söndag, maj 21, 2006

Strategi för vänstern på nätet

Hur ska vänstern i allmänhet och arbetarrörelsen i synnerhet förhålla sig till nätet. Vilken strategi ska vi ha? Vad ska vi göra, och hur?

Efter NätRot06 har många tankar virvlat runt i huvudet. Jag försöker nedan fästa ner några av dem i ett punktprogram. Det är snarare en skiss än en konkret idé, mer ett utkast än ett färdigt förslag. Men som en utgångspunkt för en diskussion hoppas jag de kan fungera.

  • Satsa på folkbildning. Folkhögskolor och ABF borde genomföra bloggarutbildningar. Ligg i framkant tekniskt. Knyt allianser mellan ”politiker” och ”tekniker”. Erbjud verktyg. Satsa särskilt på grupper som idag är underrepresenterade på nätet.
  • Träffas även fysiskt. Ordna möten mellan bloggare, både lokalt och större arrangemang. Gör detta till forum för meningsutbyten, lärande men också social samvaro.
  • Bygg upp fakta- och argumentdatabaser, tillgängliga för alla. Gör det lättare att punktera näthögerns myter om till exempel det svenska näringsklimatet. Möjliggör för alla där ute med olika typer av kunskaper att bidra – kanske enligt någon typ av Wikipediamodell.
  • Understöd en flora av tankesmedjor. Skapa möjligheter för fler att komma fram med idéer och tankar. Disponera om i budgetarna från kortsiktig till långsiktig opinionsbildning. Inrätta någon typ av fondlösningar som möjliggör exempelvis författande av idélitteratur.
  • Ordna ett ordentligt utbytesprogram med andra länder för lärande och inspiration. Ordna studieresor, bjud in gäster och använd självklart även nätet i kontaktskapandet.

Så där. Några idéer. Klart inspirerade av dagens (gårdagens) övningar i riksdagshuset. Kanske kan de fungera som någon typ av underlag för en fortsatt diskussion. Och kanske kan de också inspirera till någon typ av handling.

För en mer politisk analys av vänsterns förhållande till nätet och bloggosfären, se för övrigt vad jag skrev häromdagen. Kan vänstern erövra bloggosfären, frågade jag mig då.

9 kommentarer:

Gork sa...

En till punkt:

Gör bloggarna privata, och inte till partibloggar. En bloggare som alltid tvingas försvara en partilinje blir trist och förutsägbar, och kommmer inte att kunna ändra ståndpunkt oavsett hur ultra-fel bloggaren har. Låt bloggaren indirekt erkänna att ett partimedlemskap är en något av en maktallians mellan personer med liknande grundvärderingar för att få igenom några av sina idéer i utbyte mot att andra får igen sina.

Blogginläggen på s-info kan tjäna som varnande exempel hur det inte ska se ut. Jag har inte läst så många, men de inlägg jag har läst ser mer eller mindre ut som LO-affischer.

Johan Sjölander sa...

Om du menar att bloggar ska uttrycka personliga åsikter och inte en partilinje så håller jag med. Om du menar att det finns en motsättning mellan att vara medlem/aktiv i ett parti och att blogga håller jag inte med. Tror att det offentliga samtalet skulle förlora väldigt mycket om alla som också ville göra någonting med sina idéer i verkligheten stängdes ute från det.

Gork sa...

Om du menar att bloggar ska uttrycka personliga åsikter och inte en partilinje ..

Det är precis det jag menar.

Jag ser heller ingen motsättning mellan att blogga privat och vara partimedlem. Det kräver dock att man klargör att det faktiskt är en privat blogg som inte har med partiet att göra. Dvs, bloggaren kan och får (för partiet) ge uttryck för åsikter som går emot partilinjen, och partiet är inte på något sätt ansvarig för det som skrivs på bloggen.

Anonym sa...

Ah, en blogg i min smak. Vill bara tillfoga att man som socialdemokrat faktiskt i alla väder har en koppling till partiet, vilket flera borde tänka på.

CV sa...

Jag tycker också Lennart Frantzells förslag att skapa något av typen Daily Kos är spännande att fundera vidare på.
RS
kulturbloggen.com

Johan Sjölander sa...

Jepp, håller med om detta sista. Kan säker kombineras med min tredje punkt för övrigt. Någon som känner sig hågad att dra igång?

Anonym sa...

Det här är en så in i h-vete viktig fråga. Vi måste tänka på sikt, 10-15 år. Var ska vi stå då. Nätet kommer inte försvinna. Media däremot kommer få något ordenligt att konkurera med...

Anonym sa...

För en svenska Daily skulle man kunna sätta upp samma programvara som frimedia.se använder. Där kan man samla ett gäng männsikor som lägger in nyheter i form av referat till bloggar.

Johan Sjölander sa...

Jag är med. När kör vi igång?