanske svenskar är sjukare än andra folk trots allt? (Somliga sjukpensionärer sitter och sprider ensidigt hat på sina blogger "full-time" och borde väl kunna bidra positivt till samhället vid nån dator nån annanstans i stället, t.ex. för att underlätta vårdköerna?)

    Methinks det handlar om gammalt groll och att "bara" ge en känga åt fackvåldsmotståndaren Fredric? Di andre är onda och vi är de enda som bryr oss?

    BTW, Johan, fick en deckare (kriminalroman) av Stieg Larsson, Flickan som lekte med elden, av en väninna i somras. Am I in for a treat? Jag väntar tills jag har tid att sitta och njuta av den.

    OT, men trevligt att berätta: hembiblioteket sålde ut gamla böcker medan jag var där och jag fann lite olika pärlor, bl.a. en om sörkörare - som en av mina anfäder - en av Ingrid Sjöstrand som hette Isranunkel och så Septembers ljus , (om pojken Olle) av Karl Rune Nordkvist!

    SvaraRadera
  2. Hej AK. Stieg Larsson tillhör väl nästan svensk litteraturhistoria vid det här laget, så han kan vara kul att läsa bara därför :-)Men allvarligt talat så är det underhållande och hyfsat välskriven spänningsllitteratur med en del kul vändningar. Berätta gärna vad du tyckte när du är klar.

    Och vad gäller sjukskrivningarna; nej, att jobba mer med både rehabilitering (och även, skulle jag vilja tillägga, förebyggande arbete på arbetsplatserna) är naturligtvis inget fel i. Tvärtom, det finns en bred samsyn runt att samhällets stöd måste utgå från att alla ska kunna fortsätta bidra genom att återgå till yrkeslivet. Och det finns mycket mer att göra där (även om bilden av att den förra regeringen satt med armarna i kors i den frågan är lika polemisk som att påstå att det enda den nuvarande regeringen gör är att "jävlas").

    Däremot är det inte konstigt att den politiska debatten kommer att handla mer om de saker man är oense om än de saker där man tycker lika. Och då tycker jag att det finns all anledning att kritisera de åtdragna tumskruvarna. Och jag tycker det är rätt talande att FF faktiskt underförstått erkänner att det finns ett inslag av detta i den nuvarande regeringens politik.

    SvaraRadera
  3. Anonym3:26 em

    Vad jag förstått finns det en hejdundrande byråkrati och pappers/blankett-tyranni som gjort att somliga fått 4-5 olika sorters konflikterande bidrag. Det har inte alltid handlat om medvetet fusk när det blir fel. Tydligen är somligt pappersarbete så komplicerat att många inte förstår sig på det. Läste just detta från Dick Erixon, säkert inte din favorit, men kan ju balansera annat, daterat 09/13; bidragsfusket är ingen billig historia.

    "KORRUPTIONSUTREDARE: BIDRAGSFUSKET STÖRRE ÄN BERÄKNAT. Jag har idag också hunnit lyssna på ett föredrag av Björn Blomqvist, vice överåklagare och stf chef vid Riksenheten mot korruption. Men han leder också "Fuskdelegationen" som inom socialförsäkringarna utreder och kartlägger oegentligheter, deras omfattning och vad man kan göra för att förhindra brott, bedrägerier och felaktigheter.

    I höst kommer man att avlämna en rapport som motsäger de tidigare uppskattningarna av hur omfattande fusket i de statliga transfereringssystemen är. Tidigare har felaktigt utbetalda bidrag sagts vara 0,8-1,0 procent i de hela 60 bidragssystem som finns i Sverige för de omkring 520.000.000.000 kr (520 miljarder) som årligen pumpas ut i bidrag från staten. Men med nya mätmetoder, som är statistiskt säkerställda, kan fusket uppgå till kanske 2-5 procent. Alltså: 10-25 miljarder skattekronor försvinner varje år i fusk och felaktigheter.

    Orsaken till de omfattande felaktigheterna är flera. En är att systemen inte samkörs. Det värsta fallet Blomqvist kommit i kontakt med var en man som uppbar full sjukpenning, full a-kassa, fullt studiestöd och dessutom hade heltidstjänst på kommunen. Fyra inkomster.

    Blomqvist betonade att allt inte handlar om bedrägeri. Blanketterna är svårkonstruerade och inkomstbegreppen skiljer sig åt i olika system vilket gör det lätt att uppge fel inkomst. Systemen är så krångliga att handläggarna gör fel (det beräknas att 5 av 100 fel faktiskt avser utbetalning av lägre bidrag än vad mottagaren är berättigad till).

    Ja, system som är så komplicerade att inte ens de som satts att sköta dem förstår dem, inbjuder ju inte direkt till god moral. Det här är ju ett självklart motiv för övergång till grundtrygghet i statliga systemen - lika belopp till alla som kvalificerat sig. Punkt slut."

    SvaraRadera