Utan att gå in i detalj på varken tandvårdsutredningens förslag, eller det alternativ som presenteras av 23 folktandvårdschefer i dagens DN: Det är oändligt mycket smartare att lägga pengarna på att folk ska slippa bli sjuka, istället för att putsa och laga i efterhand.
Inte minst på den hybrid mellan marknad och planekonomi svensk sjukvård är idag (med många privata utförare och avancerade köp-säljsystem) spelar de ekonomiska incitament som byggs in i systemet stor roll. Samma sak har vi naturligtvis på tandvårdens område, med en majoritet privata utförare.
När vi sätter en stor reform i sjön måste vi därför fundera noga över vad det är vi vill. Och det viktiga med en tandvårdsreform är naturligtvis att komma åt de skriande orättvisor som idag kommer till uttryck i människors olika tandhälsa. Tänder ska inte vara en klassmarkör. Men utöver detta måste systemet också vara utformat så att det förebyggande arbetet premieras så mycket som möjligt.
Där har tandvårdscheferna en poäng. Läs deras artikel i DN här, och lite fler presskommentarer exempelvis här.
Andra bloggar om: tandvård, tandvårdreform, förebyggande arbete, folktandvården, politik och annat intressant
Information till hem och skolor vid regelbundna hälsokontroller antar jag finns även i Sverige? Barnläkarna får inte missa att uppmana föräldrarna att hålla igång med borstning och regelbundna kontroller! Täcks inte tandvård för barn i Sverige av försäkringskassorna längre? Var kommer de skriande orättvisorna du nämner in? Har somliga inte råd med tandvård?
SvaraRaderaNaturligtvis är förebyggande arbete bäst i alla hälsofrågor. Dåliga tänder lär förresten leda till hjärtsjukdomar, reumatism (om jag inte minns fel) och magproblem, så munhygien påverkar klart allmänhälsan. Men att tvinga folk att sköta detta inom hemmet kan ingen göra.
Och det fungerar. Under förra mandatperioden här i landstinget hemma satsade vi förebyggande just på tandsidan i de områden där tandhälsan utvecklades sämst (tyvärr finns det en tydlig klassdimension, där också.) Och det gav faktiskt resultat i form av förbättrad tandstatus. Så det är verkligen inte hokus pokus, utan evidensbaserat och bra.
SvaraRaderaDet viktiga är att alla barn får tillgång till tandvård och preventiv tandvård och att man sprider upplysning. Bra om det gick framåt i ditt landsting. Men tandhälsan måste naturligtvis främjas i alla områden, även om det borde drivas mer där behovet är större.
SvaraRaderaMen Johan, du verkar ha koll på olika bostadsområden, med klassdimension och allt! Jag som trodde att du inte ville höra om bostadsområden klassade efter klass. ;) Du verkar ju ha din egen lilla klassifikation så undra på att du inte vill höra om Hemnets! (Obs, retas!)