Idag presenterar centerpartiets Annie Johansson ett förslag på ett nytt avdrag i skattepolitiken, RIT (för IT-tjänster i hemmet). För några veckor sedan var Wille Crafoord ute och ville se NOT (för kulturarbetare). Detta är inte konstigt. Ju mer komplicerat och detaljreglerat vårt skattesystem blir, desto öppnare blir det för lobbyister och andra särintressen att vilja öka på just sin del av kakan. I någon mening kan vi se samma sak med den differentierade momsen, där ett (ibland framgångsrikt) sätt att öka lönsamheten i branschen är att driva på för en ändrad momssats på just de egna produkterna. Det här är en dålig utveckling på flera sätt.
För det första för att det hela snedvrider marknaden. Framgång avgörs inte av vem som har de bästa tjänsterna/produkterna till det bästa priset, utan vem som har de skickligaste lobbyisterna. Vidare så skapas ett mer komplicerat och svårgenomträngligt system. Det gör det tuffare för de som faktiskt försöker sköta sig och följa reglerna, och lättare att fuska. Byråkratin och regelkrånglet ökar. Och slutligen så sätter det en press neråt på de indirekta skatterna (eftersom det alltid kommer att vara politiskt populärare att införa ett nytt avdrag eller sänka en momssats än tvärtom) vilket ökar behovet av att istället beskatta företrädesvis inkomst.
Den socialdemokratiska kriskommissionen hade som ett av sina förslag att socialdemokratin borde ta initiativ till en bred och välförankrad skattereform. Det tycker jag låter som en bra idé. Ambitionen bör i sådana fall vara att skapa ett så enhetligt, lättöverskådligt och genomskinligt system som möjligt. Sedan vet jag inte hur långt det är möjligt att dra detta. Men den utveckling vi ser idag åt rent motsatta hållet måste åtminstone stävjas.
UPPDATERING: Dany Kessel har såklart räknat på det här också. Mycket läsvärt. SLUT PÅ UPPDATERING
Läs även andra bloggares åsikter om politik. RUT, ROT, RIT, NOT, skatter, skattepolitik, Annie Johansson och annat intressant
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar