När Fredrik Reinfeldt gjorde sin partisekreterare Per Schlingmann till statssekreterare i stadsrådsberedningen med ansvar för att marknadsföra den borgerliga regeringen var kritiken omfattande för att gränsen mellan vad som var parti och vad som var stat/regering nu suddades ut. Idag tar de fyra borgerliga partiledarna detta ännu länge. I en debattartikel på DN-debatt gör de en stor sak av att regeringen nu ska tillsätta en Framtidskommission, där de fyra partiledarna ska få sitta tillsammans med ett gäng experter och fundera över vad man ska göra med framtiden. Borgerlig idéutveckling blir nu en fråga för staten och skattebetalarna.
Personligen har jag inga problem med att de borgerliga partierna efter fyra år i regeringen känner sig lite idéfattiga. Så kan det bli. Varför vi skattebetalare nu ska förväntas lyfta på hatten och jubla för att de nu tänker använda sig av statens resurser för att finansiera någon säkert jättetrevlig seminarieövning där de får bolla idéer med varandra är däremot svårare att se.
Hade ambitionen varit att skapa en bred diskussion om de stora framtidsfrågorna är det en sak. Det finns former för det, exempelvis genom en parlamentarisk utredning. Dagens almedalsutspel är däremot något helt annat. Även om det inte var avsikten, sätter det obarmhärtigt fingret på en borgerlighet som dels saknar egna idéer för framtiden, dels så saka växt ihop med den statsapparat de bara för några år sedan var djupa kritiker till.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, regeringen, alliansen, framtidskommission, almedalen och annat intressant
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar