fredag, november 02, 2007

Om jag vore socialdemokrat (visst ja, det är jag ju)

Den tecknande bloggaren Attila (som för den som inte känner till honom närmast är att betrakta som en högerbloggare) har bett mig kommentera ett inlägg om hur socialdemokratin borde utvecklas. Och det gör jag så gärna. Attilas förslag på hur en ny socialdemokrati ska förhålla sig blir någon typ av i grunden vänsterpopulistisk position men är inte helt utan poänger. Det är heller inte helt utan både fel och brister, vilket jag återkommer till.

Nåväl. Ursprungstexten hittar du här, jag lyfter fram de enskilda sakförslagen och kommenterar dem nedan.

”ARBETE: Vi har misslyckats med jobbpolitiken. Vi har dribblat med arbetslöshetsstatistiken, Över en miljon befinner sig i utanförskap, och det är tid att ändra på detta. Vi vill skapa ett samhälle med möjlighet till jobb för alla.
Vi vill tillsammans med LO skapa en modern arbetsrätt, där trygghet ska finnas både för löntagare och arbetsgivare. Inför Flexicurity-modellen, som innebär lätthet att anställa och säga upp, vilket ökar flexibiliteten för arbetsgivare. Samtidigt som arbetssökande/arbetslösa erhåller höga bidrag, vilket medför trygghet.”

Min kommentar: Jag håller med om att det ska vara lätt att anställa, att det ska vara lätt att ”säga upp” i meningen minska personalen när det så behövs, och att det behövs ordentliga trygghetssystem som gör att de som går mellan två jobb inte behöver sälja bil och villa. Däremot tror jag inte att jag och Attila är ense om vad som behövs för att åstadkomma detta på svensk arbetsmarknad.

Att sedan exempelvis föräldralediga skulle befinna sig i ”utanförskap” är däremot snarare exempel på slaskig politisk retorik av sämsta slag, så sådan betackar jag mig för.

”BIDRAG: a-kassa, sjukpenning etc är värdefulla instrument i välfärdsstaten, och de ska inte missbrukas. Hårdare kontroller införes, samt mycket hårdare straff för fusk. Detta är enda sättet att behålla välfärdssystemen intakta, samt ha möjlighet att utveckla dem.”

Min kommentar: Här skildrar Attila ungefär den socialdemokratiska politiken som den faktiskt såg ut under förra mandatperioden (om vi går till de faktiska beslut som faktiskt fattades av den socialdemokratiska regeringen). Däremot är bilden av den socialdemokratiska linjen en annan, det erkännes. Och det är ett problem.

”SKOLAN: Vi har misslyckats med skolan, som blivit något av en experimentverkstad. Inför betyg från alla åldrar. Eleverna ska veta vad de kan, och vad de behöver lära sig mer av. Det finns INGA MOTSÄTTNINGAR mellan socialism och betygssystem. Tvärtom, goda resultat i skolan är förmodligen ENDA möjligheten för fattiga arbetartjejjer och killar att skaffa sig goda förutsättningar här i livet. Vi höjer läraralönerna med 7000 kr/månad. Det ska vara attraktivt att bli lärare, vi vill att begåvade studenter väljer yrket. Enda sättet att motverka friskolor är att erbjuda BÄTTRE offentlig utbildning. Staten blir ånyo huvudman för skolan istället för kommunerna.”

Min kommentar: Det är två saker jag direkt inte håller med om; dels en övertro på betyg, dels har jag svårt att se varför ett förstatligande av skolan skulle vara något eftersträvansvärt (för att skolan ska fungera lika bra som försäkringskassan, eller?). Sedan kan man diskutera realismen i löneanspråken (låter lite vänsterpartistiskt, tycker jag) men visst, riktningen är jag med på.

Vad gäller begreppet ”experimentverkstad” för att beskriva skolan så antar jag att den kritiken riktar in sig på den ymniga förekomsten av friskolor och skolor med olika typer av profileringar. Och här är jag nog lite kluven, en viss mångfald tror jag trots allt kan vara bra. Men visst, i grunden vill jag också ha en sammanhållen svensk skola.

”SKATTER: Det är inte arbetarpolitik att ständigt höja skatterna, ty det slår även mot de lågavlönade. Varenda skattekrona ska vara välmotiverad. Om de offentliga finanserna medger ska vi tillåta oss att sänka skatten. Vi kommer inte att återinföra förmögenhetsskatten, vi låter på detta sätt svenskt sparkapital återvända från skatteparadisen. Detta är ett nödvändigt ont, men vi beskattar redan de förmögna på en rad andra andra sätt. Fastighetskatten/avgiften ska fortsättningsvis vara låg.”

Min kommentar: Jag skulle nog tydligare ha betonad det progressiva inslagen i skatteskalan. För att låginkomsttagarna ska kunna ha en så låg skatt som möjligt innebär det faktiskt att vi är beredda att låta oss som tjänar lite mer betala lite mer. Typexempel på detta tycker jag är fastighetsskatten. Dessutom så missar Attila helt det faktum att skatterna faktiskt används till att betala någonting, och detta någonting ofta spelar allra störst roll för de som annars har de minsta marginalerna.

