onsdag, maj 17, 2006

Ok. Dagens Industri ÄR ett kampanjorgan.

Igår kom ny statistik om läget på arbetsmarknaden. Under första kvartalet ökade antalet anställda med 1,6 procent. 62 000 personer mer fick jobb. Detta framgår också i morgonens DI. I en liten notis. Huvudnyhet är istället att jobben minskar – i industrin!

Alltså. Det går bra på arbetsmarknaden. Dagens Industri vinklar detta som att det går dåligt på arbetsmarknaden. Och jag vill inte på något sätt vara konspiratorisk. Men är det inte så att den vinklingen passar rätt så bra in i – låt oss säga – högeralliansens historieskrivning?

Jag brukar ofta argumentera mot dem som hävdar att svenska folket är lurat eller förlett att rösta på det ena eller andra sättet. Men vi får verklighet hoppas att de som läser Dagens Industri även har andra informationskällor. Eller åtminstone har klart för sig vilken politisk agenda den egna morgontidningen har föresatt sig att följa.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. Du har helt rätt. Borgerligheten kan inte lyckas med sin valrörelse om de inte först får väljarna att tro att det går dåligt för Sverige. Det är en tråkig taktik som jag både tror och hoppas att borgarna förlorar på.

Per Hagwall sa...

Vilken DI läser du? Nåja, då kan du bortse från den här propagandaartikeln också förstår jag.

Men det är klart, den påpekade faktiskt långt ned att
"I mars var 5,5 procent av arbetskraften i Sverige utan arbete, vilket är oförändrat jämfört med samma tidpunkt förra året. [...]
Förutom de 246.000 öppet arbetslösa stod i mars ytterligare 144.000 personer utan arbete och var sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska program."


Det förstår jag att du inte vill höra...

Johan Sjölander sa...

Per, vad jag kommenterade var nyhetsvärderingen. Som kommer til uttryck i rubriksättning, vad som lyfts fram var etc. Och om du tar den artikel du länkar till, och jämför hur stort utrymme den får med nyheten om de minskade anställningarna i industrin. Tja. Det blir rätt tydligt.

Men jag hävdar inte att de ljuger. Bara att de väljer att skildra verkligheten på ett visst sätt. Och att det blev rätt så tydligt just idag.

Tobias sa...

Det sorgliga är att vare sig journalister eller redaktioner vågar erkänna att de är parter i en debatt. Genom sitt sätt att skriva, rubricera och skildra - men allra främst genom sin nyhetsvärdering - gynnar respektive missgynnar de olika parter och intressen. Detta är väl ganska många eniga om, utom just journalister och nyhetsredaktioner. Sällan ser vi en nyhetsredaktion som självkritiskt och öppet redoviser varifrån deras nyhetskällor kommer och på vems initiativ en nyhet blir till. Väldigt få nyheter lär bli till genom redaktionens egen nyfikenhet. Väldigt många fler nyheter lär bli till tack vare pressmeddelanden från alliansen eller Svenskt näringsliv. Inte nödvändigtvis fel, men att det är så tyst om det gör att det blir knas.