måndag, augusti 23, 2010

Ungdomsarbetslösheten: en synvilla som ska lösas med Star Trek-metodik

Sven-Erik Österberg skriven en idag befriande rolig uppgörelse med den borgerliga arbetsmarknadspolitiken på Aftonbladets debattsida. Och visst går det lätt att skratta åt hur djurhealing, hypnos och frigörande måleri blir de metoder den moderatledda regeringen använder för att hjälpa arbetslösa till ett jobb. Men bakom de bisarra inslagen finns naturligtvis en bister verklighet.

Jag tror egentligen inte att problemet är jobbcoacherna som sådana. Det finns säkert vissa av dem som utför ett bra arbete, och det finns säkert vissa arbetslösa som mest av allt behöver coaching. Problemen är istället två andra.

Det första är naturligtvis att snabba volymåtgärder fått ersätta kvalificerade utbildningsinsatser. Svenskt Näringsliv rapporterade exempelvis så sent som i våras att vart femte rekryteringsförsök - trots massarbetslösheten - misslyckades. I det läget säger det sig självt att det inte är kristallhealing folk behöver, utan ordentlig utbildning som ger en kompetens som gör att man klarar av att ta de jobb som faktiskt finns där. 

Det andra problemet är att fixeringen vid coacher bygger på en syn där problemen med arbetslösheten ligger hos de arbetslösa individernas självförtroende, inte i att det finns för få jobb. Effektiva åtgärder som att satsa på den offentliga sektorn eller på de offentliga investeringarna får stryka på foten för passiva massåtgärder inom arbetsmarknadspolitiken.

Stefan Carlén skriver idag en mycket läsvärd krönika som kraftfullt och initierat tar loven av påståendet att den nuvarande regeringen "klarat krisen bra". "... om man bara tittar på eurostats statistik så har arbetslösheten i Sverige stigit mer än i många andra europeiska länder under krisen. Detta trots fördelarna som vi haft av vår självständiga krona. Alliansregeringens underlåtenhet att snabbt och effektivt stimulera ekonomin med egna stimulanspaket är fortfarande något som gör att vi tvingas leva med hög arbetslöshet lång tid framöver" skriver Carlén. 

Och detta är ett misslyckande som inte går att skyla över med frigörande måleri och Star Trek-metodik. Även om den borgerliga regeringen uppenbarligen verkar försöka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

jobbgrillen.se sa...

Att inte kristallhealing löser ungdomsarbetslösheten kan vi nog vara överrens om, men vad ska göras? Gå in på jobbgrillen.se och debattera

Martin sa...

Gör din röst hörd på Valresultatet
http://www.valresultatet.se

Anonym sa...

Socialdemokraterna hade väl ganska många år på sig för att ändra en skenande långtidsarbetslöshet bland ungdomar och invandrare. Man vågar ännu inte i Sverige ta debatten om LAS som em hämsko på arbetslösheten. I Danmark har man infört flexicurity. Ett liknande system måste införas i Sverige. Alla vill inte och kan inte jobba med skola, vård, omsorg. Jag tror inte att danskarna känner sig mer otrygga på arbetsmarknaden än svenskarna.

Anders