tisdag, december 02, 2008

Stockholmsfientlighet in action

Kulturpolitisk budgetdebatt i riksdagens kammare. En fråga som avhandlas är naturligtvis den fria entrén till statliga museer som den borgerliga regeringen avskaffat. Så plötsligt kryper det fram. Göteborgsmoderaten Cecilia Magnusson fräser till. ”Vad är det för rättvisa när stockholmarna ska få fri entré medan alla andra museer i övriga landet inte omfattas?” säger hon retoriskt (se protokollet här).

Och visst. Om moderaterna hade velat utvidga den fria entrén till att gälla på fler ställen. Då hade hennes resonemang haft någon typ av konsekvens. Men nu. Nu blir det bara bittert avundsjukt. Eftersom det här är bra för vissa men inte för alla så ska det bort bort bort!

Fri entréreformen var bra för att man med en relativt liten investering fick ut väldigt mycket mer kultur för pengarna. Väldigt många fler tog del av den verksamhet staten ändå lägger oerhört stora pengar på. När entreavgifterna återinfördes sjönk besökstalen drastiskt. Samtidigt som kostnaderna i skattekronor för de statliga museerna till 95 procent eller nått i den storleksordningen låg kvar.

Men det är Cecilia Magnusson mot. För att det var stockholmare som tjänade på det. Ibland säger korta uttalanden sagda i en hastig bisats allt du egentligen behöver veta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur många statliga museum finns det i Stockholm?
Ni har väl dessutom den enda operan som har statligt stöd? Visst har Stockholms kulturliv orättmätiga ekonomiska fördelar gentemot resten av Sveriges?

Johan Sjölander sa...

Anonym - visst finns det mycket statlig kulturverksamhet i Stockholm (om än inte all, vilket är viktigt att komma ihåg). Därför är det viktigt att satsa på kultur i hela landet (som exempelvis via länsscenerna, riksutställningar, och annat).

Så om moderaterna vore för mer kultur i landet skulle jag hålla med. Men nu är de mot bra kulturpolitik bara för att den till största delen "gynnar" stockholmare (vilket dessutom är en sanning med modifikation, det finns statliga museer även på andra ställen och många som besöker stockholms museer är själva på besök).

Moderaterna accepterar ju att den största delen av kulturbudgeten går till Stockholm. Vad de är emot är en politik som gör att vanliga människor också tar del av kulturen - eftersom de är stockholmare. Det är den argumentationen jag tycker är avslöjande.

Anonym sa...

Anonym: Stockholm har en opera som uppbär stadsbidrag. Detsamma har Göteborg, Malmö, Karlstad och Umeå.