måndag, november 27, 2006

Vänster – framåt

Via Marta Axner får jag kunskap om broderskaparen Peter Weideruds recept för hur socialdemokratin ska röra sig. Han menar att vi måste lämna den förödande konflikten mellan vänster/bevara – höger/förnya bakom oss, och istället röra oss – som han säger – vänster/framåt.

Och jag kan inte annat än hålla med. I detta ligger en kritik av både socialdemokratiska så kallade förnyare och traditionalister. Förnyarna, för att de faktiskt har gjort det lite för lätt för sig när de anammat en borgerlig världsbild och borgerliga politiska lösningar, och traditionalisterna, för att de faktiskt blivit för konservativt tillbakablickande.

Hur ser då en vänster/framåt strategi ut? Vilka frågor ligger i fokus? Mitt spontana svar är att den måste bygga runt axeln arbete-jämlikhet-miljö. Arbetslinjen återupprättas, och det handlar om det goda arbetet. En socialdemokratisk regering måste vidare vara en garant för minskade klyftor och minskat utanförskap. Och den ekologiska hållbarheten kan inte annat än vara en självklar politisk grundplåt.

Det är en politik för människor som vill jobba och göra rätt för sig men som inte okritiskt accepterar allting arbetsgivaren tar sig för, som tycker att vi ska ta hand om varandra och att samhället ska vara solidariskt och som förstår vilka ekologiska utmaningar vi som planet står inför. Helt enkelt en politik för vanligt folk. Jag tror den går att få stöd för.

Samtidigt. Det är lätt att säga tulipanaros. Men Peter Weideruds perspektiv utgör åtminstone en spännande utgångspunkt för att sedan kunna mejsla fram konkreta politiska förslag och idéer.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant.

Inga kommentarer: