torsdag, februari 17, 2011

Överbeläggningar, kollektivtrafikkaos och makthavare som flyr sitt politiska ansvar

"Vi börjar tappa tålamodet eftersom det inte tas några beslut över huvud taget i de här frågorna. Problemet har i många år varit väl känt". Det säger Carl-Göran Ericsson, chefsläkare på Danderyds sjukhus till DN med anledning av den krisartade överbeläggningen på Stockholms sjukhus som tidningen rapporterar om idag. Stefan Engqvist på Karolinska sjukhuset fyller i och uttrycker sig som att politikernas "senfärdighet" är "provocerande mot alla dem som jobbar i vården och mot alla de utredningar som gjorts". Och det stora problemet är att de har helt rätt.

Jag kan själv som oppositionspolitiker i landstinget vittna om att situationen med vårdplatsbristen inte på något sätt är en blixt från klar himmel. Tvärtom. I åratal har signalerna varit tydliga. Ursäkterna för att slippa ta tag i problemet har varit lika många som fantastirika. Mycket skjuts på framtiden i och med att ingen torkar ta det stora greppet om vad som ska hända med Stockholms sjukvård när det nya universitetssjukhuset i Solna står klart. Fromma förhoppningar knyts till en medicinteknisk utveckling som kommer att göra själva vårdplatsbegreppet obsolet. Eller så gör man som landstingsrådet Anna Starbrink (fp) i DN:s artikel: lägger skulden på de sjukhus man som ägare och enda kund egentligen själv är ytterst ansvarig för.

Situationen på sjukhusen börjar därför se ut som den gör i kollektivtrafiken. Vi ser problemen hopa sig men istället för ledarskap och politiskt ansvarstagande skyller de som sitter på makten ifrån sig. Beter sig som om man bara blundar tillräckligt hårt så kommer det onda att försvinna. Eller så räknar man kallt med att om man bara håller huvudet tillräckligt lågt så är det ingen som kommer att förstå vem det egentligen är som bär ansvaret.

Det är naturligtvis en fullkomligt otillständig situation. För både patienter, personal och kollektivtrafikresenärer. Och en viktig påminnelse för oss i oppositionen att det finns viktigare arbetsuppgifter än att bara ägna oss åt internt navelskåderi. För om inte de i beslutsfattande ställning självmant är beredda att kliva fram och ta ansvar så måste de tvingas till det. Jag tänker åtminstone personligen göra mitt yttersta för att så blir fallet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Magnus Nordlund sa...

Dina partikamrater som regerar VG-region har åstadkommit en situation som inte är ett spår bättre än den i Stockholm.

Skillnaden är bara att chefläkarna i VG-region saknar den integritet som kollegorna i Stockholm uppenbarligen besitter. Hos oss lallar de glatt med de (socialdemokratiska) majoritetspolitikerna som hävdar att allt är väl.

Sanningen är nog den att Ni landstingspolitiker, oavsett partifärg, visat att ert sätt att försöka detaljstyra vården leder till oacceptabla förhållanden vid alla stora akutsjukhus.

Jag hoppas att staten snart tar över som huvudman, så att Du och dina kompisar får försörja Er på annat sätt.

Mvh

Magnus Nordlund
Uddevalla