onsdag, januari 16, 2008

Raket-Blair Reinfeldt

Vi var nog många som hickade till när Fredrik Reinfeldt i morse försökte jämföra sig själv med Bill Clinton. Dels för att statsministern, som Alexander Sofroniou påminner om, faktiskt stod på Bush sida senast det begav sig. Och dels för att det kanske är lite ska vi säga övermaga.

Men så funderade jag på vilken internationell statsman man egentligen skulle kunna jämföra Reinfeldt med. Och då kom jag att tänka på Tony Blair.

En inledande invändning är naturligtvis att Blair faktiskt är socialdemokrat. Förvisso inte på vänsterkanten, men ändå. Vi ska komma ihåg att bilden av den utpräglade högermannen är hyfsat överdriven, den offentliga sektorn byggdes ut rejält under hans tid för att ta ett exempel på motsatsen. Men bortsett från detta?

Tittar vi på Blair så ser vi en politiker som genom att triangulera inledningsvis bygger upp en enorm populäritet. Därefter vidtar en period av starkt folkligt stöd och en framgångsrik politisk gärning i regeringsställning. Slutet är däremot närmast tragiskt; tyngd under sjunkande opinionssiffror och ett politiskt misslyckade i Irak känns det väl närmast som en befrielse när han slutligen lämnar över och lämnar politiken för konsulteriets guldkantade värld.

Och det här passar ju faktiskt lite in på Reinfeldt. Fast han har gjort allting mycket snabbare, och hoppat över det där i mitten. Han triangulerade sig till populäritet och sedan blev han trött och bitter och impopulär.

Reinfeldt är helt enkelt lite av en raket-Blair. Och han har dessutom lyckats tappa styrfart och sympatier utan att en endaste soldat har behövt skickas till främmande land. Så ett tips till alla rekryterare på konsultfirmorna där ute. Håll er redo. Fredrik Reinfeldt kan vara up for grabs tidigare än ni tror.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Senast det begav sig för Bush d.y. var väl inte Clinton kandidat. Och när Clinton gick till val var väl inte Bush d.y. kandidat? Han slog Bush d.ä och Bob Dole respektive. Så vad är det man jämför egentligen?

Clintons politik har beskrivits som centrist, kanske något liknande svenska icke-socialister? BTW, Clinton och Bush d.ä. lär vara goda vänner.

fredrik sa...

Blair har väl också stårr vid Bush sida?

Katrine Kielos sa...

Åh Johan, nu tycker jag att du är orättvis mot Blair ;-) Jag gillar honom på många sätt (naturligtvis inte kriget).

http://www.expressen.se/kultur/1.675028

Jag håller dessutom fast vid min tidigare argumentation om att Blair och Reinfeldt är komplett olika:

http://kkielos.blogspot.com/2007/11/om-socialdemokratisk-frnyelse.html

Och jag skulle vilja hävda att Reinfeldt inte heller kan sägas ha triangulerat. Snarare applicerat lite grejer de lärt sig från kamraterna i USA. Luntzierat? Det borde skapas ett verb syftandes på Frank Luntz kommunikationsstrategier, men jag kommer inte på något som känns bra.

Anonym sa...

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_787511.svd

Du är ett skämt.