onsdag, februari 25, 2009

Hårda fakta om Filippa Reinfeldts sjukvårdsmisslyckande

Genom att sammanställa en mängd offentlig statistik och fakta har socialdemokraterna i Stockholms läns landsting i en rapport lyckats visa bortom varje tvivel vad många av oss länge misstänkt: Filippa Reinfeldts sjukvårdspolitiska experiment med Vårdval Stockholm är ett misslyckande som ökar klassklyftorna i vården och leder till en sämre kvalitativ vård i stora delar av länet.

Det den moderatstyrda majoriteten inte förstår (eller så gör den det, och det är i sådana fall värre) är nämligen den enkla sanningen att människor är olika och har därmed också olika behov. Konstruerar du system enligt någon sorts millimeterrättvisemodell där varje besök och varje område ska ersättas exakt likadant (i stort sett) oavsett vårdtyngd blir resultatet inte rättvisa utan en fruktansvärd orättvisa. Vilket vi nu kan se är fallet i Stockholm.

Jag är inte mot valfrihet i vården. Tvärtom. Men Vårdval Stockholm är inte ett valfrihetssystem. Det är ett omfördelningssystem, som drar bort resurser från de områden och människor som behöver dem mest. Det borde fler än socialdemokraterna i Stockholms län reagera mot.

Själva rapporten inklusive bilagor hittar du här

Läs även mer till exempel här:
Ta från de fattiga och ge till de rika - Aftonbladet
S: sämre vår på många vårdcentraler - SR
Personalen orkar inte mer - DN
"Vårdvalet har skapat groteska orättvisor - DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Olah Örtengren sa...

Jag kan med 95% säkerhet säga att denna undersökningen är lögnaktig - eftersom socialdemokraterna aldrig någonsin tidigare levererat en fullständigt sanningsenligt rapport.

Johan Sjölander sa...

Olah. Tyvärr är det sådana som du som gör att det borgerliga vanstyret i Stockholm kan fortsätta. Folk som blundar för verkligheten och istället lutar sig tillbaka på sina egna fördomar.

Jag vet att du inte kommer att göra det men ändå: läs rapporten. Kom med sakliga invändningar. Eller håll med. För någon sorts demokratis skull. Eller bara för att det är så rackarns pinsamt annars.

Anonym sa...

Har tragglat mig igenom rapporten. Som pdf's inte tillåter att man klipper och klistrar har jag bara minnet till hjälp och som jag inte än har gått till nån geriatriker - finns inte hos husläkarn här heller utan det blir remiss i så fall - blir det som det blir. Men jag fattade att man tog med en tredjedel av vårdcentralerna i undersökningen, att barnavårdscentraler, mödravårdscentraler och en annan kategori(?) inte var med - varför? - och att telefonkonsultationer/uppföljningar hade minskat drastiskt och att det sågs som dåligt och att läkare fick göra sköterskors jobb, vilket jag tycker är rätt åt dem. Eventuell kritik mot själva undersökningen måste komma från någon som är insatt, som kan ställa de rätta frågorna i dessa sadistiska, förlåt, statistiska tider.

Det jag saknade var hur VV-STHLM påverkar familjer med sjuka barn, hur svårt det är att få vård vid akut sjukdom, hur medelsvensson upplever sin vård, hur han/hon får vettiga, förebyggande och tidsenliga hälsoråd. För det krävs nog en enkät med patienterna.

Antar att barnens vård är säkrad eftersom barnavårdscentraler inte tas med? Ingen försämring där?

Antar också att Filippa Reinfeldt är ensam ansvarig för Vårdval Stockholm eller dess enda talesman eftersom hennes namn är så prominent i kritiken?

A-K Roth

Johan Sjölander sa...

Hej AK. Undersökningen omfattar alla offentliga v-c, som jag förstått det av den anledningen att det är för dessa det finns offentlig statistik. Men eftersom dessa fortfarande utgör en tredjedel av vårdcentralerna, och eftersom de dessutom finns i alla olika delar av länet (från Rinkeby till Norrtälje till Östermalm) så finns det ingen anledning att misstänka att bilden skulle se annorlunda ut om alla vc ingick i undersökningen. Tvärtom - med tanke på att privata vc tenderar att etavblera sig i mer välmående områden så förstärks snarast bilden.

(Orsaken till att andra verksamheter inte ingår är att de inte omfattas av vårdvalet. Och då skulle det bli direkt vilseledande att ha med även dem.)

Sedan är Filippa Reinfeldt naturligtvis inte ensamt ansvarig för vårdval Stockholm. Men hon är den högsta ansvariga, eftersom hon är sjukvårdslandstingsråd.

Anonym sa...

Tack för svar. Man kanske då kan anta att hur det än går upp och ner i tillgång och kvalitet på allmänvården av olika anledningar, så kommer mödravårdscentraler och barnavårdscentraler att verka på ett fortsatt bra sätt för alla delar av kommunen.

A-K