fredag, oktober 12, 2007

Ikväll ska jag röka en cigarr och fira att Marie Lennerljung (m) har avgått

Marie Lennerljung är den moderate politiker som nu precis har avgått efter det att hennes verdervärdiga uttalanden om att hon rökte cigarr i glädje när hon fick veta att statsminister Olof Palme mördats blivit kända och uppmärksamade. Och visst är det skönt att hon gick (och visst är det värt att fira, varför inte med en god cigarr framåt kvällen).

Men samtidigt blir hela affären en obehaglig påminnelse av hur djupt rotat hatet mot Palme var. Och jag frågar mig någonstans hur en person som är så öppen med den typen av inställningar att hon skriver dem på ett elektroniskt forum överhuvudtaget kan komma på fråga att bli vald till ett politiskt förtroendeuppdrag? Var det ingen som märkte någonting? Eller tycker moderaterna i Ängelholm att det är ok att tycka så, det allvarliga är att man säger det öppet?

Obehagligt är det hursomhelst. Läs mer hos Bengt Silfverstrand och Nina Unesi.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

25 kommentarer:

  1. Anonym10:50 fm

    Marie eller Mats Lennerljung, ja det är frågan.

    SvaraRadera
  2. Ja, glädjeyra i flera dagar!

    SvaraRadera
  3. Vem är Mats Lennerljung (ursäkta en kanske korkad fråga)?

    SvaraRadera
  4. Oh, the irony, ledande i klagokören som vill smeta en enskilds politikers fel på ett helt parti är en socialdemokrat, tillika dömd brottsling, den enda politiker i Sverige som blivit dömd för förtal.

    Du har mage att länka till honom.

    Dubbelmoral, möt Johan.

    SvaraRadera
  5. Jaha Per. Och på vilket sätt mildrar hr Silferstrands eventuella niddiktande på 70-talet den verdervärdiga människosyn Marie Lennerljung gett uttryck för? Eller är det bara du som försöker byta ämne när det blir besvärande. Igen.

    SvaraRadera
  6. Anonym12:14 em

    Fredde har. Den seriosa diskussionen kunde vara, Var Palme farlig for Sverige i och med sitt flirtande med bl.a. DDR?

    SvaraRadera
  7. Nåja, jag kan hålla med om att hennes kommentar var allt annat än smaklig.

    Men att du Johan inte kan förstå att Palme var avskydd i många led, alltså inte bara bland borgerligt sinnade, tyder på brist på förståels hos dig. (Du kanske inte var gammal nog att själv uppleva politiken med honom)

    Även jag gladdes åt att politikern Palme försvann (dock inte sättet det skedde på, märk väl). Jag tror faktiskt att detta blev en vändpunkt för Sverige, politiskt.

    Palmes ekonomiska poltik var inget annat än katastrofal, hans ointresse för sådant och oförmåga att avstyra löntagarfonderna, fick långtgående och ödesdigra konsekvenser för Sverige.

    Att han dessutom skapade helt onödiga konflikter, vilka dessutom verkade utgöra hans livsluft, bidrog till den starka antipati som han möttes av.

    Epoken Palme var (dessbättre) en olycksalig parantes i Sveriges historia. Frågan är, precis som Fredde sägar, hur illa kunde det ha blivit om det fått fortsätta?

    (Själv tror jag inte att det hade pågått så mycket längre, han hade svårt att vinna val, och sådant blev inte enklare med tiden)

    SvaraRadera
  8. Nä, fredde och Jonas. Den seriösa diskussionen här är INTE era eventuella antipatier mot politikern och personen Olof Palme. Freddes kommentarer om "flirtande med DDR" är dessutom både ohistoriskt och insinuant - på vilket sätt menar du att Palme var "farlig för sverige"? Det låter som något paranoida extremester brukar häva ur sig (med detta inte sagt att du Fredde är en sådan, men du använder dig av samma argument).

    Och visst var Palme kontroversiell. Särskilt inom vissa borgerliga grupper fanns (och finns) ett utbrett Palme-hat (vilket det aktuella uttalandet är ett bevis för). Men Palme var också lika hett älskad av stora delar av det svenska folket. Att som Jonas antyda att Palme-hatet var någon sorts dominerande inställning visar mer på ditt perspektiv än på något annat.

    En liten parantes; har en bekant som för en tid sedan var på Kuba och träffade dissidenter och demokratikämpar. Dessa Castro-motståndare lyfte fram Palme som en stor förebild. När resten av världen vände oss ryggen så var han faktiskt här, berättade de för min vän.

    Ställ detta mot hur "diktaturkramaren" Palme framställs av högerkrafter här hemma. Som sagt, bara en paranten.

    SvaraRadera
  9. Palmes undfallenhet mot diverse dikatorer och diktaturer kan du inte fuska bort, Johan. Samma sak hans relativiserande mellan västerländsk demokrati och kommunistdiktatur. Även hans vänslande med otalaiga förtryckare och slaktare i Afrika bör nämnas.

    Och käre Johan, kan du vara så vänlig att inte hitta på helt egna saker för att kunna kritisera (eller slippa hantera) folk som inte håller med dig.

    Jag skrev att Palme var kritiserad (och illa omtyckt) även inom de egna leden. Ingenstans skrev hur omfattande detta var. Sluta hitta på!

    Att Palmes ekonomiska poltik var katastrofal råder det dessbättre hyfsat bra uppslutning kring. Det bästa man kan säga om honom därvidlag är att detta nog snarare var aningslöshet och ointresse än beredvillig illvilja.

    SvaraRadera
  10. Anonym3:33 em

    Han/hon (Mats/Marie) har varit lite "speciell" länge. Redan som lärare i Ljungby hade han en del annorlunda åsikter, men det här var lite väl mycket...

    SvaraRadera
  11. Anonym6:03 em

    Det fanns sannerligen dem inom partiet som inte gillade Palmes diverse engagemang eller person. Han väckte antipatier och sympatier inom och utom partiet. Jag minns. Men de flesta svenskar inom alla partier var chockerade över mordet liksom svenskar utomlands var. Det var hemskt liksom mordet på Anna Lindh.

    Men som du undrar hur en person trots sitt osmakliga agerande kan få förtroendeuppdrag inom ett parti, så kan du ju dra lite samband, Johan. Du kan undra hur någon som öppet och stolt gett pengar till en organisation som begår terror kan få uppdrag inom vänstern. Och jag kan undra hur en helt trevlig och mänsklig bloggare som du kan länka till en som sprider och tillåter antisemitisk propaganda på sin blogg. Sedan kan man ju jämföra hur mycket en cigarr skadar andra och hur mycket direkt stöd till PFLP har skadat andra. Skäms lite för att dra upp detta igen men det du skrev för fria associationer med sig som att inget parti är fritt från osmakligheter. F'låt.

    SvaraRadera
  12. Anonym6:22 em

    OT, men läste just att hackaren Lisbeth Salander (Stieg Larsson) gör succé utomlands. Lång bok och många vändor men fascinerande. Kanske kan få tag i de andra i serien i översättning.

    SvaraRadera
  13. Jag tänker inte låta bli att peka på inkonsekvenser hos dig trots att du tycker det är jobbigt. Hr Silfverstrand är den absolut sista som skall peka finger mot andra partier för att det finns enstaka rötägg där. (F ö har som du skrivit Lennerljung redan lämnat sin post, Silfverstrand sitter kvar)

    Att jag klagar på det är inte guilt-by-association, du har inte råkat hamna på samma sida som honom, du har aktivt valt hans sällskap. Det är sällan smickrande, i den här frågan är det direkt osmakligt.

    SvaraRadera
  14. Att hatet mot Palme var utbrett inom högern var och kanske fortfarande är, blir extra tydligt när man läser kommentarerna till Johans blogginlägg.

    SvaraRadera
  15. Anonym10:32 em

    Kan bara hålla med eva-lena. Det var inte bara en som rökte en cigarr den kvällen. Bara uttalanden om att Palme skulle ha varit undfallande mot diktaturer visar på en skriande historielöshet (eller på en vilja att deformera historien). Minns någon "dessa satans mördare" eller "så talar diktaturens kreatur"?

    SvaraRadera
  16. Anonym1:20 fm

    Calle:
    Du kanske helt har missat att han inte var kritisk till alla diktaturer, utan bara vissa.

    SvaraRadera
  17. Anonym8:55 fm

    Fredde här. Vad jag menade var hans politik av "gemensam säkerhet" med Sovjetunionen, en kärnvapenfri zon i Norden (utan Kolahalvön förstås!). Oavsett Palme som person, var denna politik farlig?

    SvaraRadera
  18. Anonym4:15 em

    Förklaring: "partiet" jag syftade på var Socialdemokratiska partiet, avsett att syfta till "de egna leden" från ett tidigare inlägg.

    Det är förståeligt att bitterheten över att folk firade (!) mordet är så stark. Likaledes är det förståeligt att bitterheten över somligt från vänstern är stor!

    SvaraRadera
  19. Jonas och Fredde, ni missar det väsentliga. Det är mycket stor skillnad på att ogilla en persons politik och på att fira att han mördas.

    Om ni verkligen tycker att det är något att fira när en folkvald politiker, tillika statsminister, blir mördad, då undrar jag vilken syn på demokrati ni har. Och vilken människosyn ní har.

    Och du fega anonyma, som antyder attt Lennerljungs eventuella transsexualism skulle vara orsaken till hennes fruktansvärda åsikter, var snäll och tänk om. Tänk efter istället, inte berodde väl Hitlers vansinne på att han var vegitarian? Eller Fria Listans främlingsfientlighet på att vissa företrädare var homosexuella? Och ibte beror väl Tobias Billströms åsikter på att han är bisexuell, de beror väl mer på att han är moderat?

    SvaraRadera
  20. Anonym8:18 em

    Fredde här. Tycker inte att palmemordet är något att fira.

    SvaraRadera
  21. Anonym12:37 em

    Fy faan, jag blir rädd på allvar! Främst Johan N och liberalmonstret Hagwall, men även en massa andra liberaler runt om i landet ger uttryck för samma känslor, och säger EXAKT samma saker som den chilenska överklassen och övre medelklassen sade innan kuppen kom och Allende störtades av fascisterna! "Ekonomin var tvungen att räddas"(att det tydligen fanns gigantiska reserver som Pinochets familj stack undan på schweiziska konton gjorde inte saken underligare)"katatrofal ekonomisk politik" "
    Ruggigt att läsa att Palme skulle ha varit "undfallande mot diktaturer" när han faktiskt var en av dem som röt i hårdast mot en viss supermakts framfart i världen under hot om kärnvapen. Palme var mån om att också människor i andra och tredje världen skulle ha det bra inte bara vi i väst. Som sagt, liberaler, era argument är desamma som Pinochets och för den delen, Francos tillskyndare. Måste ju kännas riktigt liberalt och gosigt.

    SvaraRadera
  22. Luka(s)
    Hur menar du att vi skulle ha missat det? Har du ens läst vad du kommenterar?

    SvaraRadera
  23. Nicklas, de verkar vara helt borta, fullständigt väck ..

    SvaraRadera
  24. Jaa.. Eftersom Marie har en bakgrund sm transsexuell, så kan hon mycket väl ha hetat Mats förut..
    Undrar just vad hennes nya partikamrater kommer att säga om det?
    Naturligtvis kommer hon att förneka det, men gör ett oberoende kromosomtest, så får "hon" stå där med skammen..

    SvaraRadera
  25. Anonym3:29 fm

    Olof Palme är min stora förebild i mitt politiska engagemang och jag kan inte låta bli att ilskna till över de vidriga uttalanden som gjorts om honom. Hans ställningstaganden mot diktaturer kan knappast upplevas som luddiga. Han var konsekvent och han visade hela världen sin entusiasm och brinnande vilja över människors lika värde. Den mannen var stor och han visste att diplomati är den enda framkomliga vägen i överläggningar med diktatorer.

    SvaraRadera