torsdag, mars 24, 2011

Ta tillvara på nyfikenheten, Håkan Juholt

Socialdemokratin har en försiktigt uppåtgående trend i opinionen, visar bland annat en väljarbarometer från Novus som redogörs för i TV4. Till viss del kan det säkert som statsvetaren Jenny Madestam säger i inslaget ha att göra med att partiet nu lämnar det ledarlösa tillstånd man under en lång tid befunnit sig i. Att det skulle ha med tillträdande partiledaren som person avfärdar hon däremot i samma sammanhang med att "[s]venska folket vet väldigt lite om Håkan Juholt så jag tror inte att det är han som kan ta åt sig äran för uppgången". Och där tror jag kanske att hon missbedömer situationen en smula. 

För det är alldeles riktigt att för en stor del av svenska folket (och även en och annan journalist och proffstyckare) är Håkan Juholt ett oskrivet blad. Men det behöver inte vara någonting dåligt. Jag skulle därför snarare vilja tolka det stigande opinionsstödet som att den tillträdande partiledaren väcker någon form av i grunden positiv nyfikenhet. Den stora frågan blir då hur denna nyfikenhet nu förvaltas.

Finns det något som den förra mandatperioden lärde socialdemokratin är det att väljarstöd måste hanteras med enorm ödmjukhet och respekt. Och stödet för socialdemokratin är fortfarande historiskt lågt. Varje steg framöver blir därför enormt viktigt. Hur utformas politiken, vilket blir tonläget, vilka människor rekryteras och lyfts fram i partiledarens närhet, vilken blir den långsiktiga socialdemokratiska strategin; både för att vinna valet men framförallt för utvecklingen av Sverige efter en eventuell valseger?

Inget jätteskutt uppåt i opinionen, men heller inget tapp. En försiktig nyfikenhet. Det är vad Håkan Juholt har att möta när han premiärtalar som socialdemokratisk partiordförande nu på lördag. Det har funnits sämre utgångslägen.

Mer om opinionssiffrorna skriver Tord Oscarsson, Sebastian Stenholm och Peter Andersson.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och annat intressant

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det heter "ta vara på något" ELLER "ta något till vara", INTE "ta tillvara på något". Elementär svenska.

Johan Sjölander sa...

Läs Ekelöf. Krossa bokstävlarna.

(men nej förlåt, tack för din synpunkt naturligtvis. Jag stör mig personligen inte särskilt mycket över den typen av icke betydelseförändrande "språklig kontamination" jag möjligtvis kan ha gjort mig skyldig till i rubriken ovan. Dessutom visar en enkel sökning på google att det är ett ganska vedertaget sätt att uttrycka sig på.

se tex

http://www.google.se/search?hl=sv&q=%22ta+tillvara+p%C3%A5%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Tror att orsaken till att jag - rätt oreflekterat ska sägas - skrev som jag skrev var att jag fick in ett som jag tyckte rätt snyggt rim i början av rubriken på det här sättet. Måste erkänna att jag fortfarande inte är riktigt säker på att det inte var värt det.

Men som sagt. Tack för din uppmärksamma synpunkt.)

Lars Rudström sa...

Varför är det för Sjölander och andra socialister så viktigt att återfå "makten"? Är det INTE viktigare att bygga upp en modern socialdemokratisk politik som lämnat 60/70-talets Palmedoktriner. Det var då SAP fjärmade sig från den svenske industriarbetarens visioner och ägnade sig helt åt uppbyggnad av en sjukligt stor offentlig administration med all dess verk, myndigheter, institutioner etc. Dock ej sjuk- och åldringsvården, den monterades ner under Palme!
Allt för att få röster av dem som "inte bet den hand som födde dem". Har inte Sjölander förstått detta är det bara att beklaga.

Johan Sjölander sa...

Nej Lars, makten är väl inte ett ändamål i sig, men en nödvändighet för att förändra samhället i rätt riktning. Och då är det ju så i en demokrati att för att få makten så måste man förtjäna den. I form av att man också får ett folkligt stöd för den politik man vill genomdriva. Att bygga upp en "modern socialdemokratisk politik" är därför en förutsättning för att få makten och därmed kunna genomföra denna politik.

Sedan delar jag inte till hundra procent din historieskrivning...

Anonym sa...

Nu äntligen har SAP fått en ledare som står starkt till vänster (enligt samtliga socialistbloggar och tidningsinlägg). Det var på tiden!
Nu har jag en koncis fråga till Sjölander, som rör sig bland de socialdemokratiska,politiska ledarna:
Kommer Juholt enligt din uppfattning som SAP-ledare äntligen driva frågan om avskaffandet av den obsoleta monarkin i Sverige?
Mvh
Lars Rudström

Johan Sjölander sa...

Lars:

Antagligen inte.

Lars Rudström sa...

Nej, kan tänka mig det. Som medlem i Republikanska Föreningen har jag nu funnit svaret, och lösningen.
Eftersom republikanerna och de socialdemokratiska monarkisterna inte kan finna en lösning, så gör vi så här: Sverige behåller monarkin i form av en kung som väljs av medborgarna på 10 år. Om den kungen inte motsvarar våra Förväntningar så väljer vi en ny! Dvs kungen är vår statschef, men ämbetet är inte ärvbart!
Det är demokrati i sin prydno, och så slipper vi tjafset om att en president är lika dyr som en kung.
Sedan överför vi nuvarande kungens slott ( vars kostnader drar hälften av kungens apanage) och flyttar över slottens skötsel och kostnader tiii Riksantikvarieämbetet!
Kan inte Juholt framföra denna lösning?
Jag menar allvar!

Gång Gång sa...

Håller helt med ett inlägg. Det heter inte "ta tillvara på". Det borde en journalist veta.
Börje

Johan Sjölander sa...

Nej, det är alldeles riktigt som du skriver. Och som jag sa ovan; jag lät mig helt enkelt förföras av flytet i alliterationen.

Är för övrigt inte journalist.

mvh Johan