lördag, januari 07, 2006

Ökad ledning för (s)amarbetet i SKOP

I dagens SKOP-undersökning, genomförd under vad som måste vara de värsta veckorna någonsin för (s) i svensk politisk historia, ökar ledningen för samarbetarspartierna. Det skiljer nu 3,7 procentenheter mellan blocken – till högeralliansens nackdel. Det innebär en ökning med 1,4 procentenheter sedan förra månaden. För socialdemokraterna är det ingen markant ökning (+0,2 enheter) – men heller ingen minskning. Trots den omfattande kritik mot regeringen som präglade perioden.

Nu ska undersökningar alltid tas med en nypa salt. Segern i nästa år val är på intet sätt given. Högeralliansen har varit både klantiga och oföretagsamma under perioden, det har gjort återhämtningen enklare.

Men i grunden visar den på något som varit tydligt hela hösten. Smekmånaden för Reinfeldt och hans ”nya” moderater är över. Politiken kommer i förgrunden. Dessutom går det bra för svensk ekonomi, vilket ger förutsättningar för regeringen att ta tag i de problem svenskarna anser vara angelägna. Förutsättningarna inför valet är goda.

2005 var på många sätt ett hemskt år. 2006 verkar bara kunna bli bättre.

PS. Bifogar för övrigt denna länk till Sveriges Radio och deras minnesspecial om Olof Palme. Väl värt ett besök. DS

Inga kommentarer: