onsdag, juli 06, 2011

Döden för centern, drömmen för Jonas Sjöstedt

Jag tror nu inte värst mycket på snacket om att miljöpartiet skulle kunna ta plats i regeringen Reinfeldt. (Se Expressen här.) Eller ens att regeringen skulle kunna göra (mp) till någon typ av mer permanent stödparti. Men eftersom rykten nu surrar kan det vara värt att fundera över vilka de politiska konsekvenserna skulle vara om det blev verklighet.

Om miljöpartiet - all in eller bara delvis - allierar sig med alliansregeringen innebär det att ett parti som nådde stora väljarframgångar som en del av ett rödgrönt samarbete som syftade till att byta ut Fredrik Reinfeldt som statsminister plötsligt blir det parti som räddar kvar Fredrik Reinfeldt som statsminister. Detta går inte att komma runt. Oavsett hur "borgerliga" de miljöpartistiska väljarna är, oavsett vilka framgångar miljöpartiet når i de evenentuella förhandlingarna, detta kommer att skapa osäkerhet hos mp:s nuvarande väljare. Och det är ett faktum.

Det andra säkra vi kan säga är att regeringen Reinfeldt - framförallt om det tar in miljöpartiet i regeringen - ger en väldigt legitimitet till ett parti de tidigare varit motståndare till. Signalen till borgerliga väljare blir tydlig. De här människorna är helt ok, de när (nästan) som vi.

Vad ett närmande mellan regeringen och miljöpartiet innebär är alltså en rejäl ompositionering på den politiska kartan. Och det är inte svårt att se vilka som är de tydliga vinnarna och förlorarna på den.

Vad gäller miljöpartiet själva är det lite svårt att säga. De kommer att förlora delar av den nuvarande väljarkåren, men å andra sidan möjligtvis kunna nå andra. Förmodligen kommer man att förlora - förmodligen till och med stort - men vi kan inte veta säkert.

Två andra saker blir däremot tydliga. Det första är att centerpartiets försök att bli borgerlighetens miljövänliga småskalighetsparti får sin slutgiltiga dödsdom. Det andra är att det skapar ett drömläge för till exempel Jonas Sjöstedt som ny vänsterledare; han har redan uttalat att hans ambition är att färga vänsterpartiet grönt, ett mer borgerligt miljöparti i knäna på regeringen Reinfeldt ger honom potentiella väljare en masse att håva in. 

Även för mitt parti socialdemokraterna skulle en sådan utveckling ge stora politiska möjligheter, inte minst där jag är verksam, i Stockholm. En mer framtidsinriktad, grönare och modernare socialdemokrati skulle då kunna hämta in stort hos väljare som gillade miljöpartiets mix av ungdomlig storstadsprofil med moralisk ryggrad i frågor om sociala skillnader, miljö, jämställdhet etc.

Som sagt har jag väldigt svårt att tro att scenariot blir verklighet. De miljöpartister jag träffar i landstingspolitiken i Stockholm känns exempelvis väldigt icke-borgerliga. Tycker att samma sak präglar det nationella ledarskapet.

Men. Det faktum att borgerligheten förlorade sin riksdagsmajoritet i höstens val kommer att påverka svensk politik i grunden. De diskussioner vi ser just nu är egentligen bara en logisk konsekvens av detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant  

Inga kommentarer: