lördag, augusti 14, 2010

Begåvat om moderaternas politiska språk

Lena Andersson skriver idag en oerhört begåvad kolumn i DN. Kärna eller frukt kallar hon den, och det anspelar på den diskussion om "välfärdens kärna" som under det senaste året förts allt högljuddare från borgerlig håll (jag skrev tidigare om upprinnelsen av den till exempel här och här). Men mer än något annat är texten en väldigt fingertoppskänslig analys av framförallt moderaternas användande av det politiska språket. 

"Att treprocentig mjölk betraktas som fet men fyraprocentig keso som mager är konstigt men en tankekonstruktion av det slag Moderaterna begripit" sammanfattar Lena Andersson själv lite av huvudpoängen i det egna budskapet. Eller applicerat på resonemanget om välfärdens kärna: "Genom att framhålla att den [välfärdens kärna, min anm] ska värnas verkar det som om moderaterna blivit ett välfärdsparti. Det är en lingvistisk villa. Vad de säger med begreppet är inte att de satsar på välfärden. De säger att det räcker med kärnan."

Alltså. De gamla moderaterna sa vad de ville ta bort. De "nya" moderaterna berättar vad det är de vill ha kvar. Mjölken är fet men Keson är mager.

En mycket bra text. Läs den. Andra som kommenterar är Kristina Persdotter på unga s-kvinnor Rebellas blogg och Johannes Åsberg på Bios Politikos.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset,den ska jag läsa
När moderaterna pratar
välfärd är det som med kejsarens
nya kläder
DET ÄR JU INTE ALLS SANT
Synvillor och illusioner
och i längden bedrar domsig bara

Chris B sa...

En bra artikel i DN minsann! Ett tag trodde jag att DN slutat med sitt jobb, dvs. att granska makten och istället gått över till att granska oppositionen. Men det här var alltså ett välkommet undantag.

cavatus.wordpress.com sa...

Sommarens våldtäktsepidemi bortförklaras av myndigheterna på olika vis. Läs en svidande vidräkning med politikerna som sviker kvinnorna:

www.korta.nu/jc