söndag, april 18, 2010

Medieministerns man hotar TV4 efter avslöjanden om moderatfusk

Lena Adelsohn-Liljeroth (M) är Sveriges kulturminister. Ett av hennes viktigaste ansvarsområden är mediepolitiken. Ikväll lyckades TV4 fånga på bild när hennes man tillika före detta moderata partiledaren Ulf Adelsohn varnar kanalen för negativa konsekvenser som ska följa på de avslöjanden TV4-nyheterna i dagarna gjort om att den tidigare kända moderata valfuskskandalen har kopplingar rakt in i statsministerns närmsta krets. Och det hela låter som ett synopsis till en medelmåttig politisk thriller (inklusive den mäktiga statssekreteren i en skummisroll) men är tyvärr svensk politisk verklighet av idag.

 "Ni kommer att få så mycket problem" säger Ulf Adelsohn till TV4 nyheternas reporter med illa dold irritation. Och han verkar inte vara ensam om att försöka skrämma upp journalisterna. "Vi har blivit utsatta för viss påtryckning som naturligtvis syftar till att skrämma oss från att sända de här uppgifterna" avslöjar reportern och ser i slutet av inslaget själv geuint skakad ut efter vad hon uppenbarligen utsatts för.

Och kanske kan man som TV4:s journalist själv gör förklara det hela med valrörelsenerver. Men det kan inte vara hela sanningen. Det finns någon typ av problem inom den moderata organisationskulturen där själva ursprungsfrågan om valfusket går i lite väl stor samklang med den typ av motreaktioner vi nu ser exempel på. Med tanke på att moderaterna är det parti som i praktiken styr landet är frågan om hur den kulturen ser ut betydligt större än bara en intern angelägenhet för bara det moderata samlingspartiet (eller ännu mindre någon lokal partiorganisation, vilket statsministern försöker hävda).

På kort sikt måste nu frågan om vad kulturministerns man egentligen menade med de "problem" som ska drabba TV4 utredas. Men utöver det verkar det dessutom vara någonting som är synnerligen ruttet i Danmarks rike, för att travestera Hamlet. All heder till de moderater som själva inser att mörkläggning och nedtystning inte är ett bra sätt att lösa problem på. Men med tanke på hur stämningsläget verkar vara i övrigt inom det parti som idag styr över regeringsmakten kan jag inte påstå att jag är avundsjuk på deras situation.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: