Den offentliga debatten om penningpolitiken har under de senaste åren varit undermålig. Därför är det bra att en bred majoritet i riksdagens finansutskott (alla partier utom vänsterpartiet) nu står bakom en uppgörelse som går ut på att öka riksdagens bevakning och uppföljning av bankens beslut. Det tråkiga i sammanhanget är naturligtvis att bakgrunden till initiativet är att riksbanken under de senaste åren för en sådan politik att det faktiskt ökat den svenska arbetslösheten, vilket drabbat både enskilda människor och ekonomin som helhet.
För några år sedan fick svenska folket en snabbkurs i ränte- och penningpolitik i samband med EMU-folkomröstningen. Sedan dess har det varit tyst, och det är inte så konstigt. Abstrakta begrepp och teoretiska ekonomiska samband gör sig sällan särskilt bra över fikabordet. Att riksbanken blivit oberoende och därmed i någon mån inte kan sägas vara föremål för offentlig debatt har säkert påverkat, det också. Med undantag från några tappra försök från vänsterpartiet att föra upp frågorna på dagordningen har det därför varit väldigt tyst.
Är nu detta ett problem, kan man fråga sig? Visst kan vi konstatera att banken under de senaste åren inte agerat optimalt, och nog finns det fog för påståendena att detta gjort att fler människor är arbetslösa än vad som annars vore fallet. Men hade en mer levande offentlig debatt gjort saken bättre? Det kan vi såklart aldrig veta.
Men att konkurrensutsätta riksbanken i form av en utökad kvalificerad granskning från riksdagen (som också får möjlighet att plocka in extern expertis) och därmed förhoppningsvis också en utökad debatt om bankens beslut i samhället i stort borde höja kvaliteten i de beslut som fattas. Allt annat vore märkligt. Att det finns ett så brett parlamentariskt stöd för detta är glädjande. För även om riksbanken är oberoende så är vi som bor i det här landet i hög utsträckning beroende av de beslut den fattar. Då är det rimligt att vi också får vara med och diskutera dem.
För historieskrivningen är det också intressant att den alldeles riktiga analysen att riksbankens agerande ökat arbetslösheten nu blir allmänt erkänd. Det är en bra grund för en fortsatt diskussion, bara det.
Läs mer i SvD här
Andra bloggar om: riksbanken, riksdagen, penningpolitik, räntepolitik, inflation, finansutskottet, Pär Nuder, Stefan Attefall och annat intressant
2 kommentarer:
Det är häpnadsväckande att efter allt kaos och massarbetslöshet som orsakats av att det penningpolitiska instrumentet används för att styra arbetslösheten så finns det fortfarande människor som tycker det är en bra idé.
Riksbanken har hållit sig inom sitt spann, det är allt man kan kräva av de om man har förståelse för ekonomi. Det går inte att finjustera inflationen, by the way - vilken inflation? Mätt som KPI, kärn-CPI, UND1X eller något annat mått. Riksbanken kan inte finjustera mer än vad de redan gör.
Fredde här. Du bör vara med varsam med orden. Att granska Riksbanken är inte detsamma som att konkurrensutsätta den. Att Verkligen konkurrensutsätta den, att låta andra banker ha egna valutor, det vore något helt annat.
Skicka en kommentar