torsdag, mars 23, 2006

Ikväll blir det Sjostakovitj

Ikväll spelar kungliga filharmonikerna under dirigent Alexander Lazarev Dmitrij Sjostakovitjs andra ("oktober") och elfte symfoni ("1905") på konserthuset här i Stockholm och jag ska gå dit. Det blir mycket av den ryske tonsättaren detta år, inte minst eftersom det är hundra år sedan han föddes. Årets hittills största konsertupplevelse för min del var nog när Valerij Gergiev mästerligt dirigerade den fjärde symfonin på Berwaldhallen tidigare i år. De höjderna räknar jag inte med att det kommer upp till i kväll, men nog kan det bli riktigt bra ändå.

Det är svårt att tala om Sjostakovitj utan att komma in på politiken. Relationen till Stalin, hur konstnären anpassar sig och sitt skapande till förtrycket, hela det förra seklets mörka historia avspeglas på något sätt i musiken. Jag tycker också att det finns någonting så väldigt mycket nittonhundratal i själva verken, trummorna, blåset – det militäriskt/industriella som tränger igenom inte minst i symfonierna. Visserligen kan man tycka att det är få tonsättare som så många tolkat in så mycket i och att allt alltid kanske inte står på så fast grund, men det förtar inte faktum att detta är musik som är spännande på så mycket mer än ett sätt.

Och så är det ruggigt pampigt. Och vackert. Jag har för övrigt precis utsett just Sjostakovitjs sjunde symfonin till mitt privata soundtack för den kommande valrörelsen. Ni vet den där som handlar om slaget vid Leningrad. Får se om jag väljer att byta till oktoberrevolutionen efter kvällens begivenheter...

UPPDATERING KLOCKAN 22.30: Tvåan var okej. Elvan helt fantastiskt. Lazarev öste på som en demonisk rockstjärna på speed. Grymt bra. Rent politiskt är det antagligen också lite mer sossigt att hylla den liberala revolutionen 1905 än bolsjervikernas några år senare. Men jag tyckte nog att det var några blodröda toner från "oss alla unga" där, mitt i alltihopa. Hursom, en härlig kväll. SLUT PÅ UPPDATERING.

2 kommentarer:

  1. Anonym1:32 em

    Fin beskrivning av Dmitri Shostakovich-konserten. Namnet stavas tydligen annorlunda på Engelska. Min Wikipedialänk har lite mer information än den svenska; det vore kanske intressant att läsa.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dmitri_Shostakovich

    BTW, vi har en entusiastisk och mycket rakryggad (på alla sätt) dirigent i Indianapolis Symphony Orchestra, ISO, som samtidigt håller en position i Göteborg. Mario Venzago har skaffat hit många soloartister han arbetat med i Europa.

    Roligt att du är musikälskare!

    A-K

    SvaraRadera
  2. Tack för länken, ska kolla upp den ordentligt.

    mvh Johan

    SvaraRadera