fredag, juni 03, 2005

Hat, förakt, demokrati

Både Nathalie Sundesten-Landin och Karin Berg har skrivit oerhört intressanta inlägg om hot mot politiker på sina respektive bloggar. Bland annat tar de bägge upp den typ av hatpropaganda som vissa krönikörer (läs Natalia Kazmierska) sprider.

Själv har jag aldrig tyckt att Natalia Kazmierska är så mycket att uppröras över. Jag har alltid tyckt att hon är som uppföljningen på filmen om Linda Skugge; råare, plumpare och mycket, mycket sämre.

Men kanske har jag fel, slår det mig. Kanske finns det människor där ute som tar hennes uppskruvade vulgärretorik på allvar. Historiskt sett har medelklassens klasshat och förakt varit ett livsfarligt bränsle för anti-demokratiska rörelser. Demokrati är ett ömtåligt ting, och den svenska demokratin bygger på att vanliga människor som Nathalie och Karin är beredda att ta på sig förtroendeuppdrag, ikläda sig politikerrollen.

Natalia Kazmierska tjänar pengar på att uppmana till mobbing av förtroendevalda. Det må vara hänt. Vad som däremot förtjänar mer diskussion är hur vi på allvar skapar förutsättningar för en verklig folkrörelsedemokrati, i vilken vanliga människor vill/kan/vågar ta ett gemensamt ansvar och gå in i politiken. Där finns mycket att göra, och det brådskar.

3 kommentarer:

Nathalie Sundesten Landin sa...

Du har kanske rätt att Natalia inte är mycket att uppröras över. Problemet är kanske att hon fått enormt mycket reklam via våra bloggar... :-)
Tack för att du skrev vidare på detta.

Anonym sa...

Tack för att du skriver vidare om detta som är ett viktigt ämne. Tycker som du att vi bör diskutera hur vi skapar föresättningar för en verklig folkrörelsedemokrati.
Något vi kan prata om i korridoren :-)

Johan Sjölander sa...

Det är klart att en skribent som NK vill provocera, i syfte att få uppmärksamhet. Men om vi kan använda henne som ett vulgärt exempel på något som faktiskt finns i vårt samhälle, och som behöver bemötas, kanske vi får ta att vi ger henne den uppmärksamheten. Jag vet inte. Ibland är det faktiskt fegt att inte reagera på provokationer.