torsdag, maj 20, 2010

Slöseriet kommer att avgöra valet i StockholmDen borgerliga landstingsledningen i Stockholms läns landsting håller på att kosta skattebetalarna astronomiska summor genom den skandalöst dåliga upphandligen av bygget och driften av Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Jag är helt övertygad om att detta kommer att straffa sig i valet i höst.

Svenska Dagbladet har i ett stort antal artiklar tecknat bakgrunden till skandalen (se här, här, här och här). Själv har jag som ledamot i landstingsfullmäktige haft möjlighet att följa frågan på närmare håll men är av sekretesskäl (vilket är absurt i sig - att jag som förtroendevald inte har möjlighet att diskutera med mina uppdragsgivare väljarna exakt vad som håller på att hända med deras pengar) förhindrad att gå in på alla detaljer. Så mycket kan jag dock säga att det som håller på att ske är en jättelik blåsning av Stockholms skattebetalare.

Detta är inte första gången en borgerlig landstingsledning missköter ekonomin. Men på många sätt tycker jag att det som nu händer är värre än tidigare. Förra gången (mandatperioden 1998-2002) orsakade man enorma underskott och drev landstinget till ruinens brant men pengarna gick faktiskt trots allt hela tiden till sjukvård och kollektivtrafik. Den här gången slösar man bort dem i dåliga affärer med kommersiella bolag och banker.

Om den här affären drivs igenom innebär det en extraskatt som kommer att läggas på stockholmarna i årtionden. En skatt som inte går till att höja kvalitet inom sjukvård och kollektivtrafik utan som rakt av slösas bort. Det politiska ansvaret kommer att vila tungt på de förtroendevalda som satt detta i verket.

Jag hoppas fortfarande att det går att göra något åt själva sakfrågan. Med tanke på de enorma utmaningar vi står inför både vad gäller sjukvård och kollektivtrafik har vi inte råd att hanteras ovarsamt med skattebetalarnas pengar. Summorna vi talar om är dessutom närmast svindlande - så stora att det faktiskt nästan är lite svårt att ta till sig.

Politik handlar om visioner och värderingar. Men politik handlar också om att ta ansvar. Därför kommer det borgerliga slöseriet med andras pengar att bli en fråga som mycket väl kan komma att avgöra höstens val.

Mer om detta skriver Peter Andersson, Moderata Mary (som kallar miljarder i extraskatt för en "detalj"), Alliansfritt Sverige, Ylva Johansson, Stella Fare (en av de som röstat för affären), Röda berget, Martin Moberg och Peter Högberg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är enorma summor som förs över från skattebetalare till storkapitalet.
Elbranchen inte att förglömma.

Jonny sa...

Samtliga gruppledare i Stockholms läns landsting har nu ställt sig positiva till upphandlingen av Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=272944&rlt=0&pid=208045__ArticlePageProvider