Men visst. Skatterna ska vara så låga som möjligt i relation till vilka ambitioner du har för välfärden. Men eftersom jag har stora ambitioner för välfärden så kommer jag nog inte att förfalla till någon skattepopulism i första taget. Tyvärr, då.

”VÅRDEN: Vår politik har skapat vårdköer och svårtillgänglighet för patienterna. Ge läkarna mer tid att vara läkare, de ska inte administera och sitta i onödiga möten. Anställ läkarsekreterare på bred front. Låt läkarna få mer inflytande i styret av sjukhusen. Enda sättet att motarbeta privat vård är att erbjuda BÄTTRE offentlig vård. Då kommer de privata alternativen att försvinna. Anställ dessutom fler vårdbiträden och sköterskor.”

Min kommentar: Attilas lösning på vårdens problem är mer pengar så att man kan anställa fler. Och det är naturligtvis grovt förenklat och så men visst, i sak är det svårt att inte hålla med. Däremot undrar jag vad han menar med att ”läkarna ska få mer inflytande i styret av sjukhuset” – tycker Attila att sjuksyrror och vårdbiträden har för mycket att säga till om som det är?

"MILJÖ: Satsa på modern kärnkraft. Förbjud bensin och diesel som drivmedel med start 2017."

Min kommentar: Mot kärnkraft. Tror mer på ekonomiska styrmedel för att minska användandet av fossila bränslen, men visst. Ett bensinförbud är ett radikalt krav som jag inte direkt vill avfärda.

"NÄRINGSLIVET: Sverige ska ha ett gott företagsklimat, för att hjälpa arbetarna måste vi även hjälpa företagen. Sänk bolagsskatten och arbetsgivaravgiften något. Även små sänkningar kommer att resultera i ett större förtroende från näringslivet."

Min kommentar: Jag vet inte, men är det en hög bolagsskatt som är Sveriges problem? Att sänka den är ju annars en socialdemokratisk paradgren, så där har Attila redan fått din vilja igenom. När det gäller arbetsgivaravgifterna som hänvisar jag dels till mitt svar om skatter ovan, dels vill jag påminna om att tom den borgerliga regeringen erkänner att generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna inte leder till nya jobb.

Jag tror snarare att det handlar om annat; utbildning, forskning, infrastruktur, rikskapital, regelverket i stort, etc, etc. En näringspolitik som begränsar sig till att finjustera några skatter på marginalen verkar både andefattig och verkningslös.

"MEDIA: Avskaffa TV-licensen. Finansiera SVT via skatten."

Min kommentar: Varför det? Så att klåfingriga politiker ska kunna gå in och grotta i budgetprocessen. Tro mig, förslaget leder till en mer politiserad statstelevision. Och det vill jag inte ha.

"POLIS: Polisen ska arbeta ute på fältet inte sitta på stationen och rapportera. Anställ sekreterare eller låt poliserna spela in rapporter på bandspelare."

Min kommentar: Lite förenklat, men visst. Poliser ska vara synliga och närvarande. Det håller jag med om.

"BOSTÄDER: Renovera fastigheterna i allmännyttan, bygg fler hyresrätter. Enda sättet att motverka bostadsrätter och ombildningar är att erbjuda BÄTTRE hyresrätter."

Min kommentar: Förutom att jag inte tycker att man måste ”motverka” bostadsrätter så håller jag helt med. Tycker det är jäkligt trist att byggandet av hyresrätter halverats med den nya regeringen.

"FÖRSVAR: Litet och effektivt, fler nedskärningar."

Min kommentar: Om det går att göra fler besparingar utan att effektiviteten hämmas så absolut. Men jag tycker man ska komma ihåg syftet med varför vi har ett försvar.

"BYRÅKRATI: Skattepengarna ska gå till välfärden, och inte till byråkrati. Slå ihop, effektivisera och anpassa statliga verk och myndigheter."

Min kommentar: Lite kul: först förespråkar Attila en massiv nyanställning av administrativ personal (läkarsekreterare, hos polisen); sedan attackerar han ”byråkratin”. Men självklart ska den statliga administrationen vara så effektiv som möjligt. Problemet är väl ibland att det inte blir mer effektivt för att man sparkar personal. Och då blir det du och jag som får sitta i telefonkö.

"INVANDRING: Väl medveten om att många av våra väljare röstat på Sverigedemokraterna måste vi tackla detta missnöje. Sverige ÄR ett mångkulturellt samhälle, men vi är också ett litet land som inte kan svälja hur många flyktingar som helst. Vi väljer därför att satsa mer på arbetskraftsinvandring och mindre på flyktinghjälp."

