onsdag, december 03, 2008

Ha ha ha ha ha … men inte är det ironi (tyvärr)

Diktaturkramaren Johan Stael von Holstein är ju för jävla rolig. Som i sin senaste krönika när han når helt häpnadsväckande höjder, till exempel. Men frågan är om det egentligen inte blir ännu roligare när unghögern dessutom går ut och försvarar JSvH eftersom han skulle vara … ironisk. Om det bara vore så väl.

För ironi innebär, för att citera Wikipedia, att man använder ”en stilfigur som innebär att det finns en skillnad mellan vad som sägs och vad som egentligen menas.” Och som ironiker vore ju Stael von Holstein alldeles lysande. Då skulle han ju egentligen mena att arbetare inte är avundsjuka, att diktaturer inte är ok så länge de är kapitalistiska, kanske till och med att sossarna inte har förvandlat svenska folket till en hoper fantsilösa nickedockor.

Men problemet är ju att han menar just precis så. Han tycker vad han skriver (eventuellt hårddrar han lite för att provocera). Och det blir fortfarande kul, eftersom han argumenterar så erbarmerligt dåligt att vem som helst kan se att han har fel. Men vi skrattar ju inte med honom, utan åt. Det är det som är skillnaden gentemot en "riktig" komiker.

Fler som skriver om detta är Jonas Morian, Alexandra och Badlands Hyena (som ju är ironisk, på riktigt alltså)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och annat intressant

8 kommentarer:

Anders Dahlberg sa...

Men läs sossarna istället för arbetarna och tänk statligt övertag av volvo (=vilket ger miljonförluster för staten alltså nerdragningar i välfärden).

Fast alla sossar säger att han har fel utan att säga varför, är det han eller ni som missar målet så totalt??

Anonym sa...

Vad är så fruktansvärt fel i krönikan? Sifferuppgifterna? Klart att det kostar betydligt mindre att bygga bilar i Asien. Titta på TATA som nu lanserar en bil för 20 000 kronor. Ska ett statligt ägt Volvo konkurrera på sådana villkor? Hur? Det enda sättet som jag ser, är att skita i det, eller att subventionera, vilket kostar enorma summor.

Men det är klart. Det är alltid lättare att vara substanslös och raljerande, istället för att komma med saklig kritik, självständigt tänkande och god argumentation.

Fredrik Stangel sa...

Då kanske herrar Dahlberg och Peterson kan ge rent konkreta råd för hur man lämpligast ska dra ned den svenske arbetaren (som i Staël von Holsteins värld förresten faktavidrigt antas vara en homogen grupp) till låglöneproletariatländernas sociala och ekonomiska nivå? Samt förklara hur det skulle lösa de problem vi har i Sverige? För det är ju de facto den lösning Staël von Holstein, medvetet eller omedvetet, förespråkar. I krönika på krönika.

Att Kina eller Indien skulle kunna slå ut Sverige från den globala spelplanen är trams. Detta synsätt kallas med en teknisk term för merkantilism, och förkastades av vetenskapen redan i slutet av 1700-talet. Det borde åtminstone varenda liberal med någon som helst ekonomisk allmänbildning känna till.

Anders Dahlberg sa...

jag tycker verkligen inte att den svenska arbetaren ska sänkas vart får du det ifrån, dina fördomar?

Men om vi ska ta över statliga bolag så fort det går dåligt då kommer pengar gå till att rädda företag som kanske skulle stängas när och de som arbetar där jobba på ett annat företag som fungerar bättre.

För ska vi plöja ner skattepengar i ett företag som inte fungerar så kommer vi bli tvingade att dra ner på välfärden och det vill ingen!

Anonym sa...

Tack Anders Dahlberg!
Du har helt rätt. Ingen vill arbetarna något illa, men det kommer att gå illa om vi skivker huvudet i sanden och inte har någon strategi.

Lägg enorma pengar på grön teknik. Se till att Sverige är olje och kol oberoende till 2015 och vi blir rikas i världen. ALLA kommer behöva köpa den kunskapen.

Johan Sjölander sa...

"jag tycker verkligen inte att den svenska arbetaren ska sänkas vart får du det ifrån, dina fördomar?"

Nu ska inte jag svara för någon annan, men en tänkbar källa är ju Stael von Holsteins krönika (som ju är det vi diskuterar här, right?)!

Och sedan - varför jag inte diskuterar krönikan seriöst? Jo, helt enkelt för att det inte är en seriös krönika.

Visst kan vi prata strukturomvandling, globalisering, arbetets förädlingsprocesser, balansen arbete-kapital, effekter av hög respektive låg grad av lönespridning på ett lands långsiktiga tillväxt etc etc. Men att göra det med Johan von Holstein som har någon sorts 1800-talssyn på industriarbetare som fullkomligt utbytbara, bortskämda och avundssjuka??? Nej tack.

Så ärligt talat, pojkar och flickor. Om ni är intresserade av seriösa politiska samtal så ska ni nog hålla er borta från Johan von Holstein som ledstjärna och vän.

Anders Dahlberg sa...

"Lägg enorma pengar på grön teknik. Se till att Sverige är olje och kol oberoende till 2015 och vi blir rikas i världen. ALLA kommer behöva köpa den kunskapen."

Precis dom här målen har Centerpartiet tagit (kanske 2025 som årtal kommer inte riktigt ihåg..)

Men alltså arbetarna är inte utbytbara och det står inte i den krönikan som JSvH skiver (om jag inte har missat någon rad), sedan har jag inte lusläst alla artiklar han har skrivit..

Men tankarna i artikeln stämmer verkligen, det är för mycket avundsjuka i Sverige i alla delar delar av samhället..

Sveriges arbetare är ovärderliga och det ska vi inte kasta bort på att göra dumma satsningar i en lågkonjunktur, det är sveriges arbetare för bra för!! Lika är det med VD folket deras kompetens är sjukt viktig!! Men säger man något om höjda VD löner eller tycker att deras löner är bra så är man osolidarisk, ond och penga galen.

Så är ni intresserade av seriösa politiska samtal med någon som trampar på det där ömma tårna i svenskheten så ska ni läsa JSvH.

Fredrik Stangel sa...

Man behöver inte anstränga sig med att "lusläsa" Staël von Holstein för att hans "1800-talssyn på industriarbetare" ska framträda med all önskvärd tydlighet. Har man följt Staël von Holstein det senaste året, till exempel i hans kulturpolitiska eskapader, vet man också att han endera saknar, eller gör sitt allra yttersta för att dölja, varje vilja till "seriösa politiska samtal".