onsdag, augusti 11, 2010

Briljant konspirationsteori

"Don´t  mention the war". Det Fawlty towers-inspirerade rådet fick författaren Robert Harris när han mitt under brinnande Irakkrig var på middagsbjudning hemma hos dåvarande premiärministerparet Tony och Cherie Blair. Om han följde det då vet jag inte. Men när han några år senare skrev den politiska thrillern The Ghost (nyligen filmatiserad av Roman Polanski som Spökskrivaren) gjorde han det inte. Det är i fiktionens form en svidande uppgörelse med en lätt förklädd Blairs syn på USA, kriget mot terrorismen, den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna.

Handlingen kretsar runt en spökskrivare som får i uppdrag att färdigställa en nyligen avgången brittisk premiärministers (med klara likheter med ni-vet-vem) memoarer. Filmen har jag inte sett, men boken är alldeles utmärkt. Inspirerad av Harris och på temat politiska spökskrivare presenterar Peter Kadhammar idag en alldeles briljant konspirationsteori i en krönika i Aftonbladet (OBS: krönikan innehåller en Harrisspoiler).

Bakgrunden är Maud Olofsson bok “Ett land av friherrinnor”. För spökskrivare där är nämligen ingen annan än före detta socialdemokraten Greger Hatt. Eller som Kadhammar själv skriver:

“ Gissa vem som är spökskrivare åt Maud Olofsson.
Greger Hatt!
Fattar ni? Allt hänger ihop.
Han är en socialdemokratisk mullvad med uppdrag att sänka Olofsson. Hennes bok är så marterande trist att de som tänker rösta på henne somnar och missar valet.
Centerpartiet är historia. Uppdraget slutfört.”

Och visst är det en konspirationsteori värdig Robert Harris? Och om den stämmer kommer det att finnas anledning att verkligen omvärdera Greger Hatt. Att ge sig så djupt undercover i centerland för att i hemlighet verka för ett regeringsskifte är en uppoffring som bara måste hyllas.

Vi får se om Spökskrivaren går bra på bio. I sådana fall finns ju här ett fantastiskt uppslag till tema för uppföljaren. Frågan är bara vem Polanski så sätter i rollen som den hjältemodiga Greger Hatt?

 och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kunde ha kramat Peter Kadhammar
för att han tog upp det här
Ja högern har ju bulvaner lite
varstans och det vinklas hit
vill vi i pressen.
Heja Greger Hatt

Enn Kokk sa...

Lysande tanke från Kadhammars sida, men Greger Hatt hade en del kontroversiella åsikter redan innan han lämnade socialdemokratin.

För en kräftskiva på 68an skrev jag, på den tiden han var socialdemokrat, följande snapsvisa:

GREGERS HUTT

Min hutt är från Systemet,
systemköpt är min hutt.
Men är den köpt på Konsum
så är det Gregers hutt.

A-K Roth sa...

Skulle gärna hjälpa den tuffa ångermanländskan med lycklig barndom med en utlandsröst i höst, trots påstådd långtråkig bok, om bara för att s-v-mp vore helt omöjligt pga Ohly, m helt omöjligt pga Bildt, fp inte aktuellt pga somligas utspel om språktester för invandrare, KD för religiöst,och SD alldeles komplett omöjligt. Har hört begreppet kamrat 4%, men nu låter det som c är home free. En sorglig dag när s lierade sig med v. Kommer att stå oppositionen dyrt att man körde över Mona där, spekluleras det.