Där skriver Fredrik nämligen som ett svar på en annan kommentar att "[v]ad som däremot är intressant (och som jag nog kommer att återkomma till i ett framtida inlägg av “Vänsterreformism”) är hur vi ger anställda i offentlig sektor mer makt och inflytande över sina jobb och den verksamhet de arbetar i. Här kan vi nog hitta intressanta frön i det som kallas intraprenad (fruktansvärt ord!) och den modellkommunmetodik som norska Fagforbundet (motsvarande Kommunal) har tagit fram. Det som förr i världen kallades “industriell demokrati” kan mycket väl vara en viktig pusselbit i arbetet för att göra den gemensamma sektorn mer attraktiv som arbetsplats."
Rätt så! Vi måste inse att allt demokratiskt inflytande inte kan eller måste gå via förtroendevlda representanter utan att demokratin som ideal för att bli greppbar måste kunna förverkligas även i det lilla, på exempelvis arbetsplatsen. Jag ser verkligen fram mot fortsättningen...
Läs även andra bloggares åsikter om politik, demokrati, socialdemokrati, arbetsplatsdemokrati, Fredrik Jansson, förnyelse
Tackar.
SvaraRaderaMen just nu tycker jag nog det mest intressanta är hur vi undviker en djup och lång lågkonjunktur. Och hur vi använder nedgången i ekonomin för att våga tänka nytt (eller gammalt, lite beroende på hur man ser på det).
Principen om ökat inflytande för anställda inom den offentliga sektorn har jag länge arbetat med. Varför kan inte begreppet "arbetsplatsdemokrati" användas?
SvaraRaderaJag tycker att socialdemokratin borde sätta upp ett program för hur offentlig sektor, kommunal som landstingsdriven och statlig, skall bli Sveriges bästa arbetsgivare med Sveriges bästa arbetsmiljö.
Fredrik -jag tror att vi måste utöver att så att säga "hanterar situationen" (något jag håller med dig om måste göras) även kunna presentera någon form av ideologiskt laddade - visionära (hemskt ord) eller till och med snudd på utopiska (ännu värre) - projekt för framtiden. Och jag tror att arbetslivet är ett väldigt bra område att börja på, för sådana små "praktiska utopier".
SvaraRaderaEn av vänsterns konkurrensfördelar ur ett mer frihetligt perspektiv gentemot liberalismen är ju att vänstern orkar ta fighten med även kapitalets/arbetsmarkandens/det civila samhällets auktoriteter. Så låt oss göra det (utan att förenkla och/eller underskatta svårigheterna i de föreliggande utmaningarna, såklart)
Daniel - ja, varför inte.
Ordet och begreppet "arbetsplatsdemokrati" låter utmärkt vettigt! Men låter det inte liberalt också, eller? Bilda ett nytt parti, Arbetsplatsdemokraterna!
SvaraRaderaA-K Roth
Alla önskar vi väl att vi hade lite mer makt över vår egen situation på arbetsplatsen (och en del önskar sig även makt över andras) men tyvärr tar det ifrån oss en "makt" som vi allt för ofta tar för given: att när vi drar fram en tia ur fickan på McDonken eller var vi nu är ska vi få en nystekt hamburgare i näven.
SvaraRaderaLite är ju dealen så här: halva tiden gör man som andra vill för att få pengar (kallas arbetstid) och andra halvan gör andra som man själv vill för att dom ska få dina pengar (kallas fritid). Gör vi ena halvan sötare så blir den andra lite surare av sig själv.
Gött då, invänder säkert någon, att den offentliga sektorn inte har kunder. :)
Anonym: ditt resonemang bygger på att mer makt och inflytande till personalen alltid leder till mindre effektivitet i verksamheten. Så behöver det inte vara.
SvaraRadera