Min kommentar: Ja (till arbetskraftsinvandring) och Nej (till mindre flyktinghjälp). Tycker faktiskt att det var ett riktigt osympatiskt förslag som dessutom spelar mörkerkrafterna i händerna. Varför skulle inte en person som flyr undan krig och förstryck få en fristad här i Sverige? Och varför skulle inte denna person också kunna bidra till att utveckla landets välstånd genom att arbeta?

"POLITIKERFÖRAKTET: Upplös ungdomsförbundet, SSU. Rekrytera från verkstadsgolvet, näringslivet och skolor. Vi är inga politiker-broilers. För att kunna representera folket måste man själv ha haft skit under naglarna."

Min kommentar: Lite lustigt, min bild av SSU var att organisationen bestod/består av folk som antingen gick i skolan eller jobbade som brevbärare, vårdare, byggnadsarbetare, försäljare på Lindex etc. Tittade precis igenom en förteckning övre styrelsen för SSU Stockholm, exempelvis, och alla utom några få (som läste på högskola eller gymnasium) jobbade på någon typ av ”skit under naglarna” jobb. Och det tycker jag är bra. Däremot har Attila helt rätt i att bilden " broilers" är alltför utbredd. Och det är något som måste ändras på.

Hursom. Attila taggade sitt inlägg "satir" och "humor"; så det är möjligt att hela inlägget var lite av ett skämt. Oavsett vilket tycker jag att han rätt skickligt fångar upp någon typ av vänsterpopulistisk retorik med liberala förtecken (ja, en märklig kombination med det är det han gör). Det enda jag tycker är genuint tråkigt (förutom alla billiga och fördomsfulla attacker på (s) såklart, men de kan jag leva med) är i synen på flyktingmottagandet. Förutom det, ett kul inlägg, som var kul att svara på.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Stort TACK för din kommentar Johan Sjölander!

Mina kommentarer på detta:

BIDRAG: Att föräldralediga skulle befinna sig i utanförskap låter märkligt, och det är väl inget jag skrivit om? Jag är själv föräldraledig, och känner mig inte ett dugg utanför.

SKOLAN: Det finns kritik mot att kommunerna inte sköter skolan lika bra som staten gjorde tidigare, därav förslaget om att staten åter ska bli huvudman. Begreppet experimentverkstad handlar inte så mycket om friskolorna utan att politikerna hela tiden ändrar förutsättningar för lärare och elever, inte låter skolan vara ifred.

VÅRDEN. Läkare ska få mer inflytande ISTÄLLET för landstingspolitikerna - ska det vara. Och GÄRNA syrrorna och biträdena också. Kanske lite otydlig här.

MILJÖ: Ekonomiska styrmedel drar bara ut på "plågan", men visst det är ett bra sätt att öka statens intäkter, men det var ju miljön vi ville rädda - eller hur? Och enl. klimat-alarmisterna är det ju bråttom, bråttom, bråttom...

BYRÅKRATI: I dagsläget har man av besparingskäl kickat många läkarsekreterare - vilket gör att läkarna inte jobbar lika mycket som läkare, vilket skapar vårdköer etc.

Att kapa, slå ihop och effektivisera den överliggande stats-byråkratin är inte samma sak.

Läkarsekreterare gör ett konkret arbete - avlastar läkarna - så att de kan vårda sina patienter. En tydlig distinktion, som tydligen inte gick fram.

INVANDRING: Jag har god insyn i den praktiska flyktingpolitiken. Dagens flyktingpolitik är inhuman och orättvis, det är endast folk från vissa regioner som får komma hit. Folk från "fel" regioner slänger därför sina pass vid gränsen, och drar en vals. Därefter tar det flera år för migrationsverket att utreda vederbörandes fall, vilket innebär lång tid på förläggning, ovisshet och oro - och slutligen kommer utvisningsbeslutet - när barnen lärt sig svenska och familjen rotat sig. Bättre då att välkomna dem som "vanliga" invandrare. Kalla det arbetskraftsinvandring el dyl.

Förstår inte varför detta skulle vara osmakligt? Jag kanske inte var tydlig nog?

SAMMANFATTNING: Jag har fått olika typer utav respons på inlägget från kända sossebloggare, främst via mail. Några gillade det, andra inte. Det är uppseendeväckande hur OLIKA s-folket tänker.

Sjölander kallar idéerna ömsom vänsterpopulistiska ömsom liberala. Men det är ju precis så s fungerar i praktiken!

Ett exempel: S attackerar gärna bostadsrätterna när det passar, men när jag föreslår en nysatsning och renovering av hyresrätter då blir det också fel...

Apropå de billiga och fördomsfulla attackerna på s... Antar att du menar erkännandet av misstagen med arbetsmarknadspolitik, skola etc?

Visst, jag är medveten om att s aldrig skulle erkänna några misstag, men om så skedde skulle de vinna min respekt. Detta gäller alla politiker, oavsett parti.

Satiren och humorn ligger i skämtbilden - och kodsnutten är avsedd för portalen "intressant.se". Resten var seriöst menat.