Barn till arbetare värderas lägre när Trafikskadenämnden ska beräkna skadestånd. Argumentet är att dessa barn har en förväntat lägre framtida inkomst. Detta lyfter Caterina Franceshi upp i en mycket viktig artikel på DN-debatt idag.
Artikeln är upprörande på två sätt. Dels för att Trafikskadenämndens agerande som sådant är häpnadsväckande (och dessutom stick i stäv med de intentioner lagstiftarna haft, om jag förstår det hela rätt). Men också för att man förstår hur de tänker. Barn till arbetare kommer förmodligen tjäna mindre än sina medelklasskamrater. I denna mening finns det en obehaglig logik bakom nämndens agerande. En logik som understryker vad som är det verkliga problemet.
Sverige är ett klassamhälle. Visserligen ett relativt humant sådant, men ändå. Morgonens debattartikel påminner om detta på ett nästan fysiskt obehagligt sätt.
Andra bloggar om: sverige, politik, klass, klassamhälle, trafikskadenämnden, Caterina Franceschi och annat intressant
Tjänar arbetare verkligen mindre än akademiker? Jag vet många akademiker som tjänar mycket mindre än t.ex. byggnadsarbetare.
SvaraRaderaDet verkliga problemet är väl snarare att ett kollektivistiskt tankesätt fått råda istället för ett individualistiskt. Man ställer grupper mot varandra precis som man alltid gör i kollektivistiska samhällen. Den statistiska analysen stämmer säkert men det här är inte fel för att det belyser godtyckliga gruppers levnadsvillkor - det är på alla sätt ett brott mot den jämlikhet inför lagen som medborgarna i en demokrati ska åtnjuta oavsett ursprung.
SvaraRaderaAlma, ja. Arbetare tjänar i snitt mindre. Vilket inte innebär att det är som du säger, vissa enskilda arbetare tjänar mer än vissa enskilda akademiker. Framförallt finns en könsdimension där; då kvinnor tjänar mindre än män (vilket gör att en manlig arbetare alltså kan få mer lön än en kvinnlig akademiker, säg biblotikarie.)
SvaraRaderaDaniel: Är den privata försäkringsbranschen "kollektivistisk"? För de agerar ju precis så här. Drar slutsatser om människor utifrån generella fakta.
Sedan har du rätt i att staten borde hålla sig för god för att anpassa sig till detta marknadens "kollektivistiska" synsätt.
Men jag tycker fortfarande att grundproblemet är att det finns fog att anta att de ungar som växer upp med arbetarfamiljer inte har samma chanser till god inkomst som sina medelklasskompisar. Och det har inget med synsätt att göra, det är verkligheten.