tisdag, februari 16, 2010

Socialdemokratisk feel good-läsning med dyster underton

Som ett svar på Alexandra Einerstams långa postning om varför hon ser en rödgrön valseger presenterar södermalmsbon Viktor Tullgren idag en nästan lika lång text om varför han tror att borgarna kommer att förlora valet. Och om Alexandra målade brett med ett stort antal frågor landar Viktor när allt kommer omkring egentligen i två saker: det är jobben och de ökade klyftorna som kommer att kosta regeringspartierna makten. Och det är onekligen intressant att ställa de två perspektiven bredvid varandra.

Ska man vara ärlig så är det väl lika bra att erkänna att valet 2006 inte vanns av Fredrik Reinfeldt i samma utsträckning som det förlorades av Göran Persson. Och så är det ofta när det kommer till maktskiften. En central del i Barack Obamas presidentvalskampanj häromåret bestod exempelvis i att kleta ihop den republikanske kandidaten John McCain så mycket som möjligt med avgående och oerhört impopulära presidenten George W Bush. "Change" som var temat för kampanjen är ju faktiskt när man tänker efter i grunden ett negativt budskap; vi vill ha något annat (underförstått - än det vi just nu har dvs Bush politik).

Bakgrunden till Viktors inlägg i form av arbetslöshet och ökade klyfor i den förda borgerliga politikens kölvatten är alltså allt annat än ljus. Tvärtom finns det anledning att känna sig dyster när man ser på samhällsutvecklingen. Men den mörka bakgrunden inskärper behovet av en förändring, av något annat, ett maktskifte. Och det är det som anger den positiva grundtonen vi trots allt hittar i texten - för detta maktskifte tycks nu vara mer och mer inom räckhåll.

Personligen är jag övertygad om att det vid sidan av bra förslag, framtidstro och politisk optimism också krävs ett element av berättigad social vrede för att få fram en ny regering i det här landet. Och till den frågan kommer jag säkert att återkomma.

Tills vidare kan du dock nöja dig med att läsa även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: