tisdag, oktober 09, 2007

Bra att debatten kommer nu

Ok, de borgerliga valstrategerna får lilla julafton och jag kan tänka mig att det korkas upp skumpa nu runtomkring bland högerns opinionsbildare. För vad skulle vara en bättre present när regeringens opinionssiffror störtdykt i opinionen och vägrar komma upp igen oavsett hur många skattemiljarder som pumpas ut än ett litet omskakande bråk mellan oppositionspartierna? Så i den meningen borde jag beklaga att miljöpartiet nu går till frontalangrepp mot vänsterpartiet och Peter Eriksson deklarerar att han vill samarbete endast med (s), och inte med (v) - läs mer i DN och SvD.

Men jag tycker faktiskt inte så. Uppenbart finns en hel del att reda ut mellan de tre partierna på den rödgröna kanten. Att bara sopa det under mattan och göra det lätta - enas i en gemensam opposition mot den sittande regeringen - håller inte. Det gör att det kommer surt sedan, antingen i valrörelsen eller i tiden efter maktskiftet 2010.

Och visst kan man ifrågasätta hur konstruktivt Peter Erikssons inlägg är. Men det är bättre att diskussionen kommer nu, med långt kvar till valet. Det är också bra att fokus är något vidare än att bara handla om socialdemokratins tillkortakommanden. Det krävs trots allt tre för att dansa tango (eller två då, med Peter Erikssons modell).

Själv tror jag att modellen två-utan-den-tredje är rätt dödfödd. Jag tycker också att det är bättre att börja i politiken än i att döma ut hela partier. Men att diskussionen tas har jag faktiskt ingenting emot. Det viktiga är bara att Peter Erikssons inlägg inte blir det sista i frågan.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

  1. Anonym8:50 fm

    Det grundläggande är ju att vänsterpartiet retarderat. Partiet var ett tag på väg att utvecklas till ett vänstersocialistiskt parti, typ "vi är sossar fast vi har obegränsat med pengar", men nu har de återvänt in i någon slags kryptokommunistisk tillvaro. Så länge partiet kunde kommunicera direkt med väljarna och på tio sekunder förklara vad de ansåg gick det bra, men nu krävs en veckoslutskurs för att förstå hur tusan de menar. Ur socialdemokratisk synvinkel är det dock viktigt att inte binda upp sig alltför starkt med (mp) heller, utan hålla alla dörrar öppna även mot Allianspartier. Ty vad göra om det kommer in ett nytt vågmästarparti i riksdagen 2010? Låta Alliansen regera vidare med SD-stöd?

    SvaraRadera
  2. Anonym9:11 fm

    Jag tycker också att det är superbra att det kommer nu. Gärna en levande debatt om vad oppositionen till borgarna ska bestå av och vad den ska ha för politik. Man får också se PE:s utspel för vad det är, just ett utspel - som förhoppningsvis sätter fart på den interna debatten inom V också. Det behövs.

    Anne C

    SvaraRadera
  3. Anonym5:02 em

    Jag tror inte opinionssiffrorna kommer vända särskilt mycket. Man ska komma ihåg att det årets risiga siffror för regeringen i mångt och mycket är protest mot den förda politiken, och att ett flertal vallöften visade sig vara snömos. I dagsläget finns det väl ingen vettig människa som tror att det finns ett färdigt regeringsalternativ med Sahlin som statsminister.
    Däremot håller jag med om att det är vettigt att debatten kommer nu. Själv är jag svårt nyfiken på vad den moderata omsvängningen i försvarsfrågan kommer betyda för SD:s opinionssiffror

    SvaraRadera
  4. Anonym8:04 em

    Peter Eriksson och han 4%-iga parti kan vi sossar gladeligen undvara till de totalkommersielliserade högerarroganserna inför valet 2010.
    För allvarligt talat Sjölander, vad har denne privatfriskoleförespråkare och arbet(ar)srättsförrädare att tillföra ett socialistikst parti som socialdemokraterna inför valet 2010?
    Hoppa Mona Sahlin kan förstår och höra av vad vi sossse-gräsrötter tycker i dessa frågor!
    Bengt Nilsson, röd gråsosse

    SvaraRadera
  5. Jag gillar den Bengt Nilsson som kallar sig 'gråsosse'. Verkligen!

    SvaraRadera
  6. Stig-Björn: Problemet är väl att blockpolitiken tycks vara osedvanligt cemeterad i dagens Sverige. Så oavsett vad vi tycker om det kommer det att vara två alternativ som står emot varandra valet 2010. Sedan håller jag med dig om att det finns mycket att kritisera både hos (mp) och hos (v). Men det tycker jag bara gör en ordentlig diskussion om dessa frågor än mer angelägen.

    Anne - tack för kommentaren. Vi verkar vara rätt ense.

    calle - nä, antaligen inte (gällande opinionssifffrorna). Jag tror inte att de borgerliga glädjetjuten (som ju mycket riktigt kom, se SvD eller Bloggen Bent tex) riktigt motsvaras av den realpolitiska nytta de har av denna typ av diskussioner. Däremot tror jag att det kan bli ett problem närmare valet om borgarna kan hota med den rödgröna splittringen på samma sätt som de gjorde i fjol.

    Bengt Nilsson - som sagt, det finns mycket dåligt i (mp):s politik. Samtidigt tycker jag att det är väldigt överdrivet att påstå att de är lika goda kålsupare som kompisarna i alliansregeringen. Dessutom tror jag inte att vi ska underskatta möjligheten att vi faktiskt kommer att bli beroende av (mp) för att få en riksdagsmajoritet efter 2010. Och då tycker jag att det vore trist att kasta bort möjligheten att få avsätta Reinfeldt för att vi inte gillar vissa enstaka inslag i den miljöpartistiska politiken.

    Jonas - så bra. Att du gillar något, alltså.

    SvaraRadera
  7. Johan, jag hoppas du inte var hånfull i din kommentar.

    Det finns mycket jag gillar, och jag ser till att söka upp sådant! (Och undviker saker som jag inte gillar i den mån jag kan)

    SvaraRadera