måndag, februari 23, 2009

Är det så här Sveriges industriella framtid hanteras?

"Rent generellt kommer regeringen med nya besked varje gång de har presskonferens." Det säger Saabs vd Jan Åke Jonsson till DI (se här) och man kan mer än ana irritationen, ilskan och frustrationen bakom orden. I en lång artikel går han sedan på punkt efter punkt igenom hur den borgerliga regeringen rakt av misskött hanteringen av Saab-frågan genom att ständigt komma med olika och skiftande besked. Och det här är upprörande inte bara för att det handlar om ett stort svenskt företag (sådana kommer och går, kanske egentligen till och med lite för sällan) utan för att det handlar om Sveriges framtid som en framstående högteknologisk industrination.

För det är det som är så irriterande i hela den här frågan. Att så många försöker få det till att kraven på ett mer ansvarsfullt hanterande av Saab-frågan skulle handla om ett förgäves försök att rädda de gamla jobben, när det egentligen handlar om att skapa så goda förutsättningar som möjligt för framtidens nya jobb genom att se till att vi behåller en industriell kompetens som behövs om vi ska kunna stå oss i den globala konkurrensen efter lågkonjunkturen.

Den borgerliga regeringens politik har misslyckats på punkt efter punkt. Idag kan vi exempelvis läsa om hur de skärpta reglerna i a-kassan som skulle motverka deltidsarbetslösheten har fått helt motsatta effekter. Samtidigt kan vi också ta del av opinionsundersökningar som hävdar att glappet mellan regeringen och oppositionen nu mer eller mindre har "smält samman". Förklaringen till detta ska antas vara att regeringen upplevs ha hanterat krisen.

Och jag läser återigen Jan Åke Jonsson och jag förstår verkligen inte vilken kris det är regeringen ska ha hanterat. Svensk politik är inne i en mycket underlig fas just nu. Det ställer stora krav på oss som ser behovet av en ny färdriktning för Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , oc annat intressant

5 kommentarer:

Anonym sa...

Öh...har du varit bortrest på sistone eller hur har det annars undgått dig att de flesta stöder alliansen i frågan?

Johan Sjölander sa...

Det är i sådana fall väldigt illa, men tanke på hur katastrofalt dåligt regeringen har hanterat frågan. Men jag tror att det där kommer att ändra sig ju mer folk sätter sig in i vad det egentligen är som står på spel här.

Baccus sa...

Eftersom du varit utomlands kan du läsa ifatt dig här:

http://baccusblogg.wordpress.com/2009/02/22/oppositionens-svar-pa-vad-gor-vi-med-saab-lars-hojer-skatten-maria-och-peter-hojer-bensinen-och-mona-vet-inte/

Johan Sjölander sa...

Öh, nej, jag har inte varit utomlands. Däremot har jag kommenterat inlägget ovan. Kanske lite syrligt, men från hjärtat.

Anonym sa...

Utåt sett verkar inte regeringen har koll på vad de sysslar med.