torsdag, november 08, 2007

Alvendal, igen

Ni kanske minns hur Stockholms utförsäljningsborgarråd Kristina Alvendal (m) hanterade frågan om försäljningen av kommunala Centrumkompaniet? Det var lögner och halvsanningar och hänvisningar till ett muntligt avtal som först fanns och var juridiskt bindande men sedan plötsligt inte längre fanns och faktiskt aldrig hade funnits (jag skrev mer om hela soppan här). Nu är hon igång igen. Och nu är det allmännyttans hyresbostäder som ska säljas till privata värdar (läs mer i DN här).

Enligt Alvendal finns nu "ingen försäljningslista". Men trots det ska bolaget värdera en stor mängd lägenheter inför en eventuell försäljning. Det handlar om 738 lägenheter i Högdalen, 434 i Rågsved, 358 i Hässelby gård (mitt hemmaområde) och 171 i Vårberg. Och varför man skulle lägga tid och kraft på en värdering om man sedan inte tänkte gå vidare med en försäljning övergår åtminstone mitt förstånd.

Hyresgästerna är naturligtvis oroliga. Här handlar det inte om att få ombilda sin egen lägenhet, utan om att ägandet av ditt boende högt över ditt huvud flyttas över till någon annan. Dessutom skött på ett synnerligen osnyggt sätt med hemlighetsmakeri och oklara besked.

Men det är klart. Vad annat är kanske att vänta med den nuvarande regimen i stadshuset?

PS: Upptäcker via Katrine Kielos att det numer finns bildbevis i form av finfina migelbilder från förra torsdagens övningar i samband med Fokus "100-mäktigaste"-lista. Och ja, det är eder bloggare som skymtar i profil tillsammans med övriga "vänstergänget". DS.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , och annat intressant

lördag, november 03, 2007

Vi har inte glömt Burma

Och så en kort påminnelse så här i höstrusket: det svenska engagemaget för ett demokratiskt Burma lever vidare. Imorgon söndag arrangeras exempelvis "söndag för Burma" på Södra teatern i Stockholm, och jag hoppas att ni är många som tar er dit (inte bara för att det är en god sak, utan även på grund av det imponerande programmet).

Annars har de senaste dagarna inte varit präglade av positiva nyheter i frågan. "Burma kastar ut FN och internet" kunde vi läsa i DN häromdagen (och bakgrunden är bland annat att FN:s Burmachef Charles Petrie i praktiken kastas ut ur landet). Läget är alltså allt annat än gott när FN:s sändebud Gambari nu landar i landet för sin femdagarsturné (mer om det i också i DN).

Svenska Burmakommitén fortsätter dock sitt arbete. Värt att uppmärksamma.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

Höstkväll i skärgården

Som van skräckfilmskonsument borde jag väl egentligen veta bättre än att ge mig ut på en avlägsen skärgårdsö under Halloween. Men när brasan sprakar och värmen från elden jagar den ruggiga höstluften på flykten så tycker jag nog ändå att det var värt risken. Och det är något speciellt med att om än bara för några timmar fly undan staden till någon sorts idylliskt avkopplad tillvaro med böcker, familj och natur.

Tillbringande förmiddagen i sängen tillsammans med Leif GW Perssons senaste deckare om Palmemordet; "Faller fritt som i en dröm". Det är en sådan där bok som jag köpte ungefär när den kom, började läsa men sedan på något sätt tappade intresset för. Därefter har den legat bredvid sängen med bokmärket nästan provocerande riktat mot mig som en illsinnad påminnelse. Men så bestämde jag mig för att trots allt ge den en chans och tja, på den vägen är det.

Och det finns något med Perssons prosa som passar alldeles utmärkt för en ledig dag på landet. Lagom lättsamt underhållande och roande utan att vara alltför intellektellt ansträngande, om man så säger. Med den där lilla extra kryddan som den "verklighetsbaserad" bakgrunden trots allt innebär.

Annars är det slående hur välgörande det är för tanken med lite frisk skärgårdsluft. Funderingar om politik, samhälle, fotboll och kultur i största allmänhet flyger genom huvudet närmast fjärderlätt; virvlar runt en smula utan att vara alltför bekymrade över huruvida de tar fast form eller inte. När jag satte mig ner vid datorn för att skriva detta inlägg hade jag nog först tänkt att jag skulle försöka mig på att utveckla några av tankegångarna men vid närmare eftertanke tror jag att jag låter bli: det får bli senare. Just nu är ett ögonblick som mest lämpar sig för att avnjutas i sig självt.

Så ni får se detta som en allhelgonahälsning i all enkelhet. Dags för mig att återgå till övriga familjen. Vi ses.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

fredag, november 02, 2007

Om jag vore socialdemokrat (visst ja, det är jag ju)

Den tecknande bloggaren Attila (som för den som inte känner till honom närmast är att betrakta som en högerbloggare) har bett mig kommentera ett inlägg om hur socialdemokratin borde utvecklas. Och det gör jag så gärna. Attilas förslag på hur en ny socialdemokrati ska förhålla sig blir någon typ av i grunden vänsterpopulistisk position men är inte helt utan poänger. Det är heller inte helt utan både fel och brister, vilket jag återkommer till.

Nåväl. Ursprungstexten hittar du här, jag lyfter fram de enskilda sakförslagen och kommenterar dem nedan.

”ARBETE: Vi har misslyckats med jobbpolitiken. Vi har dribblat med arbetslöshetsstatistiken, Över en miljon befinner sig i utanförskap, och det är tid att ändra på detta. Vi vill skapa ett samhälle med möjlighet till jobb för alla.
Vi vill tillsammans med LO skapa en modern arbetsrätt, där trygghet ska finnas både för löntagare och arbetsgivare. Inför Flexicurity-modellen, som innebär lätthet att anställa och säga upp, vilket ökar flexibiliteten för arbetsgivare. Samtidigt som arbetssökande/arbetslösa erhåller höga bidrag, vilket medför trygghet.”

Min kommentar: Jag håller med om att det ska vara lätt att anställa, att det ska vara lätt att ”säga upp” i meningen minska personalen när det så behövs, och att det behövs ordentliga trygghetssystem som gör att de som går mellan två jobb inte behöver sälja bil och villa. Däremot tror jag inte att jag och Attila är ense om vad som behövs för att åstadkomma detta på svensk arbetsmarknad.

Att sedan exempelvis föräldralediga skulle befinna sig i ”utanförskap” är däremot snarare exempel på slaskig politisk retorik av sämsta slag, så sådan betackar jag mig för.

”BIDRAG: a-kassa, sjukpenning etc är värdefulla instrument i välfärdsstaten, och de ska inte missbrukas. Hårdare kontroller införes, samt mycket hårdare straff för fusk. Detta är enda sättet att behålla välfärdssystemen intakta, samt ha möjlighet att utveckla dem.”

Min kommentar: Här skildrar Attila ungefär den socialdemokratiska politiken som den faktiskt såg ut under förra mandatperioden (om vi går till de faktiska beslut som faktiskt fattades av den socialdemokratiska regeringen). Däremot är bilden av den socialdemokratiska linjen en annan, det erkännes. Och det är ett problem.

”SKOLAN: Vi har misslyckats med skolan, som blivit något av en experimentverkstad. Inför betyg från alla åldrar. Eleverna ska veta vad de kan, och vad de behöver lära sig mer av. Det finns INGA MOTSÄTTNINGAR mellan socialism och betygssystem. Tvärtom, goda resultat i skolan är förmodligen ENDA möjligheten för fattiga arbetartjejjer och killar att skaffa sig goda förutsättningar här i livet. Vi höjer läraralönerna med 7000 kr/månad. Det ska vara attraktivt att bli lärare, vi vill att begåvade studenter väljer yrket. Enda sättet att motverka friskolor är att erbjuda BÄTTRE offentlig utbildning. Staten blir ånyo huvudman för skolan istället för kommunerna.”

Min kommentar: Det är två saker jag direkt inte håller med om; dels en övertro på betyg, dels har jag svårt att se varför ett förstatligande av skolan skulle vara något eftersträvansvärt (för att skolan ska fungera lika bra som försäkringskassan, eller?). Sedan kan man diskutera realismen i löneanspråken (låter lite vänsterpartistiskt, tycker jag) men visst, riktningen är jag med på.

Vad gäller begreppet ”experimentverkstad” för att beskriva skolan så antar jag att den kritiken riktar in sig på den ymniga förekomsten av friskolor och skolor med olika typer av profileringar. Och här är jag nog lite kluven, en viss mångfald tror jag trots allt kan vara bra. Men visst, i grunden vill jag också ha en sammanhållen svensk skola.

”SKATTER: Det är inte arbetarpolitik att ständigt höja skatterna, ty det slår även mot de lågavlönade. Varenda skattekrona ska vara välmotiverad. Om de offentliga finanserna medger ska vi tillåta oss att sänka skatten. Vi kommer inte att återinföra förmögenhetsskatten, vi låter på detta sätt svenskt sparkapital återvända från skatteparadisen. Detta är ett nödvändigt ont, men vi beskattar redan de förmögna på en rad andra andra sätt. Fastighetskatten/avgiften ska fortsättningsvis vara låg.”

Min kommentar: Jag skulle nog tydligare ha betonad det progressiva inslagen i skatteskalan. För att låginkomsttagarna ska kunna ha en så låg skatt som möjligt innebär det faktiskt att vi är beredda att låta oss som tjänar lite mer betala lite mer. Typexempel på detta tycker jag är fastighetsskatten. Dessutom så missar Attila helt det faktum att skatterna faktiskt används till att betala någonting, och detta någonting ofta spelar allra störst roll för de som annars har de minsta marginalerna.

Men visst. Skatterna ska vara så låga som möjligt i relation till vilka ambitioner du har för välfärden. Men eftersom jag har stora ambitioner för välfärden så kommer jag nog inte att förfalla till någon skattepopulism i första taget. Tyvärr, då.

”VÅRDEN: Vår politik har skapat vårdköer och svårtillgänglighet för patienterna. Ge läkarna mer tid att vara läkare, de ska inte administera och sitta i onödiga möten. Anställ läkarsekreterare på bred front. Låt läkarna få mer inflytande i styret av sjukhusen. Enda sättet att motarbeta privat vård är att erbjuda BÄTTRE offentlig vård. Då kommer de privata alternativen att försvinna. Anställ dessutom fler vårdbiträden och sköterskor.”

Min kommentar: Attilas lösning på vårdens problem är mer pengar så att man kan anställa fler. Och det är naturligtvis grovt förenklat och så men visst, i sak är det svårt att inte hålla med. Däremot undrar jag vad han menar med att ”läkarna ska få mer inflytande i styret av sjukhuset” – tycker Attila att sjuksyrror och vårdbiträden har för mycket att säga till om som det är?

"MILJÖ: Satsa på modern kärnkraft. Förbjud bensin och diesel som drivmedel med start 2017."

Min kommentar: Mot kärnkraft. Tror mer på ekonomiska styrmedel för att minska användandet av fossila bränslen, men visst. Ett bensinförbud är ett radikalt krav som jag inte direkt vill avfärda.

"NÄRINGSLIVET: Sverige ska ha ett gott företagsklimat, för att hjälpa arbetarna måste vi även hjälpa företagen. Sänk bolagsskatten och arbetsgivaravgiften något. Även små sänkningar kommer att resultera i ett större förtroende från näringslivet."

Min kommentar: Jag vet inte, men är det en hög bolagsskatt som är Sveriges problem? Att sänka den är ju annars en socialdemokratisk paradgren, så där har Attila redan fått din vilja igenom. När det gäller arbetsgivaravgifterna som hänvisar jag dels till mitt svar om skatter ovan, dels vill jag påminna om att tom den borgerliga regeringen erkänner att generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna inte leder till nya jobb.

Jag tror snarare att det handlar om annat; utbildning, forskning, infrastruktur, rikskapital, regelverket i stort, etc, etc. En näringspolitik som begränsar sig till att finjustera några skatter på marginalen verkar både andefattig och verkningslös.

"MEDIA: Avskaffa TV-licensen. Finansiera SVT via skatten."

Min kommentar: Varför det? Så att klåfingriga politiker ska kunna gå in och grotta i budgetprocessen. Tro mig, förslaget leder till en mer politiserad statstelevision. Och det vill jag inte ha.

"POLIS: Polisen ska arbeta ute på fältet inte sitta på stationen och rapportera. Anställ sekreterare eller låt poliserna spela in rapporter på bandspelare."

Min kommentar: Lite förenklat, men visst. Poliser ska vara synliga och närvarande. Det håller jag med om.

"BOSTÄDER: Renovera fastigheterna i allmännyttan, bygg fler hyresrätter. Enda sättet att motverka bostadsrätter och ombildningar är att erbjuda BÄTTRE hyresrätter."

Min kommentar: Förutom att jag inte tycker att man måste ”motverka” bostadsrätter så håller jag helt med. Tycker det är jäkligt trist att byggandet av hyresrätter halverats med den nya regeringen.

"FÖRSVAR: Litet och effektivt, fler nedskärningar."

Min kommentar: Om det går att göra fler besparingar utan att effektiviteten hämmas så absolut. Men jag tycker man ska komma ihåg syftet med varför vi har ett försvar.

"BYRÅKRATI: Skattepengarna ska gå till välfärden, och inte till byråkrati. Slå ihop, effektivisera och anpassa statliga verk och myndigheter."

Min kommentar: Lite kul: först förespråkar Attila en massiv nyanställning av administrativ personal (läkarsekreterare, hos polisen); sedan attackerar han ”byråkratin”. Men självklart ska den statliga administrationen vara så effektiv som möjligt. Problemet är väl ibland att det inte blir mer effektivt för att man sparkar personal. Och då blir det du och jag som får sitta i telefonkö.

"INVANDRING: Väl medveten om att många av våra väljare röstat på Sverigedemokraterna måste vi tackla detta missnöje. Sverige ÄR ett mångkulturellt samhälle, men vi är också ett litet land som inte kan svälja hur många flyktingar som helst. Vi väljer därför att satsa mer på arbetskraftsinvandring och mindre på flyktinghjälp."

Min kommentar: Ja (till arbetskraftsinvandring) och Nej (till mindre flyktinghjälp). Tycker faktiskt att det var ett riktigt osympatiskt förslag som dessutom spelar mörkerkrafterna i händerna. Varför skulle inte en person som flyr undan krig och förstryck få en fristad här i Sverige? Och varför skulle inte denna person också kunna bidra till att utveckla landets välstånd genom att arbeta?

"POLITIKERFÖRAKTET: Upplös ungdomsförbundet, SSU. Rekrytera från verkstadsgolvet, näringslivet och skolor. Vi är inga politiker-broilers. För att kunna representera folket måste man själv ha haft skit under naglarna."

Min kommentar: Lite lustigt, min bild av SSU var att organisationen bestod/består av folk som antingen gick i skolan eller jobbade som brevbärare, vårdare, byggnadsarbetare, försäljare på Lindex etc. Tittade precis igenom en förteckning övre styrelsen för SSU Stockholm, exempelvis, och alla utom några få (som läste på högskola eller gymnasium) jobbade på någon typ av ”skit under naglarna” jobb. Och det tycker jag är bra. Däremot har Attila helt rätt i att bilden " broilers" är alltför utbredd. Och det är något som måste ändras på.

Hursom. Attila taggade sitt inlägg "satir" och "humor"; så det är möjligt att hela inlägget var lite av ett skämt. Oavsett vilket tycker jag att han rätt skickligt fångar upp någon typ av vänsterpopulistisk retorik med liberala förtecken (ja, en märklig kombination med det är det han gör). Det enda jag tycker är genuint tråkigt (förutom alla billiga och fördomsfulla attacker på (s) såklart, men de kan jag leva med) är i synen på flyktingmottagandet. Förutom det, ett kul inlägg, som var kul att svara på.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant.

En stor liten fråga

Samtidigt som regeringsmakten faller samman kan det vara på sin plats att rapportera om någonting positivt som faktiskt händer i svensk politik. En av de mest osympatiska åtgärder vår nya regering tagit sig för är nämligen att man har ändrat i regelverket så att förtidspensionärernas kommande ålderspension försämras. Personer som tvingats ut ur arbetslivt i förtid ska nu också straffas i form av mindre pengar att leva på efter fyllda 65.

Detta förslag från den borgerliga regeringen är nu inte bara osympatiskt, det bryter också mot den svenska pensionsöverenskommelsen. En kraftig kritik från inte minst socialdemokratiskt håll har därför nu lett till resultat. Borgarna backar på försämringen, först talade Anders Borg om 2009 men nu igår gick man rakt av på den socialdemokratiska linjen och återställer från och med den första januari nästa år.

Det är mycket välkommet, och en stor seger dels för den socialdemokratiska oppositionen såklart, men framförallt för de förtidspensionärer som nu har en något mindre ekonomiskt ansträngd ålderdom att se fram emot. Läs Tomas Eneroth (s) kommentar här, se också SvD.

PS: När jag skriver detta ser jag att även Ulrika Schenströms efterträdare har använt svart arbetskraft (se DN, SvD). Oppositionen är "bedrövad", och det med rätta (SvD). För att enskilda individer ibland kan begå misstag är en sak. Men att den moderata regeringsledningen uppenbarligen är oförmögen att hosta fram en endaste personer utan den här typen av lik i garderoben pekar på något större. Nåväl, det var inte mitt huvudtema. Men visst är det omtumlande dagar vi befinner oss i för stunden. DS

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

torsdag, november 01, 2007

Vimmel bland Sveriges mäktigaste (och några andra)

Ja, jag vet. Det har inte blivit särskilt mycket bloggat på sistone. Knappt något alls. Chocken av att börja yrkesarbeta igen tog väl helt enkelt ut sin tribut. Men hursomhelst. Ikväll var jag på mingel och seminariun då Fokus presenterade sin lista över Sveriges hundra mäktigaste personer. Och plötsligt känns det som om inspirationen är tillbaka igen.

För dels var det väldigt kul att lyssna på pr-konsulten Göran Persson. Säga vad man vill, men att karln är Sveriges kanske bästa talare går inte att ta ifrån honom. Den erfarenhet han sitter på gör också att kanske ganska enkla sanningar (ja, politiskt ledarskap handlar om att veta vad man vill men också om att ha kompetensen, positionen och organisationen att få det genomfört) framstår med en helt annan tyngd än om någon vemsomhelst skulle sagt samma sak.

Men det roligaste var ändå att se att det var så många bloggare som var där. Magnus sprang innan jag fick chansen att växla några ord; men Jonas, Peter, Katrine, Ali och Johan Ingerö fick jag chansen att prata en hel del med. Och så Luciano såklart, som faktiskt skilde sig från oss andra i det att han faktiskt står på den aktuella listan...

Och jo. Att ni var några stycken som saknade denna enkla röst i cyberrymden var faktiskt rätt trevligt det med. Så vi får se. Kanske är jag tillbaka igen efter uppehållet. Time will tell. Lite sugen känner jag mig trots allt.

Läs mer om Fokus lista i SvD eller DN

PS: Vepsä var ju där också. Såklart. Icke att förglömma. DS.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant