fredag, november 19, 2010

Vikten av att inte göra med socialdemokratiska partiet vad vi gjorde med SSU

I dagens Fokus har jag förmånen att tillsammans med några av arbetarrörelsens finest få utveckla min syn på var socialdemokratin behöver. Jag resonerar om vikten av en jobbpolitik som tar sin utgångspunkt i dagens verkliga arbetsmarknad, vikten av att hålla ihop samhället och inte stänga stora grupper utanför trygghetsförsäkringarna, om bostadspolitiken och en hel del annat. Dessutom för jag ett tycker jag själv väldigt viktigt resonemang om hur farligt det blir om socialdemokraterna idag fastnar i de ideologiska låsningar och falangtänkande som totalkvaddade den intellektuella nivån på diskussionen inom SSU när jag var aktiv där på nittio- och början av nollnoll-talet.

Texten är skriven av Torbjörn Nilsson och heter Efter Sahlin. Förutom mig är det bland andra Dany Kessel, Marika Lindgren-Åsbrink, Irene Wennemo och Evin Cetin som är med och diskuterar. Och dom säger fantastiskt begåvade saker, allesammans. Vilket ju är en anledning så god som någon att läsa artikeln. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Nicklas Eriksson sa...

Om S och SSU inte var så ogrundat livrädda för trottar (ärligt, jag FATTAR inte den där grejen) så skulle ni kanske kunna tillåta fri tendensbildning som vi har i Socialistiska Partiet. Vi mår vara rätt få medlemmar, men falangstrider? Nix pix. Vill någon starta en tendens så är det betydligt nyttigare att det görs i öppen dager än att man smyger med det och gör det till en fraktion.

Kraxpelax sa...

http://www.expressen.se/nyheter/1.2218922/partiledarfavoriternas-okanda-motioner

Veronica Palm vill förbjuda pornografi! Nu är hon DEFINITIVT min favorit. Heja Veronica! Som lojal katolik kan jag försäkra att du har oreserverat stöd från den största av feminister: Jungfru Maria.

Och inte minst: från hivpreventionssynpunkt är, som FÖLJAKTLIGEN lätt inses, Veronica Palm det korrekta alternativet.

Jag lägger in det här på Moderskeppet också. På TVÅ relevanta ställen.

- Peter Ingestad aka Kraxpelax, mäktig Doldis

Torgny Landin sa...

Mycket bra artikel.
Fast jag har svårt att se att vi kommer runt SSU-falangerna. Det kommer krävas mycket av oss för att göra det.
Jag menar, det är samma människor som var aktiva i SSU då som nu hörs i eftervalsdebatten och försöker analysera förlusten - eller rättare sagt vara den som formulerar problemet och då också såklart har lösningen.

Kanske är det mina minnen från SSU som färgar bilden men det mesta som sagts i eftervalsdebatten låter som ekon från förr. Ingen som var aktiv då har sagt/skrivit något efter valet som överraskat mig ännu.
Vi har alla bara blivit lite äldre. Man kan ju hoppas att några av oss har växt upp lite också.