onsdag, maj 23, 2007

Viktig seger för Byggnads, och för EU

När generaladvokaten i EU-domstolen nu i ett yttrande slår fast att Byggnads agerande i det berömda Vaxholmsfallet inte strider mot den fria rörligheten är det viktigt på flera sätt. Dels naturligtvis för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Men också för förtroendet för själva EU-medlemskapet bland det svenska folket.

Det finns säkert en och annan på högerkanten som hade hoppats på att EU skulle kunna agera bräckjärn för att bryta upp de regelverk som skyddar löntagarna på den svenska arbetsmarknaden från att utsättas för löne- och social dumpning. På något annat sätt kan jag exempelvis inte förstå svenska arbetsgivarorganisationers engagemang i frågan. Men en sådan strategi är farligare än vad den vid första påsynen kan tyckas vara.

I en globaliserad värld där förändringstakten hela tiden skruvas upp krävs det nämligen mer av trygghet för vanligt folk, inte mindre. Annars växer förändringsmotstånd och kraven på mer av protektionism. Om EU i det läget hade blivit den kraft som tvingar tillbaka löntagarna och deras organisationer hade det öppnat för kraftiga motreaktioner. Även högt upp inom arbetarrörelsen har det ju sagts tydligt och klart att om ett fortsatt EU-medlemskap äventyrar kollektivavtalen, då är det läge att ompröva medlemskapet.

Än är nu sista ordet inte sagt i frågan. Vi väntar fortfarande på domstolens beslut. Men generaldavoktatens besked ger oss en hoppingivande föraning om att det kanske trots allt ser rätt just ut. Det borde fler kunna glädjas åt, än bara vi som gillar Byggnads.

Läs mer här, här eller här

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

9 kommentarer:

  1. Anonym12:44 em

    Ja, det är bara att glädja sig åt detta trevliga förhandsbesked. Vi måste kunna lita på att EU är också är till för vanliga människor.

    SvaraRadera
  2. Jag skulle inte ropa hej ännu. för beskedet är inte ensidigt "bygnads har rätt" som du påstår.

    Agerandet måste vara propotionerligt.
    skilnaderna i avtalen måste vara försvarliga. (det får inte bli dubleringar i skydden tex)

    så vi vänta på själva domslutet, och se om de tycker att agerandet har uppfyllt de kriterierna.

    SvaraRadera
  3. Anonym3:01 em

    Fredde här. Den höga förändringstakten gör att Sverige inte kan isolera sig. Sverige måste hänga med. Gruvarbetarna ville ha sin del av sitt företags vinst, de hade ingen lust att tillämpa solidarisk lönesättning

    SvaraRadera
  4. Anonym9:07 fm

    Naturligtvis tycker svenska socialdemokrater att det är bra med murar, men i realiteten slår detta hårdas mot Europas fattigaste arbetare. Vinner LO har EU i praktiken slagit fast att nationalitet går före fri rörlighet och att fattiga gör bäst i att inte försöka konkurrerar om jobb med rikare och bättre organiserade "kamrater" i väst. Xenofobin, protektionismen och föraktet för svaga ser ut att segra.

    SvaraRadera
  5. Anonym11:43 fm

    Fredde

    Jag jobbar i en gruva och jag har då fått den uppfattingen att det är väldigt solidariskt folk som jobbar där. Men jag vet ju inte vilken gruva du jobbat i. Sen tycker jag det är rätt att folk från andra länder får samma betalt för samma arbete, som svenska arbetare..

    SvaraRadera
  6. Anonym2:23 em

    Och så var det det här, som balans för firandet i förväg, om proportioner och fackets agerande:

    http://bloggenbent.dagenspolitik.se/modules/wordpress/2007/05/23/fredrick-federleys-cufs-och-centerpartiets-fackliga-linje-vann-i-eu/

    SvaraRadera
  7. Anonym5:20 em

    Fredde här. Som jag förstod det var den olagliga strejken i LKAB ett uttryck för att man ville ha mer än avtalet. Man ville det för att företaget gick så bra. Men den solidariska lönepolitiken går ju ut på att samma avtal ska gälla både välmående och sämre företag. Det ville man alltså inte.

    SvaraRadera
  8. Fredde...

    Men man måste komma ihåg att gruvarbetarna sa nej till centrala avtalet och skulle förhandla lokalt. Men arbetsgivarna inom gruverna sa nej till 4000 i månaden. Men nu förhandlar dom på nytt igen alla gruver i sverge..Så nog är det solidarist om alla får upp lön lika.

    Ola

    SvaraRadera
  9. Anonym8:53 em

    AK Roth - bloggenbent har fel i sin slutsats, vilket Göransson raskt konstaterade, och vilket Byggindustrier bekräftar.
    Nej, vi har inte firat. Det finns inget att fira - generaladvokaten gjorde sitt jobb och konstaterade att man inte brutit mot EU's lagstiftning. Och det var väl bra att få veta?

    SvaraRadera