lördag, september 20, 2008

Sjukvårdens framtid byggs underifrån

DN skriver idag om hur nedbrutna hierarkier och samverkan mellan olika personalkategorier inte bara gjort det roligare att jobba utan också ökat effektiviteten på kirurgkliniken på Karolinska Huddinge. Det är ett fantastiskt roligt reportage som beskriver en fantastiskt rolig utveckling. Dessutom säger det väldigt mycket om hur framtidsdebatten om den svenska sjukvården borde se ut. 
Vi har under de senaste tio tjugo åren suttit fast i en diskussion där den enda vägen framåt för sjukvården har sagts vara privatisering, och så kan man vara för eller mot detta. Men det är helt fel. Vad som behövs inom sjukvården är en kulturrevolution av det slag som DN beskriver i Karolinska Huddinge, där man lämnar den gamla närmast tayloranska organisationen bakom sig. Och det måste ske oavsett driftsformer. (Karolinska Huddinge ägs av landstinget, till exempel.)
Som socialdemokrat tycker jag också att det är uppenbart att detta ligger i linje med en traditionell socialdemokratisk uppfattning att makten ska flyttas ut på golvet, till de som faktiskt gör jobbet. Eller vad som åtminstone borde vara den traditionella socialdemokratiska uppfattningen...
Hur som. En rolig utveckling, och väldigt kul att den uppmärksammas av media. 
PS: Apropå bra media: ni har säkert redan läst den; men Fokus granskande reportage om FRA-frågan från igår är mästerlig journalistik. Samtidigt som det också sätter all annan politisk journalistik i det här landet i ett lätt förklenande ljus - som läsare inser man plötsligt hur mycket det är vi aldrig får veta om vad som egentligen händer i Sverige eftersom så få andra når upp i Anita Kratz och Torbjörn Nilssons nivåer. DS
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  och annat intressant

3 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Härligt, äntligen svart på vitt att man måste bryta ner den administrativa, byråkratiska apparaten och se sakernas tillstånd ur golvperspektiv. Det här har läkare och annan personal vetat länge och gett uttryck för, men våra folkvalda och dess direktörer har slutit ögon och öron och faktiskt hånat dem i samband med stora genomgripande beslut, bla a här i Västra Götaland.

Att vi som framhärdar i att detta är ett socialdemokratiskt synsätt, ska behöva be om ursäkt för att vi framför det, är skamligt. När våra riksdagsmän ostraffat kan få påstå att "köerna är det ultimata uttrycket för en demokratisk vård."

Farmorgun sa...

Ja, reportaget visar en variant på det spel, som pågick i Geijer-saken där Olof Palmes påhopp på DN:s Peter Bratt med en direkt lögn i riksdagens talarstol, visat makthavare sedan dess att det går att fokusera på en liten detalj, som är felaktig, och komma undan det stora hela. Nu sker samma sak med SVT Rapports inslag med Carl Bildt om underrättelseinformation som byts med diktaturländer. Således: Tro inte att sossar i toppen är bättre än moderater om det gäller en fråga där ledaren satsat mycket av sin prestige. Det riktigt sorgliga med detta är att politikerföraktet ökar och därmed tilltron till demokrati som styrelseform.

Fredrik Jansson sa...

Det låter ju sympatiskt. Låter för övrigt som något som jag skulle kunna gnälla på landstingssossar om.