onsdag, oktober 19, 2011

Så fruktansvärt oansvarig privatisering av barn- och ungdomspsykiatrin i Botkyrka

Idag togs de första stegen på vägen mot en privatisering av barn- och ungdomspsykiatrin i Botkyrka när förslaget bifölls av den borgerliga majoriteten i landstingets beredning för folkhälsa och psykiatri. Tyvärr är det ett fullständigt oansvarigt beslut som nu är på väg att fattas och jag reserverade mig kraftigt. Utan några argument förutom de rent ideologiska kastar nu moderaterna och deras stödpartier mot den engagerade personalgruppens vilja ut en verksamhet som är på rätt väg i en skakig privatiseringsprocess som vi inte har en aning om hur den slutar. Riskerna med detta är stora och uppenbara, de eventuella vinsterna diffusa och osäkra.

För någon vecka sedan var jag och besökte verksamheten på deras mottagning ute i Fittja. Det var en engagerad och orolig personalgrupp jag fick träffa. Några av dem hade aktivt sökt sig till just dit för att de gillade hur de arbetade. De kunde visa upp kalla siffror på kötider och liknande som visade att mottagningen står sig riktigt bra i jämförelse med andra delar av barn- och ungdomspsykiatrin. Och nu ställde de sig alla samma fråga: när det nu faktiskt fungerar och går framåt, varför slå sönder detta?

Det finns stora utvecklingsbehov inom hela psykiatrin i Stockholm. Inte minst gäller det på barn- och ungdomssidan. Det handlar om tillgänglighet, effektivitet, evidenssäkrade metoder: en mängd saker. Stockholmsregionen präglas också av enorma hälsoklyftor som vi borde ägna all kraft åt att motverka. Men istället för att ta tag i allt detta ägnar sig den borgerliga politiska majoriteten åt privatiseringspolitik som ett självändamål. Ingen analys är gjord utom det grundläggande antagandet privat är bra, offentligt dåligt. Och tyvärr är de som riskerar mest alltid de som har minst att säga till om; de barn- och unga som drabbas eftersom de är beroende av vårdens kvalitet och tillgänglighet.

Stockholms län har Sveriges mest privatiserade sjukvård. Men den är varken bäst eller billigast. Det borde få till och med den borgerliga majoriteten att fundera. Tyvärr finns det inga som helst tecken på att det är på väg att hända. Och den oansvariga privatiseringen av barn- och ungdomspsykiatrin i Botkyrka är bara ytterligare ett exempel på den saken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Jonas sa...

Förstår inte personalen att en arbetsgivare med vinstintresse kommer att få dem att jobba ännu bättre?

Den hippokratiska eden är ute. In med Carema och Göran Thingwall.