torsdag, september 29, 2011

Om a-kassan och socialdemokratins ekonomiska trovärdighet

Högerideologen Johan Norberg fångade för ett tag sedan i några få ord kärnan i det socialdemokratiska moderniseringsbudskapet. "Deras [socialdemokraternas] starkaste argument för att vara ett modernt parti är att de är de enda som garanterar strukturomvandling eftersom de bejakar kreativ förstörelse med hjälp av en välfärdsstat som ger trygghet i övergång till nya jobb" konstaterade han - i samband med en helt annan fråga - på sin blogg och det är naturligtvis alldeles sant. Och det är också därför känslorna svallat så heta efter det att det via media börjat komma rykten i svang om att socialdemokraterna i sin kommande budgetmotion är beredda att backa på kraven när det gäller att reparera arbetslöshetsförsäkringen efter den borgerliga regeringens misskötsel. 

Enligt gårdagens Rapport så fanns det ett förslag från den politiska ledningen i gruppen att de vill bibehålla dagens A-kassa och därmed släppa kravet på höjd ersättning till de arbetslösa. Enligt samma inslag väckte detta förslag - och några andra - häftiga interna reaktioner. Jag vet inte hur mycket det ligger i detta men redan under kvällen kom något av en dementi från Juholts egen facebooksida: "Regeringen har medvetet förstört A-kassan och sjukförsäkringen. Båda ska repareras. Idag har endast 4 procent av de arbetslösa 80% i ersättning. Det är skandal. Vi kommer behöva bygga en ny à-kassa [sic] som är en omställningsförsäkring där 80% av löntagarna ha 80% i ersättning. Det är en förutsättning för omställning o tillväxt. Vår budget kommer om några dagar. Det är många som nu vill sprida olika rykten" skrev han där.

Jag har ingen aning om vad som ligger bakom allt detta. Den här typen av medial ryktesspridning runt interna politiska processer i riksdagsgruppen är naturligtvis extremt olycklig. Men om vi bortser från det finns det en sakpolitisk kärna här som är väsentligt mycket viktigare. Den handlar om hur en gemensam arbetslöshetsförsäkring om den fungerar väl faktiskt är en av kärnorna i den socialdemokratiska ekonomiska politiken, en bro mellan tillväxt- och jämlikhetsbudskapet.  En sådan politisk grundpelare får inte slarvas bort.

Arbetslöshetsförsäkringen har i den allmänna debatten alltför mycket kommit att förknippas med att vara ett "bidrag" för de som "råkat bli arbetslösa". Men huvudpoängen med försäkringen är faktiskt att den ska underlätta och möjliggöra en strukturomvandling på mänskliga villkor. Svensk vänster har med socialdemokratin i spetsen sedan länge förstått att vi inte bygger framtiden genom att med näbbar och klor försvara varenda gammalt jobb. Istället handlar det om att lägga grunden för det nya, men också - vilket högern aldrig har förstått - att göra detta på ett sätt så att det helt enkelt fungerar för oss människor som lever mitt i alltihopa. Det är lätt att sitta uppe i sitt elfenbenstorn och säga "strukturomvandling" och "kreativ förstörelse" men för vanligt folk betyder samma ord nedläggningar, osäkerhet, arbetslöshet, livsförutsättningar som plötsligt ändras drastiskt helt utanför din egen kontroll.

Och en sådan otrygghet skapar motreaktioner. Vi människor är inga viljeslösa mähän som glatt låter oss svepas med i ekonomins virvelvindar. På ett eller annat sätt kommer vi att sätta oss till motvärn mot en utveckling vi upplever som hotfull, och i en demokrati har vi dessutom rätt stora möjligheter att göra det. Och då finns det två sätt: antingen så säger man nej till utvecklingen, eller så bejakar man den men kräver att den ska ske på ett sätt så att den fungerar för oss alla och ingen lämnas efter. En fungerande arbetslöshetsförsäkring är den del av denna senare strategi.

Då finns det stora problem i dagens försäkring (och alla kan inte skyllas enbart på den borgerliga regeringen). Ett sådant är att den i praktiken ger inkomsttrygghet till så få. Det är det Juholts 80-80 princip handlar om. Ska vi bygga Sverige starkt för framtiden måste dessa problem åtgärdas. Det är det riktiga perspektivet på själva sakfrågan. Men låt oss vara ärliga: det är inte så det framställs.

Valrörelsen 2010 kom mycket att handla om att perspektiven "what´s in it for me?" (skattesänkningar) ställdes mot"what´s in it for them" (solidaritet med de utsatta). Men den fråga socialdemokratin måste lyckas svara på är snarare "what´s in it for us". Vad tjänar vi, tillsammans, på en politik som håller samman landet och leder till utveckling? Uppenbarligen har socialdemokratin åtminstone hitintills varit oförmögna att förklara arbetslöshetsförsäkringsfrågan i de termerna. 

Orsakerna till detta är säkert flera. Det tycks finnas en (mer eller mindre) utbredd uppfattning om att a-kassan förvandlats till någon sorts livstidsersättning utan krav på motprestation. Detta undergräver systemets legitimitet. Utan att veta säkert förefaller det rimligt att den typen av inställningar ökar i takt med att försäkringen de facto ger inkomstskydd till färre (det blir mer what's in it för them över det hela). I den politiska diskussionen har den borgerliga bilden av a-kassan som en "gyllne bur" som låser fast människor i utanförskap hursomhelst blivit oförtjänt stark.

Det hänger säkert också samman med socialdemokratins tappade trovärdighet i ekonomiska frågor överlag. A-kassan blir en utgift, någonting måhända sympatiskt men inget som sätts i samband med landets långsiktiga utveckling. Vanliga löntagare förväntas vara med och betala för (andras) a-kassa på samma sätt som vi förväntas sträcka ut det där berömda paraplyet över den som det regnar på. Problemet med den bilden är att den bara fungerar så länge du själv är säker på att solen kommer att fortsätta stråla över dig själv. Och den tryggheten är det allt färre som känner idag. 

Håkan Juholts dementi på facebook hade där det goda med sig att den resonerade i dessa termer. Det är mycket bra. Men hela mediecirkusen signalerar tyvärr en osäkerhet runt något som borde vara en hörnsten i den socialdemokratiska ekonomiska politiken.

Där krävs nu både politisk fingerfärdighet och pedagogisk skicklighet. Socialdemokratin måste lyckas bevisa att vi fortfarande har en genomtänkt strategi för hur vi vill bygga Sverige starkt i framtiden och socialdemokratin måste lyckas visa hur de olika delarna i den strategin hänger samman.  

En stark och välfungerande arbetslöshetsförsäkring som underlättar en strukturomvandling på mänskliga villkor är då en lite för viktig bit i det pusslet för att få slarvas bort.

Om detta skriver många: tex Röda berget, Peter Andersson, Johan Westerholm, Högberg. För att lista några av the usual suspects ;) Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

M. E. sa...

Jag skrev såhär på Sommestads blogg i dag:

”Ska vi alla snabbt och enkelt kunna ta oss mellan städer och samhällen med bra kollektivtrafit, och gå till våra arbeten, eller ska vi drivas in i ett motorvägslandskap utformat för bil?”

Jag håller med om att detta förstås är aktuellt, men på ett skrämmande sätt, för det tyder på att dagens politiska och ekonomiska system, nu som förr, gör att man ställer samma frågor som för femtio år sen.

Sedan vill jag komma med en eloge till Mona Sahlin som i alla fall inte vurmade för kärnkraften. Nu har ju Juholt börja göra precis det hon sa och kritiserades för efter valförlusten + att han vurmar för kärnkraft. Sen tyckar han om kultur också, vackert så, men lite kosmetika kan tyckas, kulturens villkår är ju införlivade med samhällets.

Det vi ser nu är helt enkelt den sista delen i att S visar sig som det maktparti det har blivit. Makt på kort sikt är viktigare än allt annat helt enkelt. Is i magen finns inte. Reflektionsförmågan är det också si sådär med när makt på kort sikt är allt man har i huvet. S är fortfarande ett parti där man kan leka demokrati osv. Men tyvärr är det just det, en lek, medan det som i verkligheten betyder något i partiet är makten på kort sikt. Tyvärr, därför att det fortfarande finns ett antal människor inom S som verkligen brinner för något och verkligen tror att det ska löna sig inom S.

Juholt och hans ekonomiske talesman har helt säkert sina idéer om varför det går trögt för S. Tyvärr tror de nog att en anpassning till M kommer att ordna saker i Stockholm och därmed leda till seger i nästa val. Dock tror jag att det har gått trögt för S efter att Juholt blev vald eftersom han inte känns trovärdig. Väljarna har lärt sig att inte ta S på allvar när de lovar guld och gröna skogar, utan se vad som ligger där konkret. Och konkret förstår varje väljare att den ekonomiska politiken till S är ungefär som M. Detta har de förstått mer och mer efterhand som S sedan 90-talet mer och mer blivit ett högerparti. Juholts och hans ekonomiske talesmans goda humör minner nog ganska många om hur de lät sig luras ganska länge på 90-talet och även en bit in på nästa årtionde. De känns nog för många som för mig som clowner. Och clowner ska vara just det. Man vill inte se clowner i sådana positioner. Så är det bara. Det som kan vara kul show i en cirkus, blir inte så kul när det handlar om att förnedra de som röstat på en.

Sett i ett större perspektiv tillhör S helt enkelt denna elit (och alla de som följer den) som tror att dagens ekonomiska system på något sätt är slutstationen. Tittar man på historien, kan man få ett intryck av vad som kan efterfölja sådan hybris. Det känns som att vi har intressanta saker framför oss. Nixon och Reagan satte stöten in för att dagens ekonomiska system skulle utbredas vidare. Kanske satte de därmed också stöten in för dess sammanbrott? Dominans och monopol brukar följas av annat… Kanske ett jämlikt samhälle?

Anonym sa...

A-kassan har missbrukat. Från
90-talet minns jag en jobbare uppe
i Norrland som i tv berättade att han gått på a-kassa i 18 år! Alltså a-kasseperioder varvade med
"åtgärder." Folk glömmer inte så
lätt.