Det är ett mönster vi ser allt oftare nu för tiden. Staten - eller det offentliga - tar dina pengar i form av skatt, hotar med våldsmonopolet om du inte gör som den säger och delar sedan ut pengarna till olika privat intressen. Vi har kunnat se detta efter privatiseringar av skolor, förskolor, vårdcentraler och nu senast ett extremt tydligt exempel efter utförsäljningen av delar av det gamla Apoteksmonopolet där i storleksordningen en halv miljard kronor helt i onödan enligt avslöjanden i kvällens tevenyheter flöt ut från statskassan rakt ner i fickorna på ett fåtal riskkapitaliser.
Missförstå mig nu inte. Jag är för en demokratisk stats rätt att beskatta sina medborgare. Men det bygger på att vi medborgare också kan ställa krav på vad pengarna ska användas till. På den fest vi nu ser framför oss är det istället staten och kapitalet som skålar tillsammans och skickar den gemensamma räkningen till medborgarna, till oss som inte ens fick vara med på kalaset.
När det stora regeringspartiet dessutom vägrar berätta vilka det är som finansierar deras verksamhet finns än större anledning att dra öronen åt sig. Illa, är vad det är. Och det krävs en förändring. Den är det läge att faktiskt börja jobba för.
Helene Pettersson skriver bra. Läs även andra bloggares åsikter om politik, Apoteket, avregleringar, privatisering, skatt, regeringen, Göran Hägglund och annat intressant
3 kommentarer:
Jag har också skrivit om detta: http://guuran.wordpress.com/2010/12/05/hagglundsbidraget/
Viktigt och upprörande. Jag får ont i magen när jag tänker på att människor valt om ett gäng som beter sig på det här sättet.
Är vi verkligen ett så dåligt alternativ att man hellre röstar på en politik som i precis som du skriver stjäl våra skattepengar och ger dem till riskkapitalister?
Anders: Tydligen. Allt fler har svårt att se nån skillnad.
Ökningen av ojämlikheten i inkomst började t.ex. 1980 och har sen bara fortsatt, oberoende av regim. Och det var under Perssons tid som den rikaste procentens andel av nationalförmögenheten ökade från 20% till 30%.
Så om S möjligen vill något annat framstår det i alla fall som helt inkompetent.
Om de åtminstone hade gått under med någon sorts synbart motstånd hade man kanske kunnat ha nån sorts respekt. Men något sådant motstånd har jag inte sett. Och då är det nog många andra också som har missat det.
Skicka en kommentar