De senaste veckorna har den svenska politiska debatten graviterat runt tre bokstäver. RUT, eller den av den borgerliga regeringen införda avdragsrätten för hushållsnära tjänster. Både opposition och regeringspartier har förhållit sig till denna heta potatis som vore den ödesfrågan som skulle kunna avgöra valet. LO har bett opinionsinstitutet Novus Opinion fråga folk om detta stämmer. Och klyftan mellan de frågor som diskuteras i det politiska och mediala etablissemanget och bland vanligt folk tycks onekligen avgrundsdjup.
Under perioden fjärde till åttonde mars - alltså den tid då frågan om RUT-avdrag fullkomligt dominerade den mediala politiska debatten - uppgav en procent av de tillrågade att de tyckte detta var den viktigaste frågan. Att jämföra med tex arbetslösheten (41%) eller vården (5%). Och jag tror ärligt talat att även det är en grov överskattning av frågans betydelse. Hade inte diskussionen varit upp på nyhetssändningarna varje kväll hade man inte ens fått ihop denna lilla procentenhet.
Vilket understryks av den andra frågan som ställs; hur många som tycker att skattesubventioner av hushållsnära tjänster är ett bra sätt att prioritera resurser. Här svarar två procent att de tycker det; andra föredrar andra prioriteringar (företrädesvis att anställa fler inom den offentliga sektorn). Ett bedövande tydligt resultat.
Under mandatperioden räknar regeringen själva med att det kommer ha försvunnit i storleksordningen 60 000 tjänster inom den gemensamma välfärden. Som landstingspolitiker i Stockholm har jag själv kunnat följa detta från första parkett. Ekonomiska åtstramningar har tvingat fram stora personalminskningar inom sjukvården. Det handlar om allt från rena uppsägningar till så kallade tysta varsel. Detta kanske inte syns i den offentliga mediala debatten, men det märks i verkligheten.
Och det är bakgrunden till att folk svarar som de gör. De förstår helt enkelt vad det hela egentligen handlar om. Mer om undersökningen kan du läsa här
Läs även andra bloggares åsikter om politik, RUT, avdrag för hushållsnära tjänster, val 2010, opinion, lo och annat intressant
6 kommentarer:
Tack för din fina analys! Tänkvärt!
Johan, du är min nya idol och dagens hjälte! Jag niger och glädjs när jag läser!
Tiotusentack för sans i debatten!
Kanske kan man glädjas åt det faktum att folk har fått vita jobb
betalar skatt och samlar pensionspoäng. Men det kanske Du tycker man skall skita i ?
Leif: som jag skrev är jag mer bekymrad över de betydligt fler tjänster (vita jobb, betala skatt, pensionspoäng) som försvunnit och håller på att försvinna inom vården, skolan och omsorgen än de fåtal jobb som till en enorm kostnad eventuellt har tillkommit tack vare RUT-avdraget.
Är inte du det också? Handen på hjärtat.
Det är naturligtvis besvärande att kommunerna ,som numera uppvisar bättre kassaflöde än tidigare inte anlitar tillräckligt med personal.
Det tycks bygga på det att kommunerna kommer undan för lätt som de alltid har gjort genom att skylla på små resurser utom när det gäller att bygga musikens hus(fast kostnad över 20 år?) eller arenor som även de skapar fast kostnad under lång tid.
Varför inte ändra RUT avdraget till att gälla på äldreboende och liknande i kommunal regi. Det borde väl vara möjligt enligt gällande lag om privata företag kan utföra arbeten i hemmen. RUT-avdraget borde för övrigt vara en rabatt på arbetskostnaden. Uttryckt i kronor per 1oo:- .
Det behöver inte vara 64:- per hundring men kanske 40:- och gälla alla oavsett skatteskala.
Alliansen (jag är moderat) lovade sänka de höga skatterna men har enbart klarat av de lägre - vackert så - något som S missat under alla år. Men de som har 64% i skatt kompenseras väl nu via RUT-avdraget. Det vore mest juste att redovisa våra löner varje månad och ange Bruttolön-arbetsgivaravgift-löneskatt och det som blir kvar.
Det en aning tråkiga är att de rödgröna har ett ankare som flyter ovanpå i form av Lars Ohly - han som inte är kommunist i dag?
Faktum är - vilket jag tjatar om hela tiden - är att svartjobbandet ökat med ROT och RUT. Hittills har vi inte sett att antalet NYA skattebetalare ökat.
Vi kan inte ens säga att det är de långtidsarbetslösa och lågutbildade som fått RUT-jobben. Istället fullkomligt kryllar det av hitresta arbetare från Baltikum, som är här sex månader, rekryterade av ett städbolag som drivs av landsmän.
Skicka en kommentar