lördag, september 20, 2008

Intressant FRA-dementi från Odenberg

Förre försvarsministern Mikael Odenberg dementerar nu på SvD:s ledarblogg tidskriften Fokus uppgifter om att han skulle ha "sålt in" FRA-lagen till den borgerliga partiledarkretsen genom att påstå att det fanns en uppgörelse med socialdemokratin. 

"Självfallet var partiledarna informerade om min ambition att få med (s) och om arbetet för att åstadkomma detta (f ö bekräftat av dåvarande (s)-gruppledaren Britt Bohlin i Rapports dokumentär) men aldrig någonsin har jag påstått att saken redan skulle vara i hamn. Därtill faller ett sådant påstående i detta stadium på sin egen orimlighet. Även om socialdemokraterna skulle vara intresserade av en uppgörelse så är det självklart att de inte kan binda sig för det redan före en lagrådsremiss. Det vore ju närmast idiotiskt - och socialdemokraterna är inte idiotiska" skriver Odenberg själv. 

Och framförallt den sista passagen tycker åtminstone jag låter rätt rimlig. Odenbergs egna ord borde alltså innebära slutet för det lite märkliga blame-game:ande som PJ Anders Linder inledde under gårdagen när han skrev att "[r]egeringen sitter i klistret om FRA därför att de blev lurade av socialdemokraterna".  
Det här debaclet har regeringen Reinfeldt försatt sig i helt själva. Om nu någon hyste någon tvekan om den saken.
Andra som kommenterar detta är exempelvis Jonas Morian och Mary (hon med de moderata karamellerna). Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,  och annat intressant

4 kommentarer:

Jacob W sa...

Man bör dock hålla i minnet att Odenberg med största säkerhet har en egen agenda också. Han är ju inte direkt kompis med Regeringen nu.

CalleFridén sa...

Ett ännu större problem för Odenberg är ju att uppgifterna i Fokus kommer från folk som också var med: det är därför han inte kan få dementera, vilket han borde begripa. På sin höjd få med ett genmäle.
Uppenbarligen finns det inom Rosenbad ett behov av att kasta skit på honom - vilket inte förvånar mig. Men ingenstans i hans inlägg finns något som förändrar själva saken - att han och ett par till ville mer och manipulerade mer än vad som kan sägas vara OK

Johan Sjölander sa...

Jo, jag vill inte påstå att Odenberg är något sanningsvittne per automatik. Däremot har jag väldigt svårt att tro att han far med osanning för att skydda socialdemokraterna.

Teorin som PJ lanserar att det skulle vara (s) som lurat in den intet ont anande regeringen i FRA-träsket torde därför kunna avfärdas. Egentligen oavsett Mikael Odenberg ljuger eller talar sanning ovan.

putte sa...

Odenberg har ett antal gånger blivit överbevisad om att bluffa och ljuga i denna fråga. Exempelvis när han hävdade att FRA-lagen var nödvändig för att skydda svensk trupp i Afganistan. Dessutom tror jag inte att regeringskansliet just nu är intresserade av att smutskasta Odenberg eftersom han är en viktig opiniobildare för FRA-lagen.

Odenbergs dementier saknar trovärdighet.