onsdag, november 19, 2008

Allt är fackets fel. Jämt. Alltid. Och allra mest nu.

Jag tror att vi är rätt många som blir upprörda när vi hör om äldrevårdskandalen i Halmstad, där gamla under lång tid utsatts för vad som verkar vara en fruktansvärd vanskötsel. En av de som är upprörda är centerpartisten Johan på bloggen Peace, Love and Capitalism.

Men det intressanta är egentligen inte att Johan är upprörd, utan på vad. För Johan skyller inte på den (borgerliga) kommunledningen i Halmstad som någonstans måste vara ytterst ansvarig. Han skyller inte på chefs- och ledarskapet i Halmstads äldreomsorg som uppenbarligen har låtit en helt sjuk kultur växa fram. Nej, inte ens lägger han ansvaret på de enskilda individerna som har låtit detta fortgå.

Nej, istället lägger Johan skulden på facket! ”Fackföreningsrörelsen har åt helvete för stor makt över den svenska arbetsmarknaden” skriver han och fortsätter: ”I sektorer som inte är konkurrensutsatta kan verksamheter fortsätta att existera trots att kvaliteten hela tiden blir sämre och kostnaderna allt högre.”

Inget av dessa påståenden finns det naturligtvis den minsta grund för. Det finns mängder av exempel på konkurrensutsatta privata verksamheter där liknande missförhållanden har uppstått. Och att facket skulle ha något med saken framstår som närmast löjligt.

Däremot finns det ett antal lärdomar man faktiskt kan dra. En är att verksamheter där brukarna av naturliga skäl lätt hamnar i underläge mot personal och chefer måsta granskas, ofta och noga. En annan hur viktigt det är dels med anmälningsplikt, men också att modig personal som vågar reagera skyddas från replissarier. Det sista är ett allt mer växande problem, just eftersom vi faktiskt privatiserar allt mer av vård och omsorg. Och då gäller plötsligt inte längre exempelvis meddelarskyddet (vilket ju får till effekt att det på många ställen runt om i landet växer fram en tystnadens kultur).

Så skulle man kunna resonera. Men för åtminstone vissa centerpartister är det mer naturligt att falla in i trygga hörnet och skylla på någon av de gamla vanliga skurkarna. Och eftersom det inte kunde vara sossarna i det här fallet så fick det väl bli facket.

Tyvärr tycker jag att den här typen av tänkande är väldigt vanlig på den högra planhalvan. Som politisk strategi är det säkert effektivt, att hålla sig med tydliga fiendebilder som målas upp som roten för allt ont. Men som utgångspunkt för någon typ av vettigt samtal om hur världen faktiskt fungerar är det alldeles förödande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

8 kommentarer:

  1. Anonym4:02 em

    Det är väl precis på individerna som PL&C lägger skulden. De individer som så till den milda grad misskött sina arbeten ska inte omplaceras som nu skett i Halmstad. De ska omedelbart polisanmälas för grov misshandel och avskedas från arbetet med omedelbar verkan.

    Nu riskerar ju andra värnlösa åldringar att hamna i klorna på dessa vidriga, lata vanvårdare. Tyvärr är det just facket som hindrar Halmstad kommun från att göra sig av med sådana här kräk.

    SvaraRadera
  2. a.jonsson:
    Ur den länkade SvD-artikeln: "- Initialt har vi valt att splittra personalgruppen. Om det finns skäl till uppsägning får den fortsatta utredningen visa, säger Lisbet Svensson, chef för hemvårdsförvaltningen i Halmstad."

    Avskedande med omedelbar verkan, d.v.s. innan fullbordad utredning, är förkastligt i alla länder där rättsprincipen gäller att envar är att betraktas som oskyldig innan utlåtande fallit. Naturligtvis är det lika förkastligt att dessa anställda under utredningstiden ska kunna ha kvar sina gamla arbetsuppgifter - därav omplacering. Förutsatt att detta följs riskerar inte några "andra värnlösa åldringar att hamna i klorna på dessa vidriga, lata vanvårdare".

    Omplacering istället för avskedande sker för övrigt frekvent även på arbetsplatser där facket inte har det ringaste inflytande, nu senast uppmärksammat angående flera dokumenterat inkompetenta (och tillika ej fackanslutna) höjdare inom finansvärlden.

    SvaraRadera
  3. Fredrik: tack för din kommentar. Behöver egentligen inte skriva mer. Möjligtvis skulle man kunna tillfoga att resonemangen om polisanmälan visar hur huvudlöst skyllandet på facket är - har någon betett sig brottsligt är det rimligen en fråga mellan den personen och rättsväsendet. Och polisanmäla kan vem som helst göra, utan att kolla med facket.

    Sedan tycker jag fortfarande att den allra mest centrala frågan är hur det hela kunde uppstå (och, alltså, hur liknande saker kan förhindras i framtiden). Och då är det tveklöst så att det är den bristande tillsynen som är huvudorsaken.

    SvaraRadera
  4. Anonym9:15 em

    Låt oss för det första slå fast att detta är en tragedi för de som vanvårdats. Men attuityden att fästa ansvaret på de anställda är ju vanligt förekommande även bland s-bloggare som när det gäller privata vårdgivare brukar vara mycket upprörda och skriva långa inlägg.

    Varför dessa nu är tysta som möss, när det gäller en offentlig arbetsgivare är symptomatiskt.

    För sanningen är ju den att den svenska vården sedan många år utvecklat ett systemfel där politikernas och administrationens intressen har fått gå före de sjukas.

    SvaraRadera
  5. Anders, håller inte med om din verklighetsbeskrivning. Tycker nog att s-bloggare snarare brukar försöka skylla på företaget (i det fall det är ett privat företag), och inte det enskilda vårdbiträdet. Precis som centerpartisten Johan som jag länkar till ovan skyller på facket. Skillnaden mellan dessa två resonemang är då att det första är relevant - eftersom ett företag som bedriver vård naturligtvis ÄR ansvarigt för vårdens kvalitet - medan det andra är det inte.
    Sedan tycker jag i det här fallet att det är rätt uppenbart att personalen har en stor skuld. Exakt hur den fördelar sig får den framtida utredningen visa.
    Men det slutliga ansvaret ligger på politiken. Det tycker jag inte går att komma ifrån.
    (för övrigt är jag s-bloggare och tycker inte direkt att jag är tyst som en mus i denna fråga.)

    SvaraRadera
  6. Anonym1:41 fm

    Ja Johan, det blir så när man försöker tassa i korridoeren.

    Jag avser ju inte alla s-bloggare, absolut inte. Din text är ju verkligen klart skriven i det här fallet.

    Nej mina kommentarer gäller ett litet fåtal som brukar anklaga företagen med storslägga men när det gäller missförhållanden i den offentliga vården så är man tyst. (Jag hade ju en ganska livlig debatt på s-info innan jag valde att lämna, eftersom jag tyckte att det blev alltför personfixerat.)

    Men just dessa personer riktar ofta kritiken mot den enskilda vårdarbetaren. jag hade i helgen en diskussion med kvinnor från vårdförbundet som tlade om hur admnsitartionen alltid pekade neråt och hur enskilda sköterskor blivit dragna inför domstol för misstag som direkt kunde hänföras till förhållanden som politikerna rådde över.

    Du kan läsa mer på min blogg http://my.opera.com/ekehog/blog/skandalen-i-halmstad

    SvaraRadera
  7. Anders, jag fortsätter diskussionen i ett nytt inlägg ovan. Och väver även in Sanna Raymans "resonemang" från morgonens Svenska Dagblad.

    SvaraRadera
  8. Anonym9:12 em

    Väldigt intressant inlägg.
    Jag läste en riktigt bra bok i veckan om privatisering i vården och drivkraften att få vinst som jag varmt kan rekommendera. "Vinst" heter boken där flera författare, forskare, politiker och debattörer, tar upp ämnet om vinstintresset i vården. Alla möjliga ståndpunkter togs upp av de olika författarna. Boken gavs ut av Ersta Diakoni.

    SvaraRadera