måndag, oktober 13, 2008

Vad socialdemokrati handlar om

"... därför att min känsla revolterar mot en sakernas ordning, som dömer de ojämförligt flesta att stanna i växten och kväva sina bästa stämningars längtan."

Det svarade Hjalmar Branting när han i tidningen Stormklockan fick frågan ”varför är du socialdemokrat” (året var 1912). Och frågan är om någon varken senare eller tidigare uttryckt den socialdemokratiska frihetslängtan mer pricksäkert. Ulf Bjereld lyfter upp citatet på sin blogg, och det gör han helt rätt i. I en tid då politik alltför lätt reduceras till spel och/eller teknik finns det all anledning att påminna om de verkliga värden som faktiskt alltjämt utgör politikens kärna.

För övrigt så måste jag helt enkelt uppmana alla som till äventyrs inte redan gör det att omedelbart gå in på den just nu utan tvekan bästa svenska politiska bloggen – Cattis blogg. Ta inlägg som det här, det här eller varför inte det här så förstår du vad jag menar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Catti Ullström sa...

Ojoj, sånt här blir jag generad när jag läser. Och glad av, förstås.

Skulle fiö placera din blogg högt på topplistan. :-)

//Catti

Anonym sa...

Att som socialdemokrat ta ett jobb som går ut på att förhärliga Attendo Care är oförlåtligt.
Attendo Care tar livet av människor

ulf

Fredrik Jansson sa...

Brantings förslag hade förmodligen varit bortglömt om det inte var för att Zäta Höglund hade citerat det i sin stora Brantingbiografi (som i sin tur var hans returbiljett in i socialdemokratin). Och han kom väl ihåg citatet för att han var redaktör för Stormklockan (som i sin tur var organ för det gamla ungdomsförbundet) när det begav sig.

Avdelning: Onödigt vetande.

Fredrik Jansson sa...

Citat inte förslag, såklart.