måndag, mars 26, 2007

Vad strejken egentligen handlar om

Jag skrev igår om att mitt fackförbund Handels ämnade varsla om strejk. Idag är det gjort. Och om jag då tyckte det hela påminde om en surrealistisk saga så har det verkligen inte blivit bättre idag.

Om det inte vore för det underliggande allvaret skulle det vara lätt att dra på munnen åt det hela. Nu ska det medlas mellan två parter som redan är överens. Men som sagt. Även om det påminner om en fars så är det faktiskt inte roligt.

För visst, det är pikant med det inbördeskrig som rasar inför öppen ridå på arbetsgivarsidan. Pinsamt, är ett annat ord som faller en på läppen. Men samtidigt tror jag att det är viktigt att komma ihåg vad konflikten som Handels varslat om egentligen handlar om. Den stora frågan är inte maktbalansen inom arbetsgivarorganisationerna.

Den stora frågan är lönevillkoren för de lågavlönade företrädesvis kvinnor som dagligen jobbar och sliter inom detaljhandeln. Det är det konflikten handlar om. Låt oss inte glömma det.

Vilka företag som varslats kan du se här

Mer om konflikten kan du läsa här, här, här och här

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

9 kommentarer:

  1. Anonym8:01 em

    Strejken är inget annat än ett politiskt inslag av en politisk och facklig organisation som vill skapa oreda i landet, och bana väg för cementpartiet S.

    SvaraRadera
  2. Anonym8:20 em

    Anonym

    Ja har du sant då måste jag säga att jag trodde inte Handels var så starka att dom kunde starta ett inbördeskrig mellan Arbesgivarna..Starkt av Handels.

    Ola

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas verkligen att det inte behöver gå så långt. Det är helt sjukt att Svenskt Näringsliv kan stoppa ett avtal.
    RS
    kulturbloggen.com

    SvaraRadera
  4. Anonym9:21 em

    Det här påminner rätt rejält om striden om kollektivavtalet på saladsbaren, fast rollerna är ombytta.

    Tydligen så är lokala förhandlingar inte tillåtna när det är facket som vill förhandla lokalt.

    Svenskt Näringsliv är den verkliga politiserade organisationen.

    SvaraRadera
  5. Att nuvarande lönerörelse är så stor att man får gå tillbaka till 1991 för att hitta motsvarande stärker det "Anonym 8:01 PM" skrivit. Senaste borgerliga regering fanns en viss krismedvetenhet kanske, bla efter 1980-talets bottenkörning av offentlig ekonomi och inflationen i landet. (500%-grejer var en annan sak.) Nåja, löneökningar i föreslagen storlek lär bli inflationsdrivande och skapa arbetslöshet så från ett samhällsekonomiskt perspektiv så gör SN helt rätt, även om några individer inom Handels säkerligen ser sin egen nytta som större.

    SvaraRadera
  6. Anonym10:41 fm

    Det är väl klart som fan strejken är politisk. Det är alla strejeker och det är som sig bör vara. Strejk är ett av de få vapen vi arbetssäljare har, och vi bör använda det när högern går till angrepp mot oss. Svårare än så är det inte. Klasskamp.

    SvaraRadera
  7. "löneökningar i föreslagen storlek lär bli inflationsdrivande och skapa arbetslöshet"

    Att löneökningar (inom en sektor!!!) skulle vara inflationsskapande är en myt som högern drivit på länge. Det är en borgerlig peter och vargen. Inflationsspiralen som det alltid pekas på har historiskt sätt jämnats ut mellan produktionssektorer. Dessutom finns det utrymme inom handelssektorn för att utvidga det totala löneutrymmet. Ett utrymme som skapats av produktivitetsökning och prisökning som nu endast används för vinstutdelning.

    Redan den gamle Marx visade på hur det alltid till grunden är prisökningar som ger långvarig inflation. Knappast tvärt om.

    SvaraRadera
  8. Anonym9:28 em

    Anonym 801 har inte många ägg i korgen verkar det som. Är han/hon/den/det medveten om vem som stoppade underskriften av ett överenskommet avtal?

    SvaraRadera
  9. Redundans: Problemet kvarstår även om du väljer att ignorera.

    Jonas Milton i gårdagens DN. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=633018
    "Den norm som industrins parter har satt är löneökningar på 10,2 procent på tre år. Jonas Milton menar att normen för tjänstesektorn borde vara - olika.

    Men när handeln går sin egen väg är han inte beredd att tala om rätten att välja egna spår. Jonas Milton sitter själv i det beredningsutskott som stoppade handelns avtal.

    - Deras avtal kommer att smitta på andra branscher. Jag har inga problem med att handeln skriver ett eget avtal om det stannar i den branschen, men alla erfarenheter talar för att det inte gör det. Det är därför vi måste lämna den gamla modellen bakom oss."

    För att förtydliga ytterligare: "Jag har inga problem med att handeln skriver ett eget avtal om det stannar i den branschen, men alla erfarenheter talar för att det inte gör det."

    SvaraRadera