tisdag, februari 15, 2011

Om vad som händer framför ögonen på oss utan att vi gör något

"Om jag ser några personer som uppenbart är i färde med att begå ett bankrån så ingriper jag. Så fungerar inte samhället när det handlar om barn i riskmiljöer. Man inte bara inväntar att brottet verkligen har begåtts mitt framför ögonen på en. Sedan avvaktar man i många fall att någon faktiskt anmäler det hela också. Innan man gör något. Men då är det redan försent." 

Ungefär så uttryckte sig en polis jag häromdagen hade förmånen att äta en lång och givande lunch tillsammans med. Han gav också många skakade exempel på exakt vad det var han menade. I många fall är det "det gamla vanliga". Revirpinkeri mellan olika verksamheter (skola, social, polis etc). Strävan efter att hitta enklast möjliga lösning, att skicka problemet någon annanstans. Ibland så enkelt som bristande kompetens.

Jag träffade för en tid sedan en person som arbetade på förskola. Hon menade på fullt allvar att hon redan när barnen var i fyraårsåldern kunde peka ut vilka det skulle gå bra för, och vilka som inte skulle klara sig. Säkert överdrev hon för poängens skull. Det finns många exempel på människor som lyckas trotsa samhällets negativa förväntningar på dem. Och tyvärr också exempel på det motsatta. I slutändan är vi alla trots allt individer.

Men lika säkert var hon inte helt ute och cyklade. Det finns riskfaktorer och samhälleliga strukturer som allvarligt påverkar din möjligheter. Som begränsar eller frigör. Och det finns också något hoppfullt i detta. För samhälleliga strukturer går att ändra på. Vi behöver alltså inte sitta still och titta på hur bankrånet begås framför våra ögon. Vi kan göra skillnad. Och förhindra att något brott överhuvudtaget kommer att begås. 

Ofta handlar det om synnerligen osexiga saker. Kompetent vuxen personal i ungas närhet. En polismakt som är närvarande även mellan utryckningarna. Ett förebyggade arbetete som fångar upp och förebygger inte minst psykisk ohälsa. Stöd även för och riktat gentemot föräldrar. Den gamla välkända samordningen.

Och personligen är jag väldigt glad över att det finns åtminstone en aktiv polis där ute som faktiskt bryr sig. Det är en känsla som bara den gör de timmar jag ägnade åt denna lunch värt det.

PS: Hoppas ni har uppmärksammat kampanjen Vart femte barn som handlar om alla de barn som just idag lever i familjer som präglas av alkoholmissbruk. En viktig påminnelse.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Britta Sethson sa...

Hörde en barnmorska som jobbade på mödravården som sa ungefär samma som din förskollärare.

Vi vet innan barnet är fött om det är i riskzonen !!!

Finns en ekonom som har räknat på det hela. En halvmiljon i investering på en unge som har det svårt kan ge en halv miljard i besparade utgifter i FK och kriminalvård senare. Ja jag säger du det vad kortsiktigt vi tänker.

Johan Sjölander sa...

Britta: verkligen. Du understryker verkligen en viktig poäng: i slutändan tjänar vi alla på ett samhälle som tar sig råd att arbeta förebyggande. Tack för din kommentar.

Lars Flemström sa...

Jag har också hört en barnmorska säga samma sak. Det var ett möte hos Kristdemokraterna och barnmorskan hade just tillträtt som landstingsråd för kd. Redan på fosterstadiet kunde hon förutsäga vilka barn som skulle bli kríminella som vuxna.

Det låter kanske väldigt bra med ett kd-landstingsråd, som försvarar aborter. Men när hon vid ett senare tillfälle motiverar detta med vad hon sett som barnmorska.

Frågan är ju då vem som avgör vilka barn som ska födas. Aborten är formellt frivillig ja, men det är väl ingen hemlighet att gravida kvinnor i ekonomiskt eller socialt utsatta situationer, kan utsättas för ordentliga övertalningsförsök av barnmorskor och annan personal att göra abort.

Och det är ju helt uppenbart att kd använder aborträtten som en förevändning för den sociala nedrustning som partiet bidrar till i regeringsställning. Det låter ju väldigt "kristet" att folk ska ta ansvar för sin egen sexualitet och inte göra barn, som är oönskade av kd-politikerna.

Därtill har dessa kd-politiker mage att valtala i frikyrkorna och påstår att de "problematiserar aborternas etiska dimension". Det ger inge fler fullbordade graviditeter, om de nu verkigen vill att en fullbordad graviditet ska fullföljas även om barnet behöver försörjas av samhället. Och inte heller motverkar de aborter med sänkta löner och sämre anställningsskydd i människans mest fertila ålder.

Britta Sethson sa...

Det lät väldigt konstigt det där med kd-politikern och aborter. Påminde en del om gamla tiders steriliseringskampanjer. Huvva!

Jag menar nog att när man i mödravården ser att mamman och dess ofödda barn behöver mer stöd än andra ska det också ges. Vem vet: Kanske är det just detta barn som blir Sverige nye Jussi Björling eller framstående industriman eller 400 meters-löparen som tar OS-guld. Kanske blir det "bara" en av alla kärleksfulla fäder som står vid löpande bandet på Volvo